RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Звільнити не можна залишити: Зеленський опинився в глухому куті з суддями-бунтівниками

Президент може піти в лобову атаку, але це може погано для нього закінчитися

Зеленський та КСУ Зеленський Фото: Офіс президента

Війна між Банковою і Конституційним судом (КСУ) через рішення скасувати ряд статей антикорупційного законодавства продовжує набирати обертів. Пізно вночі 29 жовтня на сайті Верховної Ради з'явився президентський законопроект про розпуск нинішнього складу КСУ, позначений як невідкладний. А вже вранці під будівлею суду зібралося кілька сотень активістів, які вимагали відставки суддів і палили фаєри. Втім, розпустити склад КСУ Зеленському навряд чи під силу - такий хід для нього самого може обернутися величезними проблемами з законом і навіть відставкою - оскільки це буде перевищенням його повноважень президента. Та й зібрати голоси для ухвалення може бути вельми проблематично. Чим закінчиться політична криза, в якій виявилися замішані судді Конституційного суду, олігархи і Банкової, розбирався "Апостроф".

Йдуть торги, але голосів не вистачає

Головна проблема президента - запропонований Зеленським законопроект потребує внесення змін до Конституції, а це значить, що для його прийняття потрібно не менше 300 голосів народних депутатів. Навіть якщо припустити, що "Слуга народу" проголосує в єдиному пориві, то президенту потрібно буде шукати союзників, а інші фракції і групи не поспішають протягувати йому руку допомоги - йдуть торги і ставки дуже високі.

"Обговорення про підтримку законопроекту ще йде, але єдиної думки у фракції поки що немає. Нам потрібно знайти адекватний вихід із ситуації. Проблему з скасованими статтями КСУ обов'язково слід вирішити, але чи можемо ми відправити у відставку весь склад суддів? До яких наслідків це відгукнеться в майбутньому? Так можна загнати країну в найжорстокіший конституційну кризу, тому потрібно дуже добре все обміркувати", - сказав "Апострофу" один із нардепів "Слуги народу".

Така стримано-нейтральна позиція в монобольшістоі зараз переважає. Є ті, хто буде голосувати за будь-який законопроект, запропонований Зеленським, але це навіть не половина фракції. Інші або пропонують обговорити все і знайти розумний вихід із ситуації, або ж чесно кажуть, що підтримувати законопроект, який порушує Конституцію не збирається.

Представники інших фракцією тим більше не поспішають виступати в підтримку законопроекту Зеленського. Про це вже публічно заявили представники ЄС, "Голосу", "Опозиційної платформи - За життя" і "Батьківщини". Не квапляться висловлюватися представники депутатської групи "За Майбутнє", окремі представники якої теж доклали руку до створення кризи.

З чуток, Офіс президента нібито веде переговори з "За Майбутнє", яку контролює олігарх Ігор Коломойський, але коштувати це може вкрай дорого - аж до призначення на пост прем'єр-міністра одного з наближених до нього людей - Ігоря Палиці. Втім, погоджуватися на такі кабальні умови на Банковій явно не стануть.

У самому КСУ теж виявилися в складній ситуації. Звичайно, в разі позитивного голосування законопроект ще повинен буде пройти їх перевірку на предмет відповідності Конституції, але судді явно не в захваті від того, що вони опинилися в епіцентрі скандалу. Показово, що суддя-відповідач у даній справі - Ігор Сліденко - навіть написав заяву про відставку, явно розуміючи, що він може виявитися крайнім у всій цій історії.

Показово і те, що глава КСУ Олександр Тупицький демонстративно простягає руку світу влади, закликаючи до переговорів.

Глава КСУ Олександр Тупицький

"Ми хочемо поспілкуватися з президентом України. Ми готові спілкуватися в будь-якому форматі: з журналістами і без них. Потрібно прибрати цей штучний конфлікт. Потрібно оцінювати рішення розмірено, а не так, як це роблять представники Зеленського, зокрема, в парламенті. Думаю, суспільство розуміє, що це не позиція Зеленського - це позиція провокаторів", - сказав він на брифінгу 30 жовтня.

Хоча не обійшлося без шантажу. "Можна одним рішенням Конституційного суду змінити конституційний лад в країні, ми на це не підемо", - сказав Тупицький. Чи варто говорити, що подібні заяви сприймаються без приставки "не".

"Треба розуміти, що голосування народними депутатами за вказаний законопроект, а потім його підписання президентом України буде мати ознаки не просто порушення Конституції, а й спроби однієї гілки влади захопити іншу, тобто, державного перевороту. Більшість народних депутатів навряд-чи піде на таке відкрите протистояння не просто з КСУ, а з чинним законодавством, в першу чергу, з важкими статтями Кримінального кодексу України. Тому пропонується повернутися в правове поле і діяти в рамках, встановлених Конституцією і законами України", - заявив керівник програми "Право" Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко.

