RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лишився лише один: чим завершиться "велика чистка" в команді Зеленського

В Офісі президента залишилася лише одна група впливу – голови ОП Андрія Єрмака

В Офісі президента залишилася лише одна група впливу – голови ОП Андрія Єрмака Фото:

В Україні тривають кардинальні кадрові перестановки, до яких виявилися залученими чиновники різного рівня у міністерствах, правоохоронних органах та органах центральної влади. Однак ключова кадрова подія сталася в Офісі президента: заступник голови ОП Кирило Тимошенко, який відповідав за регіональну політику, написав заяву про звільнення з посади. Передбачається, що його місце займе чинний керівник Київської обласної держадміністрації Олексій Кулеба, якого пов'язують із командою глави президентської адміністрації Андрієм Єрмаком. Наскільки звільнення Тимошенка може бути пов'язане із кулуарною боротьбою на Банковій та тиском західних партнерів, читайте у матеріалі "Апострофа".

Звільнення Тимошенка – посилення Єрмака

Зранку у вівторок, 24 січня, Кирило Тимошенко розмітив фото із заявою на звільнення за власним бажанням у своєму Telegram-каналі, подякувавши президентові та колегам за роботу.

"Дякую Президенту України Володимиру Зеленському за довіру та можливість робити добрі справи щодня та кожної хвилини”, - написав Кирило Тимошенко. Далі також подякував кожному керівнику обласних військових адміністрацій, мерам міст, ЗСУ та всім українцям. Закінчив свою публікацію він словами "Честь маю. До зустрічі".

Раніше стало відомо, що на місце Тимошенка планується призначити голову військової адміністрації Київської області Олексія Кулебу, якого у ЗМІ називають протеже Андрія Єрмака. Такі перестановки дозволили експертам дійти невтішного висновку, що тепер на Банковій усім "парадом" керуватиме лише один центр впливу, який сконцентрував навколо себе голова ОП.

"З відходом Кирила Тимошенка на Банковій залишається лише один центр впливу – голова ОП Андрій Єрмак. Тимошенко розпочинав свою кар'єру в ОП ще за Андрія Богдана, і після відходу Богдана з посади на Банковій тривало протистояння між командою Єрмака та Тимошенка. Швидше за все, Зеленський вирішив, що скандалів навколо Тимошенка стало "надто багато", хоча подейкували, що закордонні партнери незадоволені корупційними скандалами, і наполегливо рекомендували ухвалювати кадрові рішення", - зазначив у розмові з "Апострофом" голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

У свою чергу Єрмак фактично позбувся останнього конкурента в найближчому оточенні Зеленського. У 2020 році йому вдалося прибрати з посади свого першого заступника Сергія Трофімова, а зараз пішла у відставку остання важлива постать з оточення Зеленського допрезидентського періоду.

Кадрові ротації також торкнулися низки міністерств та відомств. З посад заступників міністрів за рішенням Кабміну звільнено заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова, заступника міністра розвитку громад та територій Івана Лукерю, заступника міністра розвитку громад та територій розвитку громад та територій В'ячеслава Негоди, заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка.

Найгучніше звільнення в цьому переліку – звільнення з посади В'ячеслава Шаповала на тлі гучного корупційного скандалу зі схемою розкрадання продуктів у Міноборони.

Скандальний шлейф

Корупційні скандали тягнуться і за Кирилом Тимошенком. Його критикували постійно, через що простіше назвати періоди, коли його не "полоскали" у ЗМІ, а не навпаки. Тепер уже колишній заступник голови ОП був однією з основних мішеней журналістських розслідувань у рамках можливих зловживань та відкатів на "Великому будівництві". Саме цей проект, нагадаємо, у Володимира Зеленського ще до повномасштабного вторгнення РФ намагалися зробити своєю піар-фішкою.

Після 24 лютого 2022 року претензій побільшало. Людей із керівництва ОП звинувачували у торгівлі гуманітаркою у Запоріжжі у мережі магазинів АТБ та "Сільпо". Андрій Єрмак та Кирило Тимошенко назвали такі заяви політичним "вкидом".

Восени минулого року Тимошенко опинився у скандалі через позашляховик Chevrolet Tahoe, який компанія General Motors надала Україні для гуманітарних цілей. Тимошенку, який катався Києвом на цьому автомобілі, довелося його віддати в один із прифронтових регіонів.

У грудні з ним сталася нова "автомобільна історія": заступника Єрмака побачили за кермом Porsche Taycan 2021 випуску ціною в 100 тисяч доларів. Національне агентство із запобігання корупції почало перевірку за цим фактом.

Як наполягають експерти, опитані "Апострофом", президенту Зеленському просто могли набриднути подібні "ескапади" на тлі війни, які, з одного боку, всерйоз дратують громадськість, а з іншого – кидають тінь на міжнародний імідж країни.

Крім внутрішніх аспектів взаємодії в рамках ОП (а конфлікт по лінії Єрмак-Тимошенко ні для кого особливо не був секретом), спрацювала і суто адміністративна логіка: не може керівник два роки перебувати на посаді, постійно генеруючи скандали з відвертим корупційним шлейфом, каже "Апострофу політтехнолог Олексій Голобуцький.

"Західні партнери підтримують нас, але не все так райдужно і не завжди наша країна виглядає у доброму світлі. Якщо почитати нелояльну до нас американську чи європейську пресу (особливо німецьку), то там постійно звучать твердження в дусі: "чому ми маємо витрачати такі суми на країну, в якій, незважаючи на війну, поширена така корупція", - каже Олексій Голобуцький.

Інша річ, що від звільнення Кирила Тимошенка навряд чи щось кардинально зміниться: на жаль, корупційні схеми в Україні часто виявляються набагато стійкішими, ніж їхні бенефіціари.

Тимошенко їде до Херсона? Чи у Дніпро?

Окрім перестановок у самому уряді Кабмін погодив звільнення глав п'яти ОВА: Дніпропетровської (Валентин Резніченко), Запорізької (Олександр Старух), Київської (Олексій Кулеба), Сумської (Дмитро Живицький) та Херсонської (Ярослав Янушевич).

З огляду на те, що Кирило Тимошенко курирував саме регіональну політику, такі перестановки можуть бути безпосередньо пов'язані з його звільненням з ОП.

"Олексій Кулеба, судячи з усього, піде на місце Кирила Тимошенка в ОП, а Тимошенко може піти керівником Херсонської або рідної для нього Дніпропетровської області. Наскільки мені відомо, Тимошенко ще наприкінці минулого року мав подати заяву про звільнення з ОП, але не зробив і зараз питання стало руба. Президента Зеленського не влаштовує, що деякі представники влади під час війни ставлять свої інтереси вище державних і взагалі неналежно поводяться, але при цьому Тимошенко, швидше за все, все ж таки залишається в команді, нехай і на іншій посаді", - сказав "Апострофу" політичний експерт, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Загалом ми спостерігаємо черговий (нехай і гучний) епізод "великої кадрової чистки", затіяної президентом Зеленським з метою уникнути соціальних катаклізмів усередині країни, а також не втратити підтримку з боку західних партнерів.

Чергові перестановки торкнулися і правоохоронної системи, яку після початку вторгнення РФ президент Зеленський вже кілька разів "зачищав". Днями подав заяву про звільнення заступник генпрокурора Олексій Симоненко. Він потрапив у гучний скандал після виїзду на відпочинок на іспанський курорт Марбелья. Також пішов з посади голови Чернігівської обласної організації партії "Слуга Народу" та нардеп Павло Халимон, який оскандалився з придбанням розкішного маєтку у центрі Києва на підставну особу.

За інформацією "Апострофа", на цьому хвиля звільнень не закінчиться. По-перше, варто очікувати на звільнення людей Кирила Тимошенка на різних рівнях. Зокрема, йдеться про Укравтодор, керівництво якого всі ці роки пов'язували із заступником голови ОП. По-друге, ходять чутки про те, що найближчим часом проблеми можуть виникнути і в інших топ-чиновників, зокрема у енергетичному секторі.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів