RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Наші" в Україні: відомий нардеп створює партію з путінською назвою

Євген Мураєв покинув партію "За життя"

Євген Мураєв покинув партію "За життя" Євген Мураєв Фото: opposition.org.ua

Після виходу з партії "За життя" нардеп Євген Мураєв створює новий політичний проект. Як буде називатися його партія та які його політичні амбіції, дізнався "Апостроф".

Плюс Медведчук, мінус Мураєв

Минулого тижня Євген Мураєв несподівано оголосив про вихід з лав партії "За життя", чию політраду він очолює з літа 2016 року. За інформацією "Апострофа", політик, відомий своєю проросійською позицією, вже готується до створення нового політпроекту, а також розраховує на участь в президентській гонці.

Очевидно, що рішення депутата було продиктоване недавніми подіями в політичній силі. Влітку до неї приєднався одіозний екс-глава Адміністрації президента Леоніда Кучми Віктор Медведчук. Хоча він не обійняв жодної офіційної посади, джерело видання, близьке до Мураєва, говорить про винятковий вплив кума президента Росії Володимира Путіна на життя партії і її політику. При тому що посаду голови до цього часу обіймає народний депутат Вадим Рабінович, який входить до фракції партії "Опозиційний блок" (ОБ).

Мураєв ж, незважаючи на партійний статус і реноме завзятого опозиціонера, несподівано опинився на других ролях. І, судячи з усього, така доля його не влаштувала.

"За час мого мовчання (з кінця липня, коли стало офіційно відомо про альянс "За життя" з Медведчуком, - "Апостроф") я провів багато зустрічей і переговорів з однопартійцями. Ми вирішили залишити політпроект "За життя" Рабіновича. Ми заберемо людей, ідеї, вашу довіру і підтримку. Для нас політика – не бізнес-проект, здатний забезпечити ситу старість, і не сфабриковане нашвидкуруч ток-шоу. Ми створюємо партію, в якій не буде випадкових людей. Я готовий стати попереду і запропонувати Україні проект країни, якого у неї ніколи не було", - написав Мураєв в Facebook, оголошуючи про свій вихід з рідної партії.

Рабінович відповів постом "з натяком". Він дорікнув "товаришу Мураєву" в тому, що той давно обходив увагою партію на своїх сторінках в соцмережах. "Ми давно не разом, і це нормально: кожен вибирає свою дорогу. Бізнес – теж шановна професія", - прокоментував голова "За життя", не конкретизуючи, який саме бізнес. Він додав, що найближчими днями внесе кандидатуру нового голови політради партії.

Але спершу йому довелося вирішувати інше кадрове питання в партії. Мураєв повів за собою людей, що орієнтуються на нього, – керівників партосередків "За життя" в низці міст і областей.

Рабінович реагував нервово. "Сьогодні обдзвонив всі обласні організації партії. Можливо, хтось кудись і з кимось пішов ... Усі на місці. Живі і здорові. Ніхто нікуди не йде. Налаштовані на перемогу", - написав глава "За життя" на своїй сторінці в Facebook, заодно звинувативши Мураєва у спробі завадити створенню "єдиної політичної сили південного сходу і центру країни" нібито за вказівкою Адміністрації президента. З цього приводу Мураєв з ним полемізує, визнаючи давні дружні стосунки з главою АП Ігорем Райніним, але заперечує версію про підігравання Банковій. Але ось що цікаво: про Медведчука нардеп висловлюється підкреслено шанобливо...

Вадим Рабінович і Євген Мураєв Фото: Ukrainian photo

Ланцюг перероджень

Всупереч твердженню Рабіновича втрати у його партії все ж будуть. Двоє з шести членів політради "За життя" повідомили "Апострофу", що покинуть політичну силу слідом за Мураєвим. "Це принципове для мене питання", - зазначила виданню глава харківської облорганізації "За життя", депутат Харківської обласної ради Валерія Мураєва. Колишня дружина депутата також входить до керівного органу партії і залишається, незважаючи на розрив, соратником нардепа.

"Я з Євгеном [Мураєвим] прийшов у цей проект, з ним і піду", - відповів "Апострофу" інший член політради Антон Новіков. За його словами, Мураєва в його рішенні підтримала "стара команда практично з усіх регіонів".

Ті, що пішли разом з Мураєвим, складуть кістяк його нового політичного проекту, який парламентарій вже анонсував. "Це не проект, а партія! В результаті спілкування з нашими колегами з усіх регіонів України назва народилася сама. Вона об'єднує всіх тих, хто керується тими ж принципами, цінностями, що і ми, тих, хто не боїться відкрито заявляти про свою позицію і відстоювати її, - "Наші", - сказала "Апострофу" Валерія Мураєва. Втім, на політичному ринку говорять і про назву "Наші люди" для майбутньої політсили.

Відзначимо, в реєстрі політичних партій на сайті Міністерства юстиції вже фігурує партія з назвою "Наші". Її головою вказаний Дмитро Заборін –колишній прес-секретар Василя Волги, голови партії "Союз лівих сил". Він же є помічником-консультантом депутата Мураєва на добровільних засадах. У керівництві партії також штатний помічник-консультант народного обранця Микола Мухін, який наразі є заступником голови партії "Наші".

Судячи з відкритих джерел, зареєстрована в 2015 році політична сила пережила кілька "перероджень". Спочатку вона називалася "Перемога", але в лютому 2017 року змінила назву на "Сила народу". У серпні 2018 року партію знову "перехрестили" – на цей раз в "Український формат", і її очолив саме Дмитро Заборін. Відзначимо, таку ж назву носить популярне ток-шоу на телеканалі NewsOne, який пов'язують з Мураєвим. Але ця назва у партії не затрималася. Як уточнили "Апострофу" в Мін'юсті, рішення про перейменування було ухвалено 9 вересня цього року на позачерговому з'їзді партії, а 18-го – зміну було внесено в Держреєстр.

На уточнююче запитання "Апострофа" в коментарях до посту Мураєва, коли ж відбудеться презентація партії, той відповів лаконічно – "готуємо".

Щоправда, у політично підкованих людей таке ім'я для партії викликало очікувані асоціації. "Краще вже партія "Свої", тому що "Наші" – це пряме відсилання до пропутінського молодіжного руху, який добре пам'ятають навіть в Україні", - коментує політтехнолог Андрій Золотарьов.

Неясна також ідеологія, причому саме питання тлумачиться своєрідно. "Це слово з минулого століття. Якщо відповісти "соціал-демократична" або "ліберальна", це буде нудно. Ми говоримо про проект країни. Нашими пріоритетами були і залишаються відновлення миру, нейтральний і позаблоковий статус, перетворення України на "міст", а не "стіну", повага до історії, пам'яті про Велику Перемогу, турбота про розвиток культури і рідної мови, широка децентралізація і культурна автономія регіонів, особливий статус не тільки Донбасу, але всім областям України, вирішення ключових загальнонаціональних питань і аспектів місцевого самоврядування шляхом прямої демократії – проведення загальнонаціональних або місцевих референдумів, нова індустріалізація", - говорить Валерія Мураєва.

Перспективи неясні

"Електоральна ніша Мураєва – колишній електорат Компартії і консервативна частина виборців Партії регіонів, яким близька ця ідеологія", - пояснив "Апострофу" політолог Руслан Бортник.

Долю партійного проекту Мураєва вже розглядають через призму об'єднавчих процесів у "біло-синьому" таборі. Щоправда, майбутній лідер партії "Наші" твердить, що залишається противником ідеї об'єднання і висунення єдиного кандидата, яку лобіюють партія "За життя" та група олігарха Дмитра Фірташа і народного депутата Сергія Льовочкіна в Опоблоці.

У свою чергу політолог Бортник каже: у разі розколу Опоблоку (а такий варіант допускається) не можна виключати союзу Мураєва з групою бізнесмена Ріната Ахметова всередині ОБ, та й то в разі вигідної для сторін кон'юнктури. "Усі почнуть дивитися на особисті й партійні рейтинги ближче до Нового року – і вже тоді формувати союзи", - прогнозує експерт.

Зазвичай поява власної партії напередодні президентських виборів сигналізує про намір її бенефіціара балотуватися. "Поки таке рішення на порядок денний не виносилося. Але особисто я б хотіла, щоб Євген зробив такий крок, його чекає величезна кількість людей", - стверджує Валерія Мураєва.

Втім, серед експертів у майбутнє нардепа-"нашиста" Мураєва не особливо вірять. "Мураєву складно буде розкрутити власний політичний проект, коли його колишні соратники за Опоблоком і "За життя" звинувачують у спробі перешкодити перемозі так званого єдиного кандидата від південного сходу. Навіть якщо він зважиться на президентську кампанію, його шанси навряд чи піднімуться вище результату технічного кандидата, який буде відбирати голоси у більш рейтингового конкурента на цьому електоральному полі. Його участь вигідна, наприклад, оточенню президента, де навряд чи хочуть, щоб сторони, що лобіюють об'єднання, дійсно посилилися і з ними довелося погоджувати якісь питання. Але і самому Мураєву кампанія дасть шанс посилити позиції на окрузі в Харківській області з прицілом на майбутні парламентські вибори, а також допомогти комусь із соратників поборотися за крісло у Раді", - сказав політолог Петро Олещук "Апострофу".

Інша справа, що Мураєв після передачі NewsOne в управління екс-заступнику голови АП Віктора Януковича Андрію Портнову залишився без важливої "кнопки", за допомогою якої йому вдалося підвищити свою впізнаваність і навіть отримати певний рейтинг. Не факт, що після виходу з "За життя" Мураєв зможе і далі користуватися цим медіаресурсом. А це може серйозно послабити його можливості для піару і просування власної партії...