Хто стоїть за цією кризою?

Виникає питання, чому раптом судді КСУ вирішили прийняти таке рішення, розуміючи, що це викличе вкрай важку реакцію. За інформацією "Апострофа" з джерел на Банковій, за цим безпосередньо стоїть Ігор Коломойський.

"Через загрозу судових переслідувань з боку США він вирішив продемонструвати силу і показати, що в змозі контролювати ситуацію в Україні. Таке рішення точно блокує наші відносини із Заходом на якийсь час, створює правовий хаос, зручний для тих, хто боїться, що в разі зближення з США може настати момент, коли їх можуть видати американцям. Крім того, блок співпраці з МВФ змушує шукати альтернативні джерела фінансіованія - тут на горизонті може з'явитися Путін зі своїми грошима, які він готовий дати в обмін на лояльність", - повідомило джерело в Офісі президента.

Крім того, за наявною інформацією, таке рішення підтримав ще один олігарх Дмитро Фірташ - у нього також великі проблеми з американським правосуддям. "Він не був головним драйевром, але до вирішення поставився позитивно, а у нього і Льовочкіна зберігається вплив на деяких суддів КСУ", - додало джерело.

Також слід врахувати і той момент, що судді могли піти в лобову атаку через активну роботи по ним представників НАЗК. За наявною у "Апострофа" інформацією, не так давно сім суддів КСУ були викликані в Агентство, де з ними проводили предметні розмови на тему поданого подання про скасування низки статей антикорупційного законодавства від депутатів ОПЗЖ. Схоже на те, що такий натиск і спровокував суддів КСУ на дії у відповідь.

КСУФото: УНІАН

Зеленський може піти іншим шляхом

Але повернемося до ініціатив президента. Все йде до того, що Зеленському доведеться відкликати законопроект. Підтримку він не набирає, а якщо нардепи його провалять - по репутації президента буде завдано важкого удару. Та й у разі успішного голосування криза нікуди не дінеться. Судді КСУ напевно назвуть і цей законопроект антиконституційним, а ситуація остаточно зайде в глухий кут. Так що це не вихід.

Втім, назвати рішення президента подати законопроект невдалим теж не можна: тим самим він показав українцям і Заходу, що жорстко виступає проти будь-яких спроб згорнути антикорупційні реформи і продемонстрував суддям готовність йти на крайні заходи - аж до відкритої війни з судовою гілкою влади. Однак лобова атака може обернутися згубно для самого Зеленського - є й інші методи.

Наприклад, введення персональних санкцій з боку США по відношенню до суддів, які голосували "за" (і деяким особливо запопадливим олігархам). Як показує практика, в тому числі, і недавня історія з нардепом Андрієм Деркачем, якого звинуватили в роботі на російські спецслужби, це дуже потужний інструмент "навіювання". Крім того, у Верховної Ради все ще є можливість призначити своїх суддів на вакантні посади в КСУ, якою слід якомога швидше скористатися.

"Єдиний спосіб врятувати електронне декларування - внести зміни в закон і переголосувати їх. Крім того, у нас є дві вакантні посади суддів КСУ, яких може висунути Рада. На мій погляд, ми повинні негайно висунути кандидатури, обговорити їх в залі і проголосувати. Щоб хоч якось збалансувати те, що там відбувається", - заявила в ефірі "Апостроф ТВ" нардеп від "Слуги народу" Роксолана Підласа.

Є ще один варіант, який не можна застосувати по відношенню до КСУ, але можна до інших українських судів, де процвітає корупція. У 2018 році в Казахстані створили новий суд по вирішенню комерційних суперечок, куди запросили працювати 9 суддів і старших юристів з Великобританії - фактично це представництво всесвітньо відомого Лондонського суду. І таку практику застосовують зараз і в інших країнах: Сінгапурі, Гонконзі, Дубаї, Абу-Дабі та Катарі. Таким чином можна було б вирішити проблему з тим же Господарським судом, де хабарництво вже давно стало притчею во язицех.

В цілому, те, що відбувається зараз - це розплата і логічний результат деградації судової гілки влади, яку ми спостерігали упродовж усіх років Незалежності. І вирішувати цю проблему належить радикально - інакше нас чекає ефект доміно: слідом за Конституційним судом почнуть гнути свою лінію інші суди, які будуть бачити, що ніхто не може їм суперечити...

Читайте також

Обнулити санкції? Чому закривають реєстр "міжнародних спонсорів війни"

Відмова від сайту зі списком компаній, які співпрацюють із Росією, викликає багато питань у суспільстві

Конвой втомився? Чому обвинувачений підірвав суд у Києві

Багато питань у справі Ігоря Гуменюка викликають дії суду та правоохоронних органів