RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вовк проти Бандери: навіщо одіозний суддя повернув киянам "Москву"

Скандальний глава ОАСК явно хоче змістити акценти в справі проти себе

Скандальний глава ОАСК явно хоче змістити акценти в справі проти себе Марш на честь дня народження Степана Бандери Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

11 лютого Окружний адміністративний суд написав чергову сторінку в епопеї з перейменуванням проспекту імені лідера ОУН Степана Бандери в Києві, повернувши йому стару назву Московський. Заодно судді відновили назву вулиці українського генерала Михайла Омеляновича-Павленка, яка до декомунізації була вулицею полководця Олександра Суворова. Це вже не перша спроба ОАСК скасувати рішення Київміськради, однак цього разу за рішенням може стояти особистий мотив - у одіозного голови суду Павла Вовка загострилися проблеми з законом. Як володар ОАСК намагається видати за себе за борця з декомунізацією і навіщо - читайте в матеріалі "Апострофа".

Вовк грає з Кличком в пінг-понг

Ця історія тягнеться ще з 2016-го року, коли Київрада перейменувала Московський проспект на честь Степана Бандери. Зрозуміло, що резонанс історія мала великий - українці традиційно пересварилися між собою, а окремі держави виступили із засудженням цього рішення. Для Польщі та Ізраїлю це питання завжди було болючим.

1 червня 2017 Київська міськрада проголосувала ще й за перейменування проспекту генерала Ватутіна на проспект командувача УПА Романа Шухевича. Через кілька днів після цього в гру вступив ОАСК, який заборонив Київраді підписувати і публікувати рішення про перейменування проспекту, а Апеляційний адміністративний суд залишив в силі це рішення. Привід - голосування нібито проводилося з порушенням процедури.

У червні 2019 суд Вовка виніс ще одне рішення, яким і зовсім скасував перейменування Московського проспекту і проспекту Ватутіна в честь Бандери і Шухевича. Український Інститут нацпам'яті подав апеляційну скаргу і в грудні того року чергова інстанція залишила перейменування в силі.

І ось нарешті в лютому 2021 спостерігаємо за новим епізодом: ОАСК вирішив задовольнити позов позивача організації "Громадський контроль та порядок" і скасував перейменування. Втім, це далеко не кінець - в КМДА вже заявили про те, що збираються подавати апеляцію. У відповідь на запит "Апострофа", в Інституті нацпам'яті заявили, що теж готуються до апеляції.

"Мова йде не тільки про проспект Степана Бандери, а й про низку вулиць, які були перейменовані на честь абсолютно різних історичних постатей - від військових Армії УНР, таких як Олексій Алмазов і Михайло Омелянович-Павленко до письменника-шістдесятника Євгена Гуцала та відомого лікаря, педагога і гуманіста Януша Корчака, який загинув від рук нацистів. Всі перейменування без винятку потрапили під рішення суду. Інститут готується подати апеляційну скаргу", - заявив голова інституту Антон Дробович.

Також глава Інституту зауважив, що те, як розвивається ситуація з зазначеними перейменування в Києві, змушує провести паралелі з судовими процесами навколо перейменування проспекту Маршала Жукова на проспект Петра Григоренка в Харкові: "Ми вже отримували рішення судів першої інстанції, які потім скасовують апеляційні суди" .

Тому судові баталії точно триватимуть. Питання в іншому - чи є в цьому рішенні особистий інтерес Павла Вовка?

Павло ВовкФото: facebook.com

Глава ОАСК тікає, а НАБУ наздоганяє

Павло Вовк - уже практично легендарна особистість. Він очолює ОАСК з 2010-го року. За цей час суд прийняв стільки резонансних рішень, що їх навіть складно порахувати. Крім боротьби з Бандерою і Шухевичем, судді ОАСК скасовували націоналізацію "Приватбанку", знімали заборону з показу серіалу "Свати" в Україні, забороняли Уляні Супрун бути в.о міністра охорони здоров'я, лізли в церковні розборки між УПЦ МП і УПЦ КП і так далі.

При цьому зовсім не секрет, що Павло Вовк фактично збудував власну судову імперію, контролюючи не лише свою вотчину, а й Вища рада правосуддя, який взагалі-то повинен був бути "скабкою" для всіх українських суддів, а замість цього став ще одним способом тиску на "неслухняних" суддів.

Минулого літа його справами дуже зацікавилося НАБУ. У липні детективи опублікували відеозапис, де Вовк і судді ОАСК обговорювали, як "будуть захоплювати владу". Детективи спробували домогтися його усунення, але Вовк назвав відео сфальсифікованим і йти у відставку відмовився.

Більше того, глава ОАСК систематично ігнорує виклики до Вищого антикорупційний суд, який займається розглядом його справи через що йому не можуть обрати запобіжний захід. Його могли б доставити в суд примусово, проте детективи НАБУ не можуть його знайти ні за місцем прописки, ні на роботі.

Втім, вічно так тривати не може. "Я думаю, що НАБУ знайде варіанти, щоб пана Вовка доставили в суд для обрання запобіжного заходу. Вся країна знає про одіозний ОАСК, який взагалі пропонують розформувати і створити новий", - сказав в ефірі "Апостроф ТВ" представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський.

Фото: flickr.com

Навіщо потрібна епопея з проспектом Бандери?

Важко повірити в те, що Павлу Вовку (а без його дозволу в ОАСК навряд чи б стали ухвалювати таке рішення) ідеологічно важливо, якою буде назва проспекту в Києві - Степана Бандери або Московський. Більше схоже на те що одіозний глава суду вирішив підстрахуватися на випадок виникнення у нього ще більш серйозних проблем з НАБУ.

"З огляду на проблеми самого Вовка з правоохоронними органами, такі рішення ОАСК дають йому можливість говорити, що проти нього ведуться політичні репресії через його позицію. Якщо, звичайно, в цих справах буде якесь просування. Взагалі рішення такого роду багато в чому політичні. Адже були вже і касації, і апеляції. Якби інші суди підтверджували рішення ОАСК, то вже ми б говорили більше про юридичний бік питання. А так дійсно багато політики. Я б ще бачив в цьому і особисті ідеологічні вподобання окремих людей, які приймають такі рішення", - сказав в коментарі "Апострофу" політолог Ярослав Макітра.

"Рішення - типу реванш за телеканали. Суспільству це ще один знак - найбільше країна потребує суддівської реформи. Вовки і тупицькі не можуть знущатися над історією і сьогоденням країни. Хоча, це мобілізує патріотів. Медвдечуки і портнови розхитують ситуацію, намагаючись довести все до відкритого протистояння. Провокації будуть тривати і далі. Ситуацію будуть розхитувати до того, щоб слова: "Хлопці, давайте жити дружно" - вважалися боягузтвом і зрадництвом",- вважає політолог, керівнику Бюро аналізу експертної політики Віктор Бобиренко.

Завдяки свої діям Вовк тепер зможе заявляти про те, що переслідування проти нього ведеться з політичних мотивів: мовляв, його суд встав на шляху процесу декомунізації в Києві. Навіть в столиці - не кажучи вже про південий схід країни - є чимала кількість людей, які виступають проти перейменувань. А отже, цю історію цілком достатньо для створення галасу у всеукраїнському масштабі. Тим більше, що Вовк таким чином ще й може передати привіт "за поребрик", демонструючи свою безмежну лояльність. З розрахунком на те, що йому звідти допоможуть. Але чи врятує його цей хитромудрий фінт?

"З точки зору Національного антикорупційного бюро, зібраних доказів цілком достатньо, щоб притягнути Вовка до відповідальності і довести справи до логічного завершення. Головна ідея будь-якій юридичній відповідальності - це її незворотність. Якщо будь-яка людина буде розуміти, що незважаючи на статус вона буде притягнута до відповідальності, то свідомість в суспільстві різко зміниться", - вважає Федір Веніславський.

Читайте також

Обнулити санкції? Чому закривають реєстр "міжнародних спонсорів війни"

Відмова від сайту зі списком компаній, які співпрацюють із Росією, викликає багато питань у суспільстві