RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як Садовий зробив перший крок у президентській кампанії

Мер Львова скоро оголосить про свої президентські амбіції

Мер Львова скоро оголосить про свої президентські амбіції Мер Львова Андрій Садовий Фото: УНІАН

Партія мера Львова Андрія Садового "Самопоміч" провела чистку рядів. Під роздачу потрапили відразу чотири депутати Київської міської ради. Причому один з них – кандидат в мери Києва від цієї політсили, глава її фракції в Київській міській раді Сергій Гусовський. Гучний скандал, безсумнівно, б'є по репутації партії Садового, але, з іншого боку додає балів меру Львова напередодні президентської кампанії, показуючи його борцем з корупцією навіть всередині власної партії. Про передвиборні технології Садового читайте на "Апострофі".

Гусовський йде в мінус

Учора в столиці відбулося розширене засідання політради партії, в якому взяли участь її голова Андрій Садовий, депутати фракцій в парламенті і Київраді, і яке подарувало сенсацію. З партії виключили чотирьох депутатів Київради від "Самопомочі" - Сергія Гусовського, який очолює фракцію в цьому представницькому органі, а також депутатів Олексія Руденка, Сергія Харчука і Вадима Васильчука. Привід – махінації з київською землею з боку колеги по фракції Романа Марченка. За офіційною версією, зазначені депутати (насправді таких було 8 чоловік) проголосували за рішення про виділення родичам Марченка декількох ділянок загальною площею 1,4 га, попередньо їм нібито привласнених. Як повідомила журналістам голова Київської міськорганізації "Самопомочі", віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд, керівництво партії дізналося про цю історію ще кілька місяців тому, проте спершу запропонувало вирішити це питання на рівні фракції.

Депутати КМР Сергій Гусовський, Олексій Руденко, Сергій Харчук та Вадим Васильчук підтримали рішення Київської міської ради про виділення родичам їх колеги Романа Марченко земельну ділянку в місті Києві, яка попередньо була незаконно їм же захоплена. Загальна площа всіх захоплених ділянок становить понад 1,4 га Фото: samopomich.ua

"Ми намагалися звернути увагу лідера фракції Сергія Гусовського і депутатів на це, оскільки такі рішення... носять ознаки корупційних дій. Ми вимагали від фракції прийняття окремих рішень, які б дозволили цю ситуацію вирішити – наприклад, виключення Романа Марченка з фракції або складення ним депутатського мандата. На жаль, фракція весь цей час ухилялася від оцінки ситуації та проведення незалежного розслідування", - розповіла в парламентських кулуарах Сироїд.

Вона пообіцяла, що документи на підтвердження звинувачень партія передасть до правоохоронних органів, а самого Марченка відкличуть з депутатів. При цьому від Гусовського і виключених депутатів у "Самопомочі" чекають "визнання відповідальності" за випадок з Марченка. В іншому випадку їм обіцяють ту ж долю. Втім, в партії вже сумніваються в можливості того, що ті покаються. "На наших зборах Гусовський відповідав з неймовірним цинізмом", - переконував "Апостроф" член політради партії, народний депутат від "Самопомочі" Роман Семенуха.

Гусовський не відповів на дзвінки та повідомлення редакції. На своїй сторінці в Facebook депутат-ресторатор назвав виключення очікуваним результатом і пояснив його суперечностями однопартійців з київською пропискою з львівської групою всередині партії. "Протягом останніх двох років ми намагалися встановити ефективні відносини між командами Києва і Львова. На жаль, на початку виборчих перегонів боязнь керівництва партії перед київською командою стала причиною рішення, яке було прийнято виконкомом партії", - написав Гусовський.

Фото: facebook.com/gusovsky

Один з виключених депутатів Вадим Васильчук визнає, що голосував за земельне рішення. "Я голосував за рішення, в якому було право людини на земельну ділянку 100 соток, які сотнями в Київраді (приймаються - "Апостроф")... Звідки з'явився цей гектар? Питання до виконавчого комітету, хоча я називаю це спробою натягнути то, чого немає... У фракції просто не звикли приймати рішення, спущені згори, а перед виборами хтось вирішив закрутити гайки", - стверджує Васильчук. Чи залишать його без депутатських повноважень, він не береться прогнозувати, але віддавати депутатські повноваження він не бажає. "Не вони ("Самопоміч" - "Апостроф") мені давали цей мандат... Я на окрузі працював усі три роки, подивимося, чи пройдуть вони всю процедуру", - сказав він.

Відзначимо, в прикінцевих та перехідних положеннях закону про місцеві вибори йдеться, що для запуску процесу відкликання депутата Київради за так званою народною ініціативою необхідні підписи 400 громадян. Далі ініціативна група в кількості не менше 100 чоловік збирає підписи у виборчому окрузі депутата (потрібно більше половини від числа виборців, які голосували тут на місцевих виборах), а якщо депутат пройшов по багатомандатному округу – більшою за виборчу квоту, встановлену під час виборів, але не менше, ніж отримала партія, від якої йшов народний обранець. Час на збір підписів – тридцять днів. Якщо терміни і формальності дотримані, на підставі рішення вищого органу партії територіальна виборча комісія визнає обраним наступника відкликаного депутата.

Втім, є нюанс – навіть в цьому випадку все може закінчитися тривалими судовими позовами. Тим паче сильних юристів в команді "розкольників" Гусовського вистачає. Наприклад, той же Роман Марченко – заслужений юрист України, старший партнер юрфірми "Ілляшев і партнери". І битися за мандат він буде до останнього ...

Формат для Садового

Історія з Гусовським хоча і спровокувала гучний скандал, насправді вигідна меру Львова, який, як писав «Апостроф», веде активну підготовку до президентської кампанії. "А випадок Гусовського обертається можливістю для Садового продемонструвати партійну принциповість, неприйняття корупції в своїх рядах і готовність позбуватися навіть від важливих членів команди. Розбрід і хитання в столичній організації "Самопомочі" після відставки Гусовського керівництво партії, мабуть, не бентежать", - пояснює нашому виданню політолог Петро Олещук.

За останньою інформацією, партійна верхівка "Самопомочі" продовжує думати, як представити Садового в кандидатській якості. Варіант з'їзду в вересні, про який повідомляло наше видання, залишається в запасі. Вибори в об'єднаних територіальних громадах за рішенням Центрвиборчкому відкладаються, а отже партійний форум, на якому б висунули кандидатів у депутати, не потрібен.

"Від ідеї з'їзду поки відмовилися. Потрібен інший формат, щоб повідомити про похід Андрія Івановича (Садового - "Апостроф") в президенти і відмову балотуватися в четвертий раз в мери Львова. Рішення буде подано під соусом "Ми не можемо побудувати успішне місто в неуспішною країні". Скоро побачите", - повідомив співрозмовник, близький до Садового, який попросив про анонімність, не уточнивши конкретної дати.