RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чий будеш? На кого насправді орієнтується майбутній міністр оборони Умєров

Імовірний наступник Резнікова відомий своєю багатовекторністю, але все ж найбільше зав'язаний на ОП

Імовірний наступник Резнікова відомий своєю багатовекторністю, але все ж найбільше зав'язаний на ОП Фото:

Подія, про яку говорили минулого тижня, сталася. Міністр оборони України Олексій Рєзніков написав заяву про відставку. На його місце, як і очікувалося, президент Зеленський запропонував призначити голову Фонду Держмайна Рустема Умєрова. "Верховна Рада України добре знає цю людину, і пан Умєров не потребує додаткових уявлень", - сказав президент. За що голова ФДМ отримав таку довіру Зеленського і до чого тут Рінат Ахметов, читайте у матеріалі "Апострофа".

Різновекторна людина

"Я вирішив зробити заміну міністра оборони України. Олексій Рєзніков пройшов ці понад 550 днів повномасштабної війни. Я вважаю, що Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як з військовими, так і з суспільством в цілому. Зараз очолити Міністерство має Рустем Умєров" , - заявив президент України у своєму вечірньому зверненні, у неділю, 3 вересня. І вже вранці у понеділок Олексій Рєзніков попросився у відставку. Заяву про відставку також написав і Рустем Умєров.

Читайте також: Хто після Резнікова: що чекає на Міноборони

Як ми вже зазначали, особливе захоплення щодо майбутнього призначення Умєрова висловлюють у Центрі протидії корупції, перераховуючи заслуги майбутнього міністра оборони не лише на посаді голови ФДМ, назвавши ще успішним постачальником важкого озброєння для ЗСУ (як цим може займатися Фонд держмайна – не зовсім зрозуміло), переговорником зі звільнення військовополонених, а також ефективним менеджером та комунікатором на міжнародному рівні.

І справді, Рустем Умєров має досить великі міжнародні зв'язки, зокрема й у США.

Випускник Кримської гімназії-інтернату для обдарованих дітей у Бахчисарайському районі (втім, у турецькій пресі наголошують на тому, що навчання фінансували структури, пов'язані з проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого в Анкарі звинувачують у спробі держперевороту), він став стипендіатом Програми обміну майбутніми лідерами, організованою Бюро у справах освіти та культури Держдепартаменту США.

Академічний рік навчався в Америці, жив у сім'ї, мандрував. У студентські роки Умєров брав участь у міжнародних проектах: канадсько-українській парламентській програмі, американсько-українській програмі лідерства, працював у Європейському молодіжному парламенті, Європейській асоціації студентів-юристів.

Він був помічником глави кримськотатарського Меджлісу Мустафи Джемілєва, супроводжуючи його в поїздках за кордон і зустрічаючись у тому числі з американськими політиками.

Незважаючи на гіпотетично можливі зв'язки з Гюленом, Умєров має дуже тісні стосунки з владою Туреччини завдяки роботі з Мустафою Джемілєвим. Люди, знайомі з українською політичною кухнею, стверджують, що Умєров нібито може швидше зв'язатися з Ердоганом, ніж представники української влади.

Водночас майбутнього нового міністра оборони називають людиною глави Офісу президента Андрія Єрмака. Так, власне, і сам Рустем Умєров цього не приховує.

Але говорячи про зв'язки майбутнього міністра оборони, якось оминають його стосунки з олігархом Рінатом Ахметовим. Причому, за інформацією "Апострофа" з олігархом, у нього стосунки – давні та тісні. Як розповіли нам джерела, Умєров має "доступ до тіла" і спілкується з Рінатом Леонідовичем "практично на рівних".

Умєров та Ахметов

З офіційної біографії відомо, що Рустем Еневерович почав будувати свою кар'єру в 2003 році в операторі мобільного зв'язку lifecell ("Астеліт"), який був спільним підприємством Ріната Ахметова і турецького оператора мобільного зв'язку Turkcell.

У відкритих джерелах можна знайти інформацію, що Умєров обіймав у Ахметова різні посади: спочатку працював у Департаменті розвитку мережі GSM/TDMA, потім – у Департаменті закупівель та логістики, де обіймав керівну посаду. У 2010 році він став начальником Департаменту дистрибуції та альтернативних каналів продажів. Після цього Умєров пішов із компанії Ахметова.

Їхні шляхи знову перетнулися у 2019 році. Історія пов'язана з будівництвом мечеті та створенням кримсько-татарського культурного центру.

У районі нинішньої Деміївської площі в Києві існувала пивоварня, яка колись належала німецькому підприємцю Йоганну Шульцу. Частина будівель підприємства кінця XIX — початок ХХ століття збудована у стилі неоренесанс та була окрасою Києва.

За радянських часів пивний завод на Сталінці, як тоді називали Деміївку, був одним із найбільших у Києві. У 2000 році підприємство викупила компанія "Сармат", яка належала групі СКМ Ріната Ахметова.

Однак Ахметов не зміг перезапустити пивзавод і передав майно іншому підрозділу СКМ – "Еста холдингу", який займається будівництвом та управлінням нерухомістю. Олігарх планував збудувати там житло, благо земельна ділянка під підприємством складала 3 гектари. Однак цей проект не реалізувався.

І ось у 2018 році Ахметов вирішив безоплатно передати комплекс пивзаводу благодійному "Фонду національного добробуту Криму" для будівництва мечеті та кримськотатарського культурного центру.

Переговори з Ахметовим про це вів Мустафа Джемілєв. А президент Туреччини Реджеп Ердоган дав попередню згоду на виділення коштів.

"Ахметов теж мусульманин. У мусульман є традиція після смерті родичів робити щось, що символізувало б пам'ять про померлих. За цими мотивами Ахметов і вирішив подарувати ділянку", – говорив тоді директор міжнародного благодійного "Фонду національного добробуту Криму" Ленур Мамбетов.

ТОВ "Комплекс Жовтневий 40", якому належали будівлі та ділянка розміром 3 га, змінило власника та було записано на Рустема Умєрова.

У 2019 році Умєрова обрали народним депутатом від партії "Голос", а ТОВ перезаписали на іншого помічника Джемілєва Рефата Умєрова, двоюрідного брата Рустема.

У вересні 2022 року Рустем Умєров очолив Фонд держмайна. І незабаром стане міністром оборони.

"Я думаю, що Ахметов стане ближчим до Міністерства оборони і йому перепадатимуть якісь фінансові кошти з бюджету. Але істотного впливу він не матиме", - говорить у коментарі "Апострофу" політолог Віктор Небоженко.

"Я б не назвав відносини Умєрова та Ахметова дружніми чи партнерськими, а вплив на олігарха на Умєрова суттєвим - пояснює "Апострофу" політолог Віталій Кулик, - Я бачу Умєрова, як людину, умовно залежну від олігархічних груп, як той же Шмигаль. Ставши міністром оборони, Умєров у своїй роботі орієнтуватиметься все ж таки на Банкову".

"Призначенням Рустема Умєрова міністром оборони Єрмак перебирає ручне управління військовим відомством", - резюмував Віталій Кулик.

Читайте також: Умєров йде на заміну Резнікову: що відомо про нового ймовірного міністра оборони

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів