RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Путіна винайшли міну уповільненої дії для України - Павло Лисянський

У Росії придумали новий підступний план по вторгненню в Україну

У Росії придумали новий підступний план по вторгненню в Україну Павло Лисянський Фото: facebook.com/pavllis

Російська Федерація продовжує активно роздавати паспорти на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей. Цей процес почався у 2019 році, але помітно активізувався зараз, за лічені тижні до виборів у Держдуму РФ, які цьогоріч мають пройти і в онлайн-форматі. Примітно, що російський паспорт – не єдиний документ, яким "нагороджують" мешканців ОРДЛО, адже його для участі у виборах замало. Як видають паспорти РФ в ОРДЛО, навіщо людей примушують до російського громадянства, та чому паспортизація РФ стала міною уповільненої дії для України - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів правозахисник, засновник Східної правозахисної групи, колишній уповноважений з прав людини в Донецькій та Луганській областях ПАВЛО ЛИСЯНСЬКИЙ.

- На тимчасово окупованій території роздають паспорти РФ. Це пов’язано з виборами, які мають відбутися у Росії. Але ж люди погоджуються, беруть ці паспорти. Які там настрої зараз, як усе відбувається? Чому люди беруть паспорти?

- Беруть паспорти. Це вже діє з 2019 року і тоді почалася перша агітація. На сьогоднішній день ситуація така, що, крім паспортів видають ще й так звані "СНИЛСы" (укр – "СНІОРи") – страховий номері індивідуального особового рахунку – для того, щоб люди брали участь у виборах до Держдуми Російської Федерації, які будуть відбуватися і в онлайн-форматі. Одного паспорта громадянина Російської Федерації для цього недостатньо.

Для чого я це кажу? Щоб ви зрозуміли, що люди отримують російські паспорти, але вони не хочуть цього. Звичайно, є відсоток людей, які підтримують окупаційні адміністрації Російської Федерації і співчувають "русскому миру". Але Кремль поставив завдання окупаційним адміністраціям РФ в ОРДЛО, щоб вони забезпечили явку в 75% від кількості людей, які отримували російські паспорти. Це приблизно 450-500 тисяч осіб. Система виборів така, що для того, щоб проголосувати онлайн, до 13 вересня люди повинні прийти до інформаційних центрів. Це так звані онлайн-дільниці, які повідкривалися в ОРДЛО зараз. Їх приблизно 350, вони відкриваються у школах, навчальних закладах. Повноцінні виборчі дільниці, але з приміткою "онлайн". До 13 вересня люди повинні туди прийти, зареєструватися та отримати код на пошту або телефон – ті, у кого є російські паспорти. І вже 17, 18 або 19 вересня – там три дні буде голосування – вони повинні проголосувати.

Так ось - на сьогоднішній день 102 тисячі людей зареєструвалися на довибори. До 13 вересня залишилося менше місяця. Тобто люди не хочуть зараз іти на голосування в Держдуму РФ, не хочуть брати участь у цьому. Люди зараз масово виїжджають з тимчасово окупованої території на тиждень, на два. Спеціально для того, щоб пересидіти цей період, тому що вони дуже сильно налякані.

Наразі там дуже сильна пропаганда. Бойовики навіть пустили мобільні пункти по містах ОРДЛО, які з гучномовцем, як у радянські часи, їздять і кажуть: "Оформлюйте паспорт, СНІОРи, беріть участь у виборах". Ми це висвітлювали. Є відео, які наші люди там знімають, і це все висвітлюється. Люди просто виїжджають звідти.

Ми у Східній правозахисній групі називаємо це тихим спротивом.

Та дійсно є частка людей, які отримують ці паспорти. І це міна уповільненої дії. Ще раз наголошую: це почалося в 2019 році. Цього року ми презентували звіт по паспортизації РФ в ОРДЛО, де висвітлили всі процеси: де видають, скільки видають. Наразі я хочу зосередити увагу на тому, що вже зареєстровано законопроект в Держдумі РФ Костянтином Затуліним, який передбачає, що хочуть паспортизувати таким чином, як в ОРДЛО, паспортами Російської Федерації громадян України та Білорусі. Це вони будуть робити через заробітчан. У законі прописано, що для того, щоб отримувати російський паспорт, не обов’язково відмовлятися від українського або білоруського. Ви розумієте, що цю міну уповільненої дії вони не тільки на ОРДЛО будуть переносити, але і розповсюджувати по Білорусі та по Україні. Тому ситуація наразі така.

- Це міни уповільненої дії, які будуть стосуватися Російської Федерації? Чи нам воно теж може відлунням долетіти?

- Це негатив насамперед для України. На сьогоднішній день політологи з Російської Федерації кажуть, що змінився концепт. Якщо раніше Путін був "собирателем земель русских", то наразі він "воссоединитель русского народа". Якщо ми згадаємо проект "русская весна" у 2014 році, то побачимо, що там вони діяли через облради. Тобто облради закликали до Путіна – ті ж Луганськ, Донецьк, "введи войска". А тепер вони хочуть це через осередки громадян РФ на територіях пострадянського світу.

Таким чином вони будуть паспортизувати Україну, Білорусь тощо. Потім будуть робити провокації, казати, що наших людей там принижують, порушують їхні права, тому ми вимушені їх захищати. Звісно, це міна уповільненої дії і для України, і для Білорусі.

Для України це подвійна міна, тому що вже є близько 700 тисяч паспортів на окупованій частині Луганської та Донецької областей. Є величезна кількість цих паспортів у Криму. І наразі вони хочуть ці паспорти роздавати в Україні. РНБО має поставити це питання на порядок денний та терміново його вирішувати.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою

Новини партнерів