RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Повернення неможливо: коли Кремль остаточно поглине Донбас

Головне завдання Путіна - випхати України з Мінського процесу

Головне завдання Путіна - випхати України з Мінського процесу Фото: Getty images

Російська Федерація вустами своїх підконтрольних функціонерів на окупованому Донбасі зробила гучну заяву: повернення ОРДЛО до складу України неможливе. Так званий "глава ДНР" Денис Пушилін заявив російським ЗМІ, що це неможливо за жодних обставин. Більш того, маріонетка Кремля зробила ще одне несподівану заяву: конфлікт скоро завершиться! Мовляв, він затягнувся, але, з іншого боку, підходить до логічного завершення. Чим загрожує різка зміна риторики Москви (адже раніше Кремль артикулював меседж про український Донбас, правда, на своїх умовах), що задумала РФ, заявляючи про "логічне завершення конфлікту", і де ж горезвісний "план Б" української влади - з'ясовував "Апостроф" .

"Обнуління" Мінська?

У місцевих сепаратистських виданнях доморощені експерти та політологи регулярно заявляють про те, що повернення Донбасу в Україну не буде. Але одна справа розмови псевдоекспертів в містечкових ЗМІ, і інша справа висловлювання маріонетки Москви на офіційному новинному майданчику Кремля. Адже "РІА Новини" - частина державної медіагрупи "Росія сьогодні", створеної за указом президента РФ Володимира Путіна.

Звичайно, все те, що наговорив Пушилін російським ЗМІ, можна було б списати на самодіяльність і банальну дурість.

"Ну хто такий Пушилін? Я думаю, що це інформаційна провокація, за якою нічого не стоїть. Адже Пушилін і раніше говорив, що Донбас буде з Росією, незалежно від Мінських угод. Ці заяви - бажання холуя догодити своєму господареві", - пояснює "Апострофу" представник України в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш.

Однак колега Гармаша по ТКГ Денис Казанський запевняє, що на слова лідера бойовиків все ж варто звернути увагу.

"Якби просто бовкнув, не подумавши, "РІА Новини" не видали б цей меседж", - зазначає він.

Але що змінюють такі заяви? По-перше, нівелюють Мінські угоди, головна мета яких якраз в тому, щоб відновити територіальну цілісність України. Це прямо не вказано в документі, але в "Комплексі заходів щодо виконання Мінських угод" в пункті 9 прописано "відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України у всій зоні конфлікту". А без Донбасу, повернення якого "неможливе", говорити про відновлення контролю над державним кордоном неможливо. А значить, мета Мінських угод фактично заперечується самою Москвою.

По-друге, політика Кремля щодо виконання Мінських угод усі ці роки залишалася незмінною: Україна повинна вести переговори з бойовиками, а Росія - лише посередник. Звичайно, Україна на це не погоджувалася, адже розмова з бойовиками означає визнання їх стороною конфлікту, в той час, як реальна сторона конфлікту - РФ. Але тепер, після того як "повернення неможливе за жодних обставин", навіть теоретична можливість переговорів з окупаційними адміністраціями, за яку трималася Москва, відпадає. Адже предмета розмови в ОРДЛО не бачать. Виходить, що Росія просто "обнуляє" навіть своє бачення реалізації Мінських угод?

Провокація для України

Насправді, за словами експертів, опитаних "Апострофом", це тільки так виглядає, що Росія відмовляється від Мінська і заперечує навіть теоретичну можливість повернення Донбасу.

"Якби це прозвучало від офіційних осіб РФ, то можна було б говорити, що пройдена точка неповернення, але поки зберігається певний люфт для переговорів, - пояснює "Апострофу" політолог Ярослав Макітра. - Росія не вперше устами сепаратистів робить такі радикальні вкидання, наприклад, про завоювання повністю Донецької і Луганської областей. Це сигнали Україні про те, що переговори йдуть не так, як хоче Росія".

Тоді навіщо Кремлю фактично блокувати переговори, робити гучні заяви устами своїх маріонеток, але формально залишатися в переговорному полі?

На думку, завідувача відділом Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Їжака, ставка робиться саме на те, щоб з переговорів і Мінського процесу офіційно вийшов Київ.

"Поки це офіційно не скаже Росія, що повернення Донбасу неможливе, все інше - провокація України на вихід з Мінських угод. А для Росії важливо, щоб саме Україна заявила, що Мінські угоди не будуть виконані. В такому випадку РФ вже відкрито зможе вести в ОРДЛО іншу політику. Тому такі заяви - провокація. Пушилін ж не сказав, що ОРДЛО виходить з Мінських угод і не буде вести переговори, - пояснює "Апострофу" Їжак. - Потрібно вести переговори, поки сама Росія їх офіційно не зупинить. У цій ситуації, хто перший скаже, що Мінські угоди не будуть виконуватися, той і поставить себе в невигідне становище. Тому і йде така гра, хто перший про це заявить".

Але незважаючи на критику Мінських угод навіть президентом Володимиром Зеленським, Київ поки не піддається на провокації Москви і офіційно не виходить з переговорів. Але, як відомо, критикуєш - пропонуй.

Та відчутної українського пропозиції або плану "Б", про який раніше говорили в Офісі президента, на політичному горизонті не видно. Звучать лише заяви про необхідність більш активної участі США у вирішенні конфлікту, але конкретних кроків немає.

Російський план

У той же час, своя пропозиція вже є у Росії.

"Росіяни зараз просувають "формулу Штайнмайєра", - пояснює "Апострофу" правозахисник Павло Лисянський. - Але потрібно розуміти, що "формула Штайнмайєра" - це збереження для Донбасу всіх його управлінських структур, наприклад, так званої народної міліції. Фактично це означатиме державу в державі. Вони хочуть, щоб це була автономна республіка. Іншими словами - територія Росії за українські гроші. І на цих умовах вони готові віддати Донбас".

Нагадаємо, що "формула Штайнмайера" - це конкретизація черговості виконання пунктів Мінських угод, при якому питання безпеки (припинення вогню, виведення військ, встановлення контролю над кордоном) вирішуються паралельно з політичними (проведення місцевих виборів). Крім того, на момент виборів Донбас тимчасово отримує особливий статус, а після визнання виборів демократичними (це повинна зробити ОБСЄ), особливий статус стає постійним.

Ключова проблема подальших переговорів по Донбасу пов'язана з тим, що під час підписання "Мінська-2" в лютому 2015 року українською делегацією за участю тодішнього президента Петра Порошенка була прописана спочатку невигідна для України черговість вирішення цього питання - спочатку вибори, а потім встановлення контролю над кордоном. Власне, "формула Штайнмайера", яка непопулярна в частині українського суспільства, є лише механізмом поетапної реалізації положень другого Мінського угоди. Інша справа, що Росії ця комбінація, безумовно, вигідна.

"Очевидно, що у Росії був серйозний розрахунок на впровадження так званої "формули Штайнмайєра". Але зараз, коли Зеленський заявив, що цього не буде, а якщо і буде, то в разі виконання низки умов, ми одразу отримуємо меседж про неповернення з боку проросійських маріонеток", - додає Макітра.

Як буде розвиватися ситуація з окупованих Донбасом, якщо Кремль не продавить Київ? За словами Лисянського, в цьому випадку можливий сценарій, який бойовики називають "логічним завершенням конфлікту".

"Логічне завершення конфлікту в їх розумінні - "ДНР", "ЛНР" в межах Донецької та Луганської областей з особливим статусом автономії. Тому якщо Україна не виконає "формулу Штайнмайєра", то Кремль буде йти далі і намагатиметься активніше дестабілізувати ситуацію вже по всій території України. За останній рік риторика бойовиків в ОРДЛО помітно радикалізувалася. Їх дії по інтеграції громадян в РФ набирають обертів, і я думаю, що переломні події нас чекають після 19 вересня, коли пройдуть вибори в Держдуму. В Росії буде створено новий парламент, і вже з трибуни цього парламенту такі депутати як Бородай, Прилепін, Казаков, Старіков, тобто ті, які були на Донбасі і воювали, лобіюватимуть визнання "ДНР" і "ЛНР", підтримку росіян тощо. Адже на сьогоднішній день в Росії вважають, що "ДНР" і "ЛНР" - найбільша російська діаспора на території Європи. До кінця року там буде близько мільйона виданих російських паспортів. Зараз "ДНР-ЛНР" де-факто російські території, а тепер вони постараються, щоб це було ще й де-юре", - резюмував Лисянський.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою

Новини партнерів