RU  UA  EN

Четвер, 3 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Політика

«Зеленський поки дав шанс Умєрову та Буданову». Що відбувається у МОУ

Рустем Умєров Фото: facebook.com/rustemumerov.ua

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив трьох своїх заступників на тлі чуток про свою можливу відставку. Вірогідно, в Офісі президента йому дали карт-бланш, перш ніж остаточно попрощатися, кажуть експерти. “Апостроф” проаналізував останні кадрові зміни в оточенні Умєрова та ймовірність відставки начальника ГУР Кирила Буданова.

Днями міністр оборони Рустем Умєров оголосив про кадрові зміни у відомстві. Зокрема, про звільнення чотирьох своїх заступників. “Я підписав подання до КМУ про звільнення заступників міністра оборони — Станіслава Гайдера (переходить на посаду керівника Офісу міністра), Олександра Сергія, Юрія Джигира, Людмили Дараган (державного секретаря)”, - повідомив він у соцмережі.

Кабінет міністрів погодив звільнення Станіслава Гайдера та Людмили Дараган. На посадах залишаються ще перший заступник, генерал-лейтенант Іван Гаврилюк, Дмитро Кліменков, Катерина Черногоренко, Олександр Балануца та бригадний генерал Анатолій Клочко.

Закупівлі та аудит: чим займалися звільнені заступники

Олександр Сергій з 2010 року займав керівні посади у Збройних силах України, відповідаючи за напрями логістичного забезпечення армії. У МОУ, за даними ЗМІ, він, зокрема, координував департамент військово-технічної політики, який визначає перелік, на основі якого Агенція оборонних закупівель має право купувати зброю та інше обладнання для війська, та займався міжнародною співпрацею. Заступником міністра оборони його призначили тільки у липні цього року.

Досить короткий час, щоб розібратись, і вже відсторонений. Виникає питання: чому його призначали”, - коментує “Апострофу” генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко.

Юрія Джигира на посаду призначили у вересні 2023-го. Раніше Джигир обіймав посаду заступника міністра фінансів України, де курував напрям фінансування розвитку людського капіталу – охорони здоров’я, освіти, соціальних послуг та соціального захисту. Під час роботи в міністерстві був членом наглядової ради Українського фонду стартапів. На посаді заступника Умєрова Джигир займався питаннями аудиту Міноборони та протидії корупції.

Людмила Дараган була призначена державним секретарем Міністерства оборони у вересні минулого року. Вона була заступницею Рустема Умєрова, коли той працював у Фонді держмайна. Її звільнення експерти вважають дивним рішенням з огляду на те, що це технічна позиція. “Коли вводили функцію державного секретаря в міністерствах, передбачали, що це, як на Заході, професіонали, які виконують свої обов’язки за можливих змін керівних партій, - пояснює Романенко. - Вони повинні залишатися і продовжувати працювати попри зміну міністрів. Але у нас державний секретар знімається і призначається з приходом нового міністра”.

Перепризначення Станіслава Гайдера на керівника Офісу міністра можна пояснити бажанням Умєрова посили координацію діяльності своїх заступників та структур відомства, припускає співрозмовник видання.

Умєров не задоволений витоком певних відомостей з Міністерства оборони. Він не конкретизує, але дає розуміння, що там є певні складнощі щодо інформаційного безпекового периметру. Хоча, наскільки я розумію, пан дежсекретар працювала з ним на попередній посаді і він був задоволений її діяльністю”, - каже “Апострофу” військовий експерт Владислав Селезньов.

Можна припустити, що ними (звільненими заступниками) пожертвували. З іншого боку, це може бути вимушений крок, щоб підсилити ці напрями іншими людьми”, - міркує політолог Віталій Бала.

Дехто припускає, що вище зазначені кадрові зміни є відповіддю Умєрова на резонансну статтю Дар'ї Каленюк, виконавчої директорки Центру протидії корупції, Марії Берлінської, керівниці проєкту Victory Drones (БФ Dignitas) та Альони Гетьманчук, засновниці та директорки Центру “Нова Європа”. “Ці зміни стали наслідком критики з боку громадськості, волонтерських організацій, які допомагають із закупівлею зброї для України, - ділиться думками з “Апострофом” політолог Володимир Фесенко. - Критика стосувалася державних закупівель зброї і боєприпасів. Була показова стаття за підписом відомих очільниць різних громадських аналітичних організацій України з різкою критикою на адресу МОУ. Там навіть використовувався такий термін як “хаос”. Це відчували і в Офісі. Тому Умєров змушений іти на наведення якогось порядку”.

Серед іншого, автори матеріалу закидають Умєрову нездатність за рік на посаді налагодити ефективну координацію та планування, відсутність у відомстві основних відповідальних за міжнародну військову допомогу, зволікання з призначенням наглядових рад Державного оператора тилу та Агенції оборонних закупівель.

Функціонал Міноборони - інтенсифікація поставок озброєння та військової техніки. Стосовно цієї діяльності з нашими західними партнерами тут має місце реальний провал. Обсяги постачання військово-технічної допомоги в порівнянні з минулим роком, коли працювала команда Рєзнікова, в десятки разів менша”, - наголосив Селезньов.

Карт-бланш від ОП

Те, що кадрові перестановки і звільнення Рустем Умєров робить на тлі чуток про можливу відставку, може свідчити про спробу врятувати свою кар’єру, кажуть експерти. “Йому, мабуть, дали карт-бланш: щоб залишитись, він має більш рішуче проводити реформи у Міністерстві оборони. Він намагається це робити”, - міркує Романенко.

Ходять чутки і про можливу відставку голови ГУ розвідки МОУ Кирила Буданова. Показовим є звільнення Умєровим двох заступників Буданова та рішення перепідпорядкувати “Спецтехноекспорт” від ГУР до Міноборони. “Судячи із кадрових змін і в Міноборони, і в ГУ Розвідки, є боротьба різних бізнес-інтересів у сфері закупівлі зброї”, - каже Фесенко.

На думку політолога, між Умєровим і Будановим є напруга в особистих стосунках. “ГУР перетворився на самостійну і дуже потужну структуру, господарем якої є Буданов. Для будь-якої держави ця ситуація не зовсім прийнятна. Особливо коли йдеться про спецслужби. Це може бути одна з причин напруги навколо Буданова”, - припускає він.

Сам очільник оборонного відомства на профільному комітеті нібито заперечив підготовку звільнення керівника ГУР. Крім того, дуже промовистим є нещодавно оприлюднене Офісом президента фото наради Володимира Зеленського з Будановим і Умєровим. “Випадково такі речі не роблять. Воно свідчить про те, що на даний момент ні про яке звільнення не йдеться. Поки Зеленський дав шанс, і фото - свідчення цього”, - наголосив Фесенко.

Таким чином, можна припустити, що наразі для Умєрова та Буданова почався такий собі випробувальний період, за підсумками якого Банкова вирішить - звільняти чи залишати обох.

Зеленський категоричний противник конфліктів у команді, - продовжує співрозмовник видання. - Коли вони виникають, він дає перший шанс залагодити конфлікти й працювати командно. Якщо цього не відбувається, він звільняє обох. Так було між ексміністром оборони і екскомандувачем ЗСУ до вторгнення (конфлікт між міністром оборони Андрієм Тараном та головнокомандувачем Русланом Хомчаком у 2021 р. - ред.). Зеленський спочатку дав шанс працювати разом, коли не вдалося, звільнив обох”.

Читайте також

Новий старий Кабмін та перестановки в ОП: хто, куди, навіщо

Внаслідок переформатування уряду в Україні деякі звільнені міністри перейдуть на іншу роботу у владі

Умєрову дадуть нову посаду? Кого можуть призначити міністром оборони замість нього

Рустем Умєров перейде на посаду віце-прем'єра з питань ВПК, на посаді міністра оборони його замінить Олександр Камишін

Чи буде в Україні новий уряд: що кажуть у Раді

Депутати Верховної Ради скептично оцінюють можливі кадрові перестановки у Кабміні, вважаючи його філією Офісу президента

Новини партнерів