RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чисте чортовиння: як в Україні хочуть заборонити аборти

Про аборти висловилися українські політики, церкви та феміністки

Про аборти висловилися українські політики, церкви та феміністки Фото:

Минулого тижня у всіх великих містах Польщі пройшли масові демонстрації проти ініціативи влади повністю заборонити аборти. З такою ж ініціативою виступили і в Росії. В Україні тема заборони абортів поки не стоїть на порядку денному, хоча окремі організації, народні депутати та церкви лобіюють це питання. "Апостроф" розбирався, до чого може призвести така заборона і кому це може бути вигідно.

24-25 вересня в 12 містах Польщі пройшли масові акції протесту проти законопроекту, що передбачає повну заборону абортів і кримінальну відповідальність за їх проведення. Винятком повинні стати лише випадки, при яких "смерть ненародженої дитини є наслідком лікувальних дій, необхідних для протидії безпосередній загрозі життю матері".

Крім Польщі, про заборону абортів заговорили і в Росії. Зокрема, патріарх Кирило 27 вересня підписав звернення, в якому закликав повністю заборонити аборти на території РФ. Також в РПЦ виступили за заборону протизаплідних засобів з абортивним ефектом. Згодом до позиції РПЦ приєдналася і новий дитячий омбудсмен Росії Ганна Кузнєцова.

Проблема ця не пройшла повз України, де на даний момент аборт - цілком легальна процедура. Однак переривання вагітності дозволено не на будь-якому терміні. За бажанням жінки зробити аборт можна тільки до 12 тижня включно, після — згідно з рекомендаціями лікарів. Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність за два види аборту: який проводиться некомпетентною людиною без вищої медичної освіти, а також той, який приводить до тяжких наслідків для здоров'я жінки (безпліддя або смерть).

У 2013 році в Україні вже намагалися ініціювати заборону абортів. Нардепи з фракції "Свобода" Олександр Сич, Руслан Зелик та Руслан Марцінків вносили в Раду законопроект, що пропонує заборонити штучне переривання вагітності і передбачає позбавлення волі на термін до 7 років медикам, які проводять операції. Крім того, в 2015 році депутат-радикал Ігор Мосійчук також вносив до Ради схожий законопроект. Але в обох випадках у парламенті не було достатньої підтримки.

На сьогоднішній день в українському суспільстві думки щодо такого неоднозначного питання розходяться. Так, за словами активістки ЛГБТ-руху Анни Шаригіної, якщо щодо однієї половини населення хочуть ввести якесь обмеження, то це очевидна дискримінація. "Зараз модно належати до якоїсь церкви. Тому що це нібито гарантує кращий моральний вигляд людини. Я думаю, це недаремно лобіюється церквою, церква грає на таких псевдоцінностях, сімейних або, як вони це називають, традиційних", - заявила Шаригіна "Апострофу".

"Я прочитала не так давно цікаве дослідження з приводу того, що жінки робили, коли не було можливостей перервати вагітність медичним шляхом, і це було на початку минулого століття в Україні, на Слобожанщині. Жінки просили своїх хлопців або чоловіків, щоб їх били в живіт, щоб був викидень", - шокує екскурсом в історію активістка. За її словами, заборона абортів в Україні зараз може привести до того, що зросте кількість нелегальних процедур переривання вагітності. "А нелегально робити аборти або робити аборт якимись немедичними способами небезпечно для життя. Може, треба думати про життя людей, які вже є, а не про згустки клітин. Мені здається, це було б гуманніше", - резюмує Шаригіна.

На думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олени Захарової, проблему абортів потрібно вирішувати, але зміни на законодавчому рівні ні до чого не приведуть. "Країна у нас з пострадянською ментальністю, і якщо буде така заборона, то виникне багато незаконної діяльності у цій сфері. Якщо ми хочемо збільшити народонаселення і зменшити кількість абортів, то необхідно проводити політику підтримки сімей, матерів. Це, звичайно, набагато складніше робити, це вимагає великих фінансових вливань, і це може дати ефект лише через 5-10 років, а у нас політики не звикли оперувати такими часовими категоріями. Звичайно, ввести заборону простіше, але швидких перемог не буде. Це не ті методи, якими можна досягти поставлених цілей", - вважає експерт.

З нею погоджується і юрист відомої жіночої правозахисної організації "Ла страда" Анна Саєнко. "Аборт - це право жінки вирішувати, залишати дитину або не залишати. Якщо такі заборони прийдуть в Україну, то ми отримаємо дуже негарну ситуацію у зв'язку з тим, що аборти будуть переходити в тінь, а це збільшує ризик смертності та погіршення здоров'я у жінки. Крім того, буде з'являтися так званий медичний туризм. Коли жінки, будучи на певному строці вагітності, будуть виїжджати за кордон і робити аборти там. Зараз ті, у кого не вистачає грошей, їдуть, наприклад, на Західну Україну і роблять такі операції", - заявила "Апострофу" Саєнко.

В Українській православній церкві Київського патріархату відмовилися оприлюднювати свою позицію з приводу заборони абортів. Як повідомив "Апострофу" речник УПЦ КП Євстратій Зоря, це обговорення зараз розколе суспільство і говорити про це не варто.

Спікер Української православної церкви Московського патріархату Владика Климент повідомив "Апострофу", що не лише УПЦ, але і абсолютно всі конфесії, представлені в Україні, завжди виступали категорично проти абортів. "Особливо в тих випадках, коли аборти робляться не за медичними показаннями, не за висновком лікаря, а лише тому, що мати не бажає мати дитину. Така позиція представлена в соціальній концепції нашої церкви і є її офіційною позицією. Виходячи з біблійного вчення, православна церква захищає життя в будь-яких її проявах, починаючи від зачаття і до повного припинення процесу життєдіяльності. Тому аборт - це страшний гріх вбивства матір'ю своєї дитини. Церква негативно ставиться до того, щоб держава фінансувала так звані аборти за соціальними показаннями за рахунок податків, які відраховуються в тому числі і віруючими громадянами", - зазначив Климент.

За його словами, згідно з останніми соцдослідженнями, більшість дорослого населення України виступає проти абортів. "І я думаю, що законодавство нашої держави має враховувати думку переважної більшості своїх громадян", - зазначив речник УПЦ МП.

У свою чергу священик Української греко-католицької церкви Дмитро Романко розповів "Апострофу", що необхідно говорити не про заборону абортів, а про скасування легалізації абортів. "Ми ж не говоримо, що ми забороняємо якісь інші речі, ми їх просто не легалізуємо. Аборт - це злочин, але поки ще не кримінальний. Наше законодавство такого не передбачає. Я вважаю, що в Україні треба говорити про це, і, можливо, в перспективі найближчого десятиліття досягати того ж, що і Польща, тому що це питання виживання нашого народу", - говорить священик.

За його словами, кілька років тому Страсбурзький суд з прав людини визначив, що права на аборт не існує. "Дитина не є частиною жіночого тіла, вона просто протягом певного терміну там розвивається, але це абсолютно інший організм, з іншим ДНК. Тому жінка, яка говорить про право, повинна розуміти, на що вона посилається, хто дає їй право робити аборт. За фактом цього права просто не існує. І навіть більше скажу, таке право на аборт порушує права жінки, тому що для ненародженої дитини в якийсь момент все закінчується, а жінка буде жити з цим все життя. Крім того, будуть і фізичні наслідки, починаючи від безпліддя і закінчуючи онкологією і смертю", - говорить священнослужитель.

У націоналістичному русі "Правий сектор" щодо теми абортів трохи ліберальніші. "Бувають різні випадки, наприклад, коли народження дитини загрожує здоров'ю матері, зрозуміло, що в такому разі можна допустити аборт. Коли зґвалтування - теж можна", - повідомив у коментарі "Апострофу" спікер "Правого сектора" Артем Скоропадський.

"Але це повинні бути поодинокі випадки, а не так, як феміністки заявляють: моє тіло - моє діло, хочу - роблю аборти один за одним. Дитина, зародок - це ж теж людина, і можна відповісти, що його тіло - це теж його справа. Відповідно, вона вирішує не тільки за себе, але і іншу людину вбиває. Та ситуація, яка зараз, - нездорова, коли ти просто можеш прийти і зробити аборт. Тому що по п'яні з кимось переспала... Польське законодавство, яке зараз існує, мені здається, ідеальне. Потрібно залишати аборти за медичними або екстремальним показниками", - додає представник ПС.

А ось народний депутат України Вадим Новинський повідомив "Апострофу", що в Раді вже готують законопроект про заборону абортів. "До мене підходив один з народних депутатів і сказав, що він готує такий законопроект про заборону абортів. Я сказав, що я його повністю підтримую", - розповів Новинський "Апострофу". На питання, чи має шанс такий законопроект в парламенті, Новинський відповів: "Це залежить від коаліції. Ви ж бачите, вони голосують за те, що не треба, а за те, що треба для країни і людей, вони ніколи не голосують. Я думаю, що буде великий опір. Але аборт - це чисте чортовиння, коли вбивають дітей в утробі матері".

У свою чергу глава комітету Ради з питань охорони здоров'я, народний депутат Ольга Богомолець, хоч і виступає проти абортів, але як лікар розуміє, які негативні наслідки можуть виникнуть через їх заборону на законодавчому рівні. "Я пам'ятаю ті часи, коли я була студенткою, а мама - професором-патологоанатомом. Вона проводила розтин тих жінок, які померли внаслідок кровотечі, що виникли у них під час кримінальних абортів. Коли вони йшли в підвали, і акушерки, не маючи медичної освіти, їм "допомагали", - повідомила вона в коментарі "Апострофу".

"Тому, на мій погляд, держава має акцентувати увагу на тому, щоб заохочувати жінок народжувати дітей, заохочувати багатодітні сім'ї, щоб їх ставало ще більше. А як можна заохотити жінку народжувати дітей? Тільки тим, що її чоловік буде мати хорошу роботу і хорошу зарплату, і вона буде мати хорошу зарплату, будуть садки. Матеріальний рівень насправді вирішує дуже багато проблем. Я особисто проти абортів, але як лікар я розумію наслідки, які можуть виникнути від кримінальних абортів. Жінки будуть виїжджати в інші країни... Якщо більшість суспільства підтримує таку ідею, то це питання може бути обговорене на рівні децентралізації. Про це можна і потрібно говорити, дуже важливо нагадувати, що вбивати ненароджених дітей не можна. Зрештою, на сьогоднішній день існують методи хімічної контрацепції, де жінка може в аптеці купити препарат, є також протизаплідні препарати, тому ми сьогодні вже перейшли в трохи інший рівень. Але чоловіки та жінки несуть відповідальність за те, що вони роблять", - додає Богомолець.

Як в інших країнах

Америка

Законодавство Штатів говорить: жінка має право перервати вагітність за власним бажанням до тих пір, поки плід не стане життєздатним. Демократична партія США підтримує легальність абортів, проте Республіканська партія виступає за їх заборону.

Росія

Аборти в Російській Федерації дозволені законом і оплачуються з державного бюджету. При терміні вагітності до 12 тижнів аборт можуть провести за бажанням жінки; при терміні 12-22 тижні — якщо вагітність наступила в результаті зґвалтування; при наявності медичних показань — на будь-якому терміні.

Німеччина

Тут жінка може перервати вагітність до 12 тижнів за кількох умов: у разі інцесту, зґвалтування, загрози життю і наполегливого небажання доносити вагітність, за умови, що вона пройшла обов'язкове консультування, спрямоване на те, щоб переконати її відмовитися від аборту. Після 12 тижнів аборт дозволений тільки у випадку серйозної загрози фізичному і психічному здоров'ю вагітної. Крім того, у Німеччині існує спеціальний закон про захист прав ембріона.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто