RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Діджей Арахамія і "комсомол Зеленського": як президентська партія взялася за молодь

Намагаючись бути ближче до молодих, президентські "слуги" виставляють себе на посміховисько

Намагаючись бути ближче до молодих, президентські "слуги" виставляють себе на посміховисько Давід Арахамія Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Колишньому главі російського уряду і послу РФ в Україні Віктору Черномирдіну приписують фразу: "Яку партію не будуй, все одно КПРС виходить". Президентська партія "Слуга народу" (СН), незважаючи на всі старання технологій і піарників, стає типовою партією влади. Їй крім істотного адміністративного ресурсу необхідний і свій "комсомол" - організований молодіжний рух. Верхівка "Слуги народу" заради показної близькості до юних українців, готова навіть виступати в ролі дискотечних діджеїв. Наскільки така тактика допоможе "слугам" утриматися на плаву, читайте в матеріалі "Апострофа".

Партійна дискотека

Молодіжне крило "Слуги народу" провело триденний табір в Скадовську, зібравши на ньому близько трьох сотень людей: учасників руху "Зе! Молодіжка", народних депутатів і представників Кабміну.

Глава СН Олександр Корнієнко, презентуючи новий рух, заявив, що молодіжний табір в Скадовську повинен стати щорічним майданчиком для розробки та обговорення майбутніх змін на рівні ОТГ, регіонів і міжрегіональної взаємодії.

Учасники табору під керівництвом менторів та за участю народних депутатів розробляли проекти з економіки, державного управління та соціальному розвитку. У конкурсі проектів перемогли "Молоді демократи" - загальнонаціональні онлайн-вибори шкільних і студентських самоврядувань за один день. В партії зазначили, що проект може стати пробною версією загальноукраїнських онлайн-виборів.

"Керівництво СН може розглядати "Зе! Молодіжку" як інкубатор кадрів. Про це можна судити за договорами, які партія уклала з лекторами, бізнес-тренерами і міжнародними організаціями, які займаються політичним утворенням і підготовкою. Подібні структури були й у інших політсил, але не завжди вдало. У випадку зі "Слугою народу", ми бачимо спробу відтворити механізм рекрутингу людей в партію. Разом з тим, на таких івентах в основному тусуються самі депутати і їх помічники", - зазначив у розмові з "Апострофом" глава Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

"Родзинкою" програми стала дискотека, на якій в ролі діджея виступив глава фракції СН у Верховній Раді Давид Арахамія. Під час "перфомансу" політик використовував псевдонім. Давид Арахамія, пританцьовуючи на тлі екрану з написом DJ DAVID BRAUN, зіграв кілька сетів. Увійшовши в раж, фракційний глава почав стрибати перед пультом, вигукуючи щось в мікрофон.

"Захід проходив в молодіжному стилі. Антураж був відповідний: музика, танці, неформальне спілкування. Учасникам доводилося відповідати формату. Не варто виключати і персональних переваг. Можливо, Давиду Арахамії просто подобається бути діджеєм і "крутити" музику", - додав Віталій Кулик.

"Комсомольская структура"

Голова "Зе! Молодіжки" Олександр Санченко розповів, що молодіжне крило СН існує близько півроку. За цей час була сформована організаційна структура, до роботи якої залучили майже 3 тисячі активістів у всіх регіонах. Чому в такому разі на "партійну дискотеку" в Скадовську зібралося "всього" пару сотень людей, не ясно.

Судячи зі слів пана Санченко, плани у "Зе! Молодіжки" майже наполеонівські.

"Одна з цінностей, які транслює наша партія і президент Володимир Зеленський - це зшивання країни. Нас дуже довго роз'єднували, тому наша велика місія - сприяти тому, щоб зшити країну і бути разом. Тому що ми єдині", - зазначив Олександр Санченко.

В "Слугу народу" також розповіли, українська молодь, дізнавшись про форум в Скадовську, направила в місцеві партійні організації "сотні електронних заяв на вступ в рух".

Як відзначають спостерігачі, ім'я президента Зеленського прозвучало на молодіжному зльоті не просто так.

"Як розповідають обізнані люди, йде формування "комсомолу Зеленського". Банкова готується до "гарячої" осені. СБУ взяло в розробку радикалів, а керівництво "Слуги народу" намагається підтягти молодь. Хлопцям і дівчатам намагаються показати, що справи в країні йдуть не так уже й погано. Мовляв, дивіться, які реалізуються проекти, і ви можете стати їх частиною. Хоча в реальності все це дуже нагадує кальку з російського руху "Наші" і пропутінських зльотів на Селігері", - говорить в бесіді з "Апострофом" політичний аналітик Олександр Кочетков.

Ставка на епатаж

Якщо з партійним табором для молоді все ясно, то Давида Арахамію, який стрибав на сцені і "грав" на діджейському пульті, публіка сприйняла неоднозначно. Прихильники стверджували, що верхівка СН, сидячи в парламенті, не "забронзовіла" і все ще здатна бути на одній хвилі з молоддю.

Опоненти справедливо вказали, що політики і чиновники в цивілізованих країнах дотримуються певних стандартів публічної поведінки, а подібні "гастролі" і естрадна показуха є долею політичних фіглярів. Серед українських і європейських політиків таких прикладів ще не було. Зате їх можна знайти в країнах з диктаторськими режимами. Наприклад, "вічний" президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов в січні минулого року виступив на урядовому корпоративі в ролі діджея.

Керівництву СН є з кого брати приклад. Президент Бердимухамедов - талановита в усіх відношеннях особистість. Він грає на кількох музичних інструментах, пише музику, пише вірші і книги, співає, читає реп, танцює, перемагає на скачках і навіть збирає гоночні автомобілі.

"У "слуг народу" немає такого політичного досвіду, але вони хочуть встановлювати нові правила поведінки. Але тут потрібна стратегія, якої в реальності немає. Виходить, що кожен (в керівництві СН - "Апостроф") використовує свій статус, як може. Давиду Арахамії цікаво бути завжди на хвилі і хайпі, і щоб про нього завжди говорили. Так зручніше, ніж заявляти про себе за допомогою законотворчості. Адже, коли наступного разу стануть формувати передвиборний список, то будуть в першу чергу дивитися на впізнаваність і розкрученість. У СН зараз яскравих відомих людей близько 5-7 осіб, не більше", - пояснив "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький.

Політична короткозорість

Перед тим як поїхати в Скадовськ "крутити" музику, пан Арахамія вчергове відзначився низкою неоднозначних заяв. Спочатку він сказав, що йому імпонує політика Комуністичної партії КНР, і нібито СН має намір переймати її досвід в управлінні економікою і державою.

Потім в ефірі одного з телеканалів він назвав відмову Києва від ядерної зброї фатальною помилкою. "Ми могли б тоді скоротитися, але все одно залишити ядерний потенціал. Ми могли б шантажувати весь світ - і нам би давали гроші на обслуговування", - говорив Давид Арахамія.

Раніше він також допускав подачу води в окупований Крим в "обмін" на завершення війни на Донбасі, чим спровокував шквал критики і зауважень. Противники СН наполягали, що Київ не може зняти водну блокаду з півострова, інакше такі кроки будуть розцінені як фактична згода з кремлівської окупацією.

"Давид Арахамія займає пост глави президентської фракції. Кожне його слово і дія автоматично сприймається як офіційна позиція "Слуги народу". Коли він журиться про втрату ядерного статусу, демонструючи міркування на рівні діджея, то не варто тут шукати політичних комбінацій. Це не сигнал Заходу і не спроба прищепити реакцію українців. У "слуг" саме такий рівень мислення і бачення політичної ситуації", - пояснив Олександр Кочетков.

Так само як в СН можуть вважати, що досить формально створити свій "комсомол", провести пару тренінгів і дискотеку і все - молодіжний електорат в партійній кишені. Насправді ні. Навіть якщо СН націлена на системну роботу з молоддю і просування реальних проектів, які, в тому числі, обговорювалися в Скадовську, то необхідний істотний організаційний ресурс. І, найголовніше, необхідна стратегія розвитку всієї політичної сили, а не просто піар-підготовка до наступного парламентського циклу. Нехай навіть в цьому піарі бере участь сам DJ DAVID BRAUN.

Новини партнерів