RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Святкування Різдва і Нового року у Львові буде не таким, як завжди - Андрій Садовий

Традиції у Львові ніхто не скасовує, але будуть обмеження

Традиції у Львові ніхто не скасовує, але будуть обмеження Львів Фото: УНІАН

Міський голова Львова АНДРІЙ САДОВИЙ в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів про своє самопочуття через захворювання коронавірусом, з якими проблемами стикається міська влада через пандемію, і як Львів святкуватиме Різдво та Новий Рік.

- Як ви себе почуваєте?

- Дякую, дотримуюся рекомендацій лікарів, протоколу лікування. В принципі, може бути. Спробую достатньо швидко повернутися до роботи. Але чесно вам кажу, що цей ковід трошки сили забирає.

В мене взагалі в житті не було досвіду – брати лікарняний. Це перший раз в житті я беру лікарняний. Це все новий досвід для мене, але я мушу через себе це все пропустити, щоб краще розуміти ситуацію.

- Як керувати містом з самоізоляції? Важче?

- Трохи так. Тому що збільшується навантаження, більше людей телефонує. Наради ніхто не скасовував, проводжу їх через Zoom, через Skype. Немає ради, така моя посада. Мушу працювати. Немає ні вихідних, ні суботи, ні неділі.

- Олександр Корнієнко заявив, що терміни карантину після новорічних свят було обговорено з органами місцевого самоврядування. Ви знаєте, що карантин буде з 8 по 24 січня? Чи з вами говорили, чи з Львівською міськрадою консультувалися щодо цього карантину?

- Була розмова у форматі асоціації міст. Власне, минулого тижня прем’єр-міністр збирав мерів обласних міст. Це було спілкування на різний перелік питань. Зокрема, зачепили питання карантину.

В цілому міста спокійно віднеслися до цієї ідеї, тому що після 8 січня активність і так падає. Але я би дуже хотів, щоб ця перерва була використана для суттєвого покращення ситуації. Якщо наші сусіди починають вакцинацію, то я би хотів, щоб українці після 24 січня мали таку можливість. Для того уряд банально повинен вчасно укладати угоди на закупівлю вакцин. Щоб у бюджеті на наступний рік були передбачені доплати 300%, про які всі говорять – від президента до міністра. Не завжди ці кошти поступають, і ми вимушені перерозподіляти кошти місцевого бюджету.

Взагалі, якщо говорити про локдаун, то фінальне рішення варто приймати ближче до 20 грудня. Наприклад, у Львові зараз спостерігається падіння захворюваності. Станом на сьогодні в наших комунальних лікарнях ми маємо 505 хворих із запаленням легень. З них 344 – це ковідні. Це є падіння, при тому, що ми маємо резерв ліжок – 1 220 ліжок. Якщо це падіння буде тривати, також на це треба звертати увагу. Але я думаю, що діти і так будуть на канікулах, тому проблем тут не буде. Вищі навчальні заклади також будуть на канікулах. Треба цей час раціонально використати в рамках держави, а не просто всі розслабилися і відпочили.

- Як ви використаєте цей час? Можливо, в лікарні доставите ліжка з киснем?

- Дивіться, ми збільшуємо кількість ліжок, незважаючи ні на що. Ми збільшуємо кількість точок підключення кисню. Ми розуміємо, що пандемія не має завершення. Невідомо, у що це переросте.

Ми почали тестування на антиген в місті Львові. Насамперед це стосується ургентних хворих, які поступають в наші лікарні, щоб за 15 хвилин чітко з’ясувати, чи людина має COVID-19, чи ні. Від цього вже залежить безпека лікарів, якщо вони пацієнта, наприклад, оперують. Так само ми будемо використовувати в більшій кількості антиген для обстеження наших учителів, які також сьогодні на передовій.

Я би хотів, щоб держава все ж таки виконувала свої зобов’язання, тому що і медики, і освітяни потребують значно більшої суми оплати праці. А це є державна відповідальність. Я сьогодні маю дійсно великі хвилювання щодо тих 300%. Якщо держава не забезпечить гідну зарплату для медиків, то вони просто повиїжджають. Зараз дуже серйозні пропозиції надходять з інших країн стосовно медичних працівників. Наші медики мають фах, мають дуже серйозний досвід, тому треба вберегти ситуацію.

- Коли обговорювалися три варіанти локдауну, ви сказали, що в будь-якому разі не будете вводити локдаун у Львові на різдвяні та новорічні свята, тому що там особлива атмосфера. Те, що ви пішли проти лінії Банкової та уряду, ви якось на собі відчули? Чи були з вами якісь розмови?

- Насправді ми все робили в рамках чинного законодавства, тому що карантин вихідного дня, на мою думку, був профанацією. Жоден фаховий лікар не дав мені аргументації, що це варто було робити. Це просто таке українське ноу-хау.

Якщо говорити про цей локдаун, який планується після 8 січня, то він має право на життя. Але ми повинні зрозуміти, що ці обмеження дадуть для покращення ситуації в країні, щоб народ просто не розслабився.

Щодо власне атмосфери, то ми починаємо фактично святкування у Львові вже з середини грудня, тому що спочатку католицьке Різдво, потім православне Різдво. Дуже багато свят, дуже багато гостей приїжджає.

Але ці святкування будуть особливими. Жодним чином ми не будемо підтримувати дійства, які будуть збирати велику кількість людей. Навіть Різдвяний ярмарок буде реформований. Буде багато локацій, де буде стояти по 2-3 невеликих будиночка. Звичайно, буде ялинка, винос Дідуха. Все буде, але з мінімальною кількістю людей. Просто пройтися і прогулятися – окей. Але збирати людей у великій кількості ми не будемо, тому що безпека на першому місці.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою