RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ахметов більше не хоче дружити: Опоблок наближається до розвалу

Група "донецьких" не поспішає сідати за стіл переговорів

Група "донецьких" не поспішає сідати за стіл переговорів Фото: Getty Images

У деяких ЗМІ інформацію про союз групи "газовиків" з "Опозиційного блоку" і партії "За життя" Вадима Рабіновича і Віктора Медведчука обставили мало не як доконаний факт. Однак остаточного рішення про єдиного кандидата в президенти немає. З цим не погоджується ключова група Опоблоку – Ріната Ахметова. Поговоривши з видними представниками всіх сторін, "Апостроф" прийшов до висновку, що переговори можуть закінчитися не тільки появою у кожної групи впливу окремих кандидатів на президентських виборах, але навіть розвалом політсили.

Полюбовна угода

Заклики лідера "За життя" Вадима Рабіновича до "Опозиційного блоку" про консолідацію звучали не раз. Однак тепер на них нарешті відповіли – зробив це особисто заступник глави фракції Опоблоку у Верховній Раді Сергій Льовочкін. Таке об'єднання, на думку екс-голови Адміністрації президента Януковича, здатне повернути в Україну "мир, стабільність, розвиток". Варто нагадати, що всередині "Опозиційного блоку" Льовочкіна відносять до так званої групи "газовиків", до якої належать також олігарх Дмитро Фірташ і співголова фракції в Верховній Раді Юрій Бойко.

Нинішній обмін заявами між Рабіновичем і Льовочкіним примітний тим, що ще недавно вони вели жорстку війну в ЗМІ один з одним. У хід йшли компромат і прямі образи. Звернення лідера "За життя" у прямому ефірі до Льовочкіна – "Засунь свої гроші в зад!" – явно свідчило про напружені відносини з "сірим кардиналом" часів Януковича. Рабіновичу не заважало навіть те, що формально він є членом тієї ж фракції. У свій час заявивши про розрив з ОБ, Рабінович так і не вийшов з фракції, боячись втратити депутатський значок в силу імперативного мандата.

Його конфлікт з Льовочкіним зрештою переріс у судові розгляди в Україні та Франції (у Франції справа стосувалася арешту нерухомості, пов'язаної з сім'єю Льовочкіна). У серпні стало відомо про програш Рабіновича в суді великої інстанції Ніцци. У рішенні йшлося, зокрема, про стягнення з нього на користь компаній родини Льовочкіна судових та інших витрат на суму близько півмільйона євро.

За версією співрозмовника у ахметовському "крилі", суд у Франції поставив крапку в розбраті народних обранців. "Думаю, Льовочкін був задоволений результатом. І з урахуванням наступних заяв, ймовірно, сторони уклали полюбовну угоду. Швидше за все, Рабінович навіть не платив за виставленим рахунком. У цьому розбраті взагалі не було нездоланних процесів", - стверджує він. Однак джерело з найближчого оточення Льовочкіна спростовує цю версію: мовляв, Рабінович за все заплатить: "Все як у тому анекдоті: спочатку ми гналися за хуліганами, потім вони нас побили... Він хотів – ось він і отримав", - сказав "Апострофу" він.

Парад кандидатів

До цього моменту вже було відомо про приєднання до партії "За життя" впливового екс-глави Адміністрації президента Віктора Медведчука. Повернувшись у велику політику, кум президента Росії Володимира Путіна відразу ж артикулював ідею консолідації політичних сил, які мають найбільшу підтримку на південному сході країни, провівши переговори з розрізненими частинами Опоблоку. Але якщо "газовики" відповіли згодою (під акомпанемент чуток про можливі санкції з боку Росії для групи Фірташа, хоча цей факт там заперечується), то ахметовське "крило" від ідеї відмахнулося. А примирення Льовочкіна з Рабіновичем, в тому числі, було вимогою Ахметова для вступу в переговорний процес. "Мабуть, ставка була на те, що миру не буде, але вийшло навпаки", - коментує співрозмовник в оточенні Льовочкіна.

У будь-якому разі у групі Фірташа-Льовочкіна впевнені, що колеги за партією піддадуться на вмовляння з обох сторін сісти за круглий стіл. Прихильники перезавантаження відносин у групі Ахметова справді є. "Будь-яке об'єднання, коли країна знаходиться в край важкому стані, тільки на користь. Я кажу про об'єднання на основі своїх програм, свого розуміння подальшого шляху розвитку... Один у полі ніколи не воїн", - відповіла на запитання "Апострофа" народний депутат з Опоблоку Тетяна Бахтєєва.

Проте важливою умовою для ахметовської групи є проведення з'їзду Опоблоку для оформлення ухвалених рішень. "З'їзд – це принципова позиція Ріната. Вадим Новинський не озвучив би цю вимогу просто так. Він, як молодший партнер в спільному бізнесі, всі свої кроки погоджує зі старшим партнером (тобто Ахметовим, - "Апостроф"), - говорить джерело в групі донецького олігарха.

"При чому тут з'їзд? Об'єднання зусиль дасть нам шанс збільшити рейтинг, посилити позиції і ухвалити рішення, проти яких виступає нинішня влада", - реагує депутат, якого відносять до "газовиків".

Однак, за версією співрозмовника у ахметовському "крилі", якщо все-таки станеться з'їзд на тему об'єднання, то обов'язково буде піднято питання про єдиного кандидата. "Та "газовики" бояться, що сторона Колеснікова (співголова ОБ і глава "опозиційного уряду" Борис Колесніков, - "Апостроф") висуне свою кандидатуру і за рахунок більшого представництва в обласних організаціях проголосує за неї, а не за Бойка, якого вони рухають. Тобто повториться історія 2014 року", - говорить джерело.

Нагадаємо, після Революції гідності пройшов з'їзд абсолютно деморалізованої Партії регіонів, присвячений висуненню кандидатів у президенти. У результаті боротьби за вплив у політсилі перемогу святкували орієнтовані на Ахметова старожили партії на чолі з Борисом Колесніковим. ПР тоді підтримала колишнього главу Харківської обласної державної адміністрації, а нині народного депутата від ОБ Михайла Добкіна, який, щоправда, в результаті пішов самовисуванцем. Група Фірташа лобіювала кандидатуру Сергія Тігіпка. У підсумку той без санкції партії все одно вирішив балотуватися самостійно. В результаті ні той, ні інший особливих успіхів на виборах не здобули – Тігіпко взяв 5,5%, а Добкін обмежився трьома пунктами.

Зараз група Ахметова наполягає: партія повинна ухвалювати рішення і на цей раз. Кандидатуру ними ще не обрано. "Чотири кандидати теоретично можуть бути висунуті ахметовським "крилом": Вадим Новинський, Олександр Вілкул (співголова фракції ОБ, - "Апостроф"), Борис Колесніков", - міркує співрозмовник в групі.

Колесніков, щоправда, вголос говорить про небажання йти в президенти. Новинський дає ухильні відповіді (хоча співрозмовники в його оточенні заперечують цей варіант).

А ось про президентські амбіції Вілкула в Опоблоці люблять поговорити. Як писав "Апостроф", влітку у Києві масово з'явилися борди з його політичною рекламою. В цьому побачили чергову заявку на участь у внутріпартійному відборі кандидатів. Більш того, за інформацією видання, нардеп налаштований рішуче.

"Газовики", однак, не вірять у шанси Вілкула або будь-якого іншого кандидата. Крім Бойка, вони не розглядають нікого. "Сашко (Олександр Вілкул, - "Апостроф") – хороший хлопець, але у Бойка є можливість як мінімум вийти у другий тур. А це вже дозволить партії сильніше виступити на парламентських виборах і претендувати на прем'єрське крісло за наступного президента, хто б ним не був", - розхвалює кандидатуру Бойка співрозмовник у групі Фірташа.

Втім, поки шанси Бойка потрапити у другий тур вельми туманні: навіть у разі, якщо Рабінович все-таки вирішить "злитися" під нього, немає ніяких гарантій, що це дасть електоральну синергію і дозволить претендувати представнику "газовиків" на "фінал".

Однак для початку перед "газовиками" стоїть інше завдання – позбутися конкурентів, щоб очистити шлях для Бойка. Втім, один з представників цієї групи запевняв журналіста "Апострофа": "збивати" Вілкула за допомогою Генеральної прокуратури, що днями направила подання до ВР щодо зняття з нього депутатської недоторканності, вони б не стали (хоча такі підозри в оточенні Вілкула є). За їх словами, це контргра Банкової, не зацікавленої в єдиному кандидаті від ОБ, оскільки той закриває гаранту шлях у другий тур.

Доля партії

Спори про кандидата від партії насправді мало що значать. І в ОБ це добре розуміють: Опоблок не знає точно, чи збережеться він у майбутньому в принципі. У "донецькій" частині політсили існує думка, що від розлучення вони більше виграють: мовляв, президентські вибори все одно не виграти, а на парламентські краще йти різними колонами, охоплюючи не тільки південь і схід. Після чого вже можна буде блокуватися в Раді. Якщо буде з ким, додають "ахметовські", оскільки в успіх власного політичного проекту "газовиків" вони не вірять. "Зараз об'єднатися означає, що хтось боїться не пройти в парламент і хоче це зробити на чиїхось плечах. А навіщо такі союзи тому, хто впевнений, що увійде?" – міркує джерело в оточенні Бориса Колеснікова. Публічні заклики до об'єднання тільки дратують гравців, що ухвалюють рішення (читай – Ріната Ахметова), "а це люди, на яких тиск взагалі виключений".

"Це можна зрозуміти. Ріната Леонідовича все влаштовує сьогодні, і він не хотів би нічого змінювати, підігруючи переобранню чинного президента", - відповідає видний "газовик". Але аналогічні звинувачення летять і на адресу групи Льовочкіна-Бойка-Фірташа...

З досвіду можна сказати, що вирішиться ситуація нескоро, і, найімовірніше, впритул до закінчення терміну висування кандидатів у президенти. Враховуючи, що на цей час випадає Новий рік і Різдво, долю Опоблоку, схоже, вирішать під дзвін келихів з дорогим шампанським.