RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пакт Бойка-Рабиновича: що відбувається з "Опозиційним блоком"

В Опоблоці тривають процеси, які можуть погубити партію

В Опоблоці тривають процеси, які можуть погубити партію Фото: із відкритих джерел

Групи впливу в партії "Опозиційний блок" (ОБ) знову стали ньюсмейкерами і дали привід для новий обговорення майбутнього політичної сили. Чи готові вони нарешті оформити "розлучення" або партія все-таки виживе, об'єднуючи навколо протестний електорат, розбирався "Апостроф".

За Швейцарію і проти вакханалії

Доля Опоблоку - знову предмет обговорення. Привід для розмов дало підписання в п'ятницю, 9 листопада, одним з лідерів ОБ - співголовою партії і її парламентської фракції Юрієм Бойком - угоди про співпрацю з членом цієї ж фракції Вадимом Рабиновичем, який де-факто веде незалежну політику і очолює політичну силу "За життя "(ЗЖ) разом з екс-главою Адміністрації президента часів Кучми Віктором Медведчуком. У парламентських кулуарах політики скріпили підписами створення об'єднання "Опозиційна платформа - За життя". У коментарі журналістам Бойко охарактеризував оформлення такого союзу "дуже поганою новиною для чинної влади".

"Ми сьогодні запрошуємо всі опозиційні сили в наше об'єднання, щоб відновити в країні мир, стабільність, порядок, зупинити війну і зробити життя наших громадян щасливим", - зазначив Бойко.

Рабинович в свою чергу закликав опозиційні сили об'єднатися, щоб "зупинити вакханалію цієї влади". Завданнями для учасників платформи він крім встановлення миру в Україні бачить "припинення економічного геноциду українського народу" і "створення незалежної нейтральної країни - Швейцарії в східній Європі". "Я впевнений, що ви побачите десятки партій і рухів, що входять в цю платформу, тому що вона є єдино вірною і правильною", - резюмував Рабинович.

Фото: twitter.com/chesno_movement

Але навіть всередині ОБ є різні думки на рахунок платформи. Бойко в партії і фракції представляє одну неформальну групу, іншими лідерами якої вважають бізнесмена Дмитра Фірташа і народного депутата, екс-главу Адміністрації президента Януковича Сергія Льовочкіна. На церемонії в кулуарах Ради були присутні тільки депутати з цього "крила", а також парламентарі Нестор Шуфрич і Василь Німченко (всі - ОБ), які орієнтуються на главу політради "За життя", екс-главу Адміністрації президента Віктора Медведчука.

Льовочкін в коментарі "Апострофу" заявив, що об'єднання всіх опозиційних до нинішньої влади сил - єдиний шанс "врятувати країну, відновити мир і поліпшити економічну ситуацію в Україні після виборів". "Зміни потрібні - інакше країну чекає подальша стагнація і дефолт", - зазначив політик.

В багнети

У іншій впливовій внутрішньопартійній групі, яку асоціюють з бізнесменом Рінатом Ахметовим, мирову з Рабиновичем і Медведчуком не прийняли. Співголова ОБ Борис Колесніков назвав підписання угоди "особистою ініціативою народного депутата Юрія Бойка, не узгодженою з іншими членами "Опозиційного блоку" і не легітимізованої з'їздом партії".

"Ми є послідовними прихильниками консолідації опозиційних сил і висунення єдиного кандидата в президенти - авторитетного представника промислових і підприємницьких кіл, місцевого самоврядування, здатного перемагати на виборах", - написав Колесніков на своїй сторінці в Facebook.

Фото: facebook.com/kolesnikovofficial

Критичною була оцінка й іншого впливового нардепа з цієї групи Вадима Новинського (ОБ), чию ідею про створення опозиційної платформи, як виявилося, і перехопили підписанти. "Мабуть, таким чином Юрій Бойко і Сергій Льовочкін хочуть вступити в партію "За життя" і створити "За життя" (об'єднану)", – пояснив нардеп.

На своїй сторінці в Facebook Новінський написав, що "вже в найближчий понеділок ми ініціювали скликання політичної ради партії "Опозиційний блок", щоб обговорити ситуацію, що склалася, і дати оцінку діям наших однопартійців".

В ексклюзивному коментарі "Апострофу" політик додав, що "вже в найближчий понеділок ініційовано скликання політичної ради партії "Опозиційний блок ", щоб обговорити ситуацію, що склалася і дати оцінку діям наших однопартійців".

"Ми разом пройшли вже довгий шлях і серйозні випробування, і, виходячи з поваги до нашої спільної історії і наших партнерів, ми готові до діалогу. Я завжди виступав за єдиного кандидата від опозиційних сил і готовий до дискусії - відкритої і публічної - про те, хто повинен стати кандидатурою на президентських виборах, що об'єднує і опозицію, і всю країну", - заявив Новинський.

На його думку, ніякі домовленості з іншими партіями неможливі без широкого попереднього обговорення всередині самої політичної сили, тому політик запропонував скликати з'їзд партії, "щоб рядові партійці також могли оцінити ситуацію і прийняти взаємоприйнятне рішення".

Фото: facebook.com//Вадим Новинський

Новинський, як і інші представники ОБ, виступає за єдиного кандидата в президенти від опозиційних сил, небезпідставно вважаючи, що високий результат на президентських виборах мобілізує виборців і дозволить партії отримати хороший результат на парламентських виборах. Однак опозиціонери ніяк не можуть домовитися, хто саме "зможе скласти реальну конкуренцію чинній владі на виборах, а не буде на підтанцьовці у Порошенка".

Що далі

Одне головне питання в розрізі цих подій: чи є винесення на публіку угоди Бойко і Рабиновича-Медведука вироком ОБ і розпуском його фракції?

І юридично, і технічно підписання угоди є виключно політичним кроком. Опоблок поки зберігається, так як жодна зі сторін ОБ не має наміру "торпедувати" фракцію, оскільки саме на ініціаторів "розколу" впаде гнів виборців і відповідальність за це.

"З "Опозиційним блоком" і його фракцією нічого не буде. Платформа - це не нова партія. Опоблок, як і "За життя", залишаються самостійними політичними силами", - запевняє "Апостроф" співголова політвиконкому ОБ Сергій Ларін, близький до Льовочкіна.

За словами співрозмовника в групі Ахметова, там мають намір зберігати холодний розум, хоча вважають, що Бойко як співголова партії порушив її статут. Однак більша дистанція між внутрішньопартійними групами дозволяє скандально відомому екс-нардепу від Партії регіонів Олені Бондаренко, що обізнана у справах ОБ і зібрала колишніх однопартійців, говорити про руйнівні процеси в Опоблоці...

Інший найважливішепитання стосується участі партії в президентських виборах. Курс партії на найближчий час задасть засідання її керівного органу, яке, за інформацією "Апострофа", відбудеться в понеділок, 12 листопада.

Ще один важливий момент: включення в об’єднуючі процеси Медведчука, яке ситуацію не вирішило, а, навпаки, ускладнило. Підтримуваний ним Рабинович не поспішає відмовлятися від "гонки" на користь Бойка і, за даними "Апострофа", угода в п'ятницю нічого не змінила. Побічно це підтверджують слова Бойка про те, що єдиний кандидат від ОБ і ЗЖ - тема дискусії "в майбутньому".

На думку політичного експерта Костя Бондаренка, ситуація, що склалася в Опозиційному блоці, показує наявність двох концепцій. Перша полягає в тому, що необхідно використовувати ностальгічні і реваншистські настрої південного Сходу, аби надалі розіграти складну комбінацію з Петром Порошенко і "допомогти" його перемогли вибори, друга - альтернатива нинішній владі.

"Опозиція не може перетворюватися в очах виборця ні в" підтанцьовку "для влади, ні в" п'яту колону". Навколо цього і буде вестися дискусія найближчим часом. А те, що Юрій Бойко оголосив про платформу - без рішення з'їзду і без внутріпартійної дискусії - демонструє поспіх і знервованість напередодні виборів, що наближаються", - відзначає експерт.

Відкритим також залишається питання, чи дійсно у двох груп ОБ і нових учасників - Медведчука та Рабиновича - досить спільного, щоб стати єдиною монолітною силою. Якщо двоє ніяк не можуть домовитися, то включення в переговорний процес третього навряд чи спростить ситуацію.

Поки ж переговори триватимуть.