RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Москва опинилася у безвиході і буде тиснути на Київ через воду - журналіст Павло Казарін

Росія потребує прісної води з Дніпра і буде всіляко тиснути на Київ

Росія потребує прісної води з Дніпра і буде всіляко тиснути на Київ Павло Каразін Фото: facebook.com

Росія відчуває гостру нестачу прісної води в окупованому Криму. Опріснення води, про яке голосно говорили в Кремлі, не забезпечить півострів питною водою. До того ж, відходи від опріснення можуть призвести до екологічної катастрофи. Тому президент РФ Володимир Путін може продовжити тиск на Україну, щоб змусити Київ відновити поставки води по Північно-Кримському каналу. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів журналіст і публіцист Павло Казарін.

- В окупованому Криму хочуть почати будувати опріснювачі води потужністю до 15 млн кубів на рік. А через Північно-Кримський канал Крим отримував близько 1,4 млрд кубів. Ці цифри незрівнянні.

- Ми бачили під час останньої прес-конференції Володимира Путіна, коли йому задавали питання про долю українського півострова і прісної води, він сказав, що жодних проблем немає. Мовляв, ми побудуємо опріснювачі. В рамках кремлівської картинки реальності Москва будує опріснювачі.

Інша справа, що забавно спостерігати за реакцією самого півострова. Ми бачили, як жителі одного з прибережних міст говорили про те, що вода, яка буде з опріснення, може бути шкідливою для здоров'я, і "ми протестуємо проти будівництва таких заводів і будемо писати в Кремль".

Читайте: У Криму зараз та ж проблема, з якою зіткнувся Херсонес 1000 років тому - кримська активістка

Насправді, варто зрозуміти, що Москва дійсно опинилася у безвиході. Тому що будівництво опріснювачів - це процедура довга і досить дорога. У підсумку, півострів отримає незрівнянно менше прісної води, ніж сьогодні становить його потреба в ній.

Насправді, це та ситуація, за якою варто дуже пильно спостерігати. Тому що поза всяким сумнівом, можливо, у Москви з'явиться спокуса з тим, щоб знову почати тиснути на Київ, щоб змусити Київ відновити поставки прісної води по Північно-Кримському каналу.

- У нас раніше Крим вважався регіоном, де щось вирощують: говорили і про виноград, і про рис. Тепер про цю тему можна взагалі забути?

- Ви знаєте, я пам'ятаю, що сільське господарство в степовому Криму - за великим рахунком, в тому регіоні, який знаходиться на північ від Севастополя і тягнеться аж до Красноперекопська, - зійшло нанівець ще десь в 2016-2017 роках, коли дефіцит прісної води давав про себе знати. Тому виробництво рису, яке особливо водомістке, давно зійшло нанівець, а разом з ним і виробництво тих сільськогосподарських культур, які вимагають куди меншої кількості прісної води.

- Ще одне велике питання: навіть якщо опріснювачі в Криму будуть добудовані, куди російські окупаційні власті будуть скидати так званий солоний розчин?

- Це дуже серйозне питання. Адже після опріснення морської води залишиться дуже багато відходів. Якщо подібні відходи опріснення скидати недалеко від берега, то подібні речі загрожують і екологічними наслідками.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою