RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна чи розпад: чому Україна не проводить мобілізацію

Держава змушена розпускати мобілізаційну армію, навіть під загрозою великого недобору особового складу

Держава змушена розпускати мобілізаційну армію, навіть під загрозою великого недобору особового складу Проведення сьомий хвилі мобілізації залежить від числа контрактників, які поповнять українську армію, і від ситуації на фронті Фото: УНІАН

Міністр оборони Степан Полторак повідомив, що до лав збройних сил записалося вже 33 тисяч контрактників, причому набір йде зі швидкістю 5-6 тисяч осіб на місяць. На думку міністра, цієї динаміки достатньо, щоб перекрити потребу ЗСУ і обійтися без мобілізації, звичайно, якщо не буде різкого загострення на фронті. Військові мають намір до вересня демобілізувати всіх військовозобов'язаних, призваних з січня по серпень 2015 року, всього приблизно 80-90 тисяч осіб. Таким чином, з урахуванням заявлених темпів набору контрактників, до вересня 2016 року армія буде відчувати великий недобір військовослужбовців порівняно з торішніми показниками. Відмова від мобілізації говорить про те, що Україна поки не збирається вирішувати проблему Донбасу військовим шляхом і що мобілізаційний принцип комплектування ЗСУ повністю себе вичерпав.

У середу, 22 червня, ЗМІ оприлюднили нову заяву міністра оборони Степана Полторака з приводу проведення сьомої хвилі часткової мобілізації в Україні. За словами голови військового відомства, її проведення залежить від кількості контрактників, які поповнять армію, і від ситуації на фронті. "Ми набрали майже 33 тисячі контрактників. Це 5-6 тисяч осіб щомісяця. Якщо така динаміка збережеться, то в принципі ми можемо перекрити нашу потребу. І тоді ми можемо обійтися без проведення мобілізації", - зазначив міністр оборони. При цьому Полторак додав, що сьома хвиля все ж відбудеться, якщо на фронті станеться різке загострення ситуації.

При цьому в Міністерстві оборони та Генштабі вже назвали терміни демобілізації військовослужбовців, призваних у рамках п'ятої та шостої хвиль мобілізації, що відбувалися влітку 2015 року ("дембель" четвертої хвилі, організованої в січні - квітні минулого року, вже відбувся). Так, демобілізація п'ятої хвилі очікується в червні-липні, а шосту хвилю, за словами начальника Генштабу Віктора Муженка, мають намір відправити по домівках у серпні-вересні. "Все буде залежати від обстановки, яка буде на час прийняття відповідних рішень", - підкреслив начальник Генштабу.

Нагадаємо, що в 2015 році в рамках трьох хвиль часткової мобілізації планувалося призвати близько 100 тисяч військовозобов'язаних. З урахуванням недобору, особливо характерного для шостої черги мобілізації, яку виконали трохи більше ніж наполовину, можна говорити про те, що ряди ЗСУ минулого року поповнили 80-90 тисяч осіб. З урахуванням заявленої міністром оборони Степаном Полтораком швидкості набору контрактників можна вважати, що у вересні 2016 року армія отримає 45-50 тисяч військовослужбовців.

Простий математичний розрахунок показує, що вже через декілька місяців армія матиме суттєвий недобір особового складу порівняно з торішніми показниками. Таку "миролюбність" можна пояснити простою тезою, що один мотивований контрактник вартий двох мобілізованих. Проте швидше за все, відмовившись від мобілізації, Україна демонструє, що не збирається звільняти Донбас військовим шляхом. Як стало відомо "Апострофу" з джерел, що заслуговують довіри, розмови про якісь перспективи військового наступу на ДНР і ЛНР дійсно поки не ведуться, тому що керівництво країни віддає перевагу політичним методам вирішення питання.

Друга причина відмови від мобілізації очевидно полягає в тому, що цей принцип комплектування ЗСУ повністю себе вичерпав. Як пояснив координатор групи "Інформаційний опір" Костянтин Машовець, "мобілізаційна армія, якщо вона не воює, то починає розкладатися". "Якщо ви проводите мобілізацію, то вам доведеться або воювати, або розпускати такого роду військо. І тут середнього не дано. Інакше воно розкладеться і влаштує в країні революцію з Піночетом або щось гірше", - зазначив Машовець. Якщо згадати, які проблеми мало військове відомство минулого року, вручаючи повістки навіть у супермаркетах і на прохідних підприємств, то процеси, описані Машовцем, очевидно, відбуваються, і держава, не плануючи війну, змушена поступово позбавлятися мобілізаційної армії.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга