RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандали і відтік кадрів: що відбувається з Нацполіцією України

Пройшов рік зі дня набуття чинності закону про Національну поліцію України

Пройшов рік зі дня набуття чинності закону про Національну поліцію України У поліції налаштовані оптимістично і критику на свою адресу називають популізмом Фото: EPA/UPG

Національна поліція України відзначила своєрідний ювілей, 7 листопада в силу вступив Закон України "Про Національну поліцію". З того часу де-юре припинила існування стара міліція і почалася реформа МВС під керівництвом міністра Арсена Авакова і його вже колишнього заступника Еки Згуладзе, раніше брала участь в подібній реформи в Грузії. Створення нової поліції не обійшлося без гучних скандалів і критики з боку громадськості. Що було зроблено за рік і які підсумки роботи, розбирався "Апостроф".

Як все починалося

Ідея створення Національної поліції з'явилася в 2012 році і була активно підтримана міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. 23 вересня 2014 року було оголошено, що в ході реформи міліція буде перетворена в Національну поліцію, а управління по боротьбі з організованою злочинністю, транспортна та ветеринарна міліція будуть розформовані. У грудні 2014 року була створена робоча група з реформування МВС України на чолі з Екою Згуладзе, яка довгий час займала посаду заступника міністра внутрішніх справ Грузії. У групу також входила Хатія Деканоїдзе, яка нині очолює Національну поліцію України. 19 грудня того ж року було прийнято рішення перейменувати міліцію в поліцію. Пізніше, 2 липня 2015 року, Верховна Рада України проголосувала за закон "Про Національну поліцію", який згодом підписав президент Петро Порошенко. І 7 листопада 2015 закон офіційно набув чинності.

Коментуючи закон, Арсен Аваков говорив, що міліція де-юре припинить своє існування і по всій країні почнуть функціонувати органи поліції. "Це де-юре, а де-факто - триватиме перехідний процес від старого до нового. Близько шести місяців. Ніхто не перейде автоматично з міліції в поліцію! Скрізь перехід буде спочатку зумовлений структурними змінами в підрозділах у відповідності зі стратегією реформи. Потім тестування та співбесіди, конкурсні набори - повна переатестація особового складу", - говорив тоді Аваков.

Переатестація – крок вперед чи бутафорія

Однак, по факту все виявилося не так райдужно. За час роботи поліції орган сколихнуло відразу кілька гучних скандалів, у тому числі і пов'язаних з переатестацію, яка офіційно закінчилася 30 вересня. Глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе на публіку демонструє неабиякий оптимізм, розповідаючи про масштабні чистки, які пройшли в рядах поліції. На брифінгу 7 листопада, присвяченому підсумкам роботи поліції за рік, Деканоїдзе розповіла, що після атестації в поліції звільнили близько шести тисяч поліцейських і ще близько чотирьох тисяч були понижені у посаді. За словами Деканоїдзе, атестаційний процес - безпрецедентний крок, на який пішла поліція.

Але оптимізм Деканоїдзе розділили не всі. За словами відомого волонтера Романа Синіцина, який брав участь у відборі в Нацполіцію, процес атестації перетворився на фарс і бутафорію. "Він повністю став контролюватися людьми Авакова, міністр персонально відповідальний за провал атестації, оскільки не зацікавлений у цьому. Є бажання просто робити щось фасадне. Насправді, ніякої переатестації не було, системоутворюючі люди залишилися в системі. Або поновилися на роботі через різні механізми, яких існує кілька десятків, у тому числі через суд. За нашою статистикою близько 85% співробітників, які подають позови, поновлюються і переводяться в інші підрозділи, відновлюються через постійні поліцейські комісії", - сказав Синіцин в коментарі "Апострофу".

На думку волонтера, єдиним більш-менш вдалим елементом реформи є патрульна поліція, оскільки туди набрали велику кількість людей не з системи і з мотивацією щось змінити. "Хоча і з нею не все гаразд, оскільки існує ряд проблем існує відтік кадрів. Люди, які туди прийшли в 2014-2015 році за ідею, звільняються, і це досить масове явище", - каже волонтер.

"Назвати це реформою я не можу, більшість людей, які працювали в старій системі, працюють і в новій. Але тут палка в двох кінцях. Що можна вимагати від слідчого, який отримує заробітну плату в районі 4-5 тисяч гривень? Всім зрозуміло, що в столиці за такі гроші не проживеш, тому якщо проводити реформу, потрібно, по-перше, перекроювати структуру райвідділів, оскільки там маса людей невідомо чим займається. Треба міняти структуру, скорочувати кількість, а це не робиться, в райвідділах залишилися ті ж люди", - резюмує Синіцин.

Презумпція правоти поліцейського

І проблеми з атестацією – не єдине, що викликає питання. За останній час навколо поліції було відразу кілька скандалів. Один з них стався в ніч на 24 серпня в Миколаївській області. За нез'ясованих обставин загинув житель селища Криве Озеро. У вбивстві підозрюються поліцейські. За словами місцевих жителів, співробітники поліції забили чоловіка до смерті. Після події суд заарештував трьох поліцейських, а райвідділ в Кривому Озері розформували.

Буквально через місяць, 25 вересня, стався ще один резонансний випадок з участю поліцейських. У Дніпрі порушник правил дорожнього руху при спробі пред'явити йому звинувачення застрелив співробітника патрульної поліції і поранив його напарницю, яка згодом померла в лікарні. Після такого безпрецедентного випадку в МВС заговорили про необхідність введення презумпції правоти поліцейського. "Спочатку підкорись поліцейському - потім оскаржуй", - пояснив ідею глава МВС Арсен Аваков.

І на сьогодні в МВС і Нацполіції, незважаючи на незгоду багатьох правозахисників і експертів, вже підготували остаточну концепцію 14 законодавчих змін щодо розширення повноважень поліцейських.

Нові копи проти старих

"Апострофу" вдалося дізнатися ще кілька неприємних фактів про роботу нової поліції. Зокрема, за словами екс-працівника патрульної поліції, який побажав залишитися невідомим, за останній час з поліції масово звільняються ті, хто прийшов з першою хвилею набору. "Комунікації та співпраці патрульної поліції і старої міліції у райвідділах немає. Одні інших не те що не поважають, а просто плюють на роботу один одного, як дві конкуруючі фірми. Патрульні ловлять злочинців, порушників, оформляють, привозять до райвідділу, передають, а цей шахрай вже знову на волі і продовжує свої діяння", - розповідає колишній патрульний.

"Автомобілі на лисій гумі зі стертими колодками, акумуляторами, що сіли, і в напіваварійному стані випускаються на лінії. Погоні поліцейські бояться влаштовувати, бо якщо зачепиш "Пріус", за ремонт платити будеш сам, і на тебе повісять ще й те, що там відвалилося або пошкодилося до тебе. Зброя видається тим, хто психологічно не пройшов тести, хто стріляє абияк. Та й як тут навчитися, якщо в місяць можна максимум 6 патронів вистрілити, тому що патрони дорогі, їх мало і інші відмовки", - продовжує екс-коп.

Також джерело "Апострофа" розповідає про те, що подібні проблеми покриває керівництво поліції. "Є патрульні та працівники апарату, які приходять на роботу нетверезі або після конкретної п'янки, від яких тхне за кілометр. З самого початку говорили, що за це будуть звільняти, але, як показала практика, цього не трапляється. Більш того, деяких навіть не депримують, а просто покривають. Так, є і ті, хто наркотою бавиться, і ті, хто хабарі бере, керівництво або наближене до нього це знають, але все це покривається і ховається", - розповідає екс-поліцейський.

"Навчання, стрільби, тренування, прийняття нормативів, репетиції, нагородження, лекції, загальні брифінги - все це проводиться у вільний час, коли люди після змін повинні висипатися, їсти, відпочивати, відновлювати сили. Закони і конституційні права людей порушуються повним ходом, прикриваючись внутрішніми указами, так як це та структура, де внутрішні укази понад усе, а люди - гарматне м'ясо. Звичайно, вони будуть боятися їздити на небезпечні виклики, тому що їх ніхто не захищає насправді, застосування зброї обійдеться собі дорожче", - розповідає анонім.

Крім того, згадав екс-патрульний і недавній інцидент з поліцейської в Дніпрі, яка впала в обморок. "Це не поодинокий випадок, просто зняли і виклали таке вперше. Медкомісію проходили і продовжують проходити по-старому, там не було реформи, там все ті ж, і всі питання по здоров'ю вирішуються на раз. Так що хворих, кульгавих, з пороками серця, з низьким тиском, жахливим зором, з високим тиском, контужених і з іншими хворобами, яких не допускають до військової служби, – повно", - резюмує він.

Не клацанням пальця

У самій патрульної поліції кажуть, що незважаючи на невеликі огріхи, робота йде злагоджено і ефективно. "У нас все в порядку, розвиток йде, просто деякі громадяни не хочуть, щоб поліція була. Всі хочуть жити, як вони хочуть, не дотримуватися закону. Але найголовніше, що за півтора роки роботи у нас було всього шість епізодів, коли наші співробітники намагалися взяти хабар, ми їх самі виявили і затримали. Якщо будуть попадатися негідники, які ганьблять честь мундира патрульної поліції, ми їх будемо затримувати", - говорить "Апострофу" начальник департаменту патрульної поліції Євген Жуков.

За його словами, великого відпливу співробітників поліції не спостерігається. "Звільнилося за півтора року 510 чоловік з більш ніж 12 тисяч співробітників. Це не тільки патрульна поліція, але і апарат. А це дуже невеликий відтік", - додає Жуков.

У самому МВС налаштовані оптимістично і критику на свою адресу називають популізмом. "Не хочу чути цих відверто популістських заяв, які не відповідають реаліям. Реформа стартувала і сьогодні вона є чи не єдиною ознакою того, що в Україні щось змінюється. Безумовно, реформи не бувають ідеальними, не була ідеальною і переатестація, але цей процес зрушив, і сьогодні в лавах Нацполіції кожен шостий поліцейський — це нова людина, яка прийшла не з системи. Ми за цей час звільнили надзвичайно велику кількість тих людей, які не відповідали займаним посадам, ми повністю переорієнтували суспільство на те, що поліція - це вже не той каральний апарат, який будувався за часів Януковича, і, безперечно, будь-яка адекватна людина повинна розуміти, що деградована, корумпована і злочинна правоохоронна система, яка будувалася десятиліттями не може бути змінена клацанням пальця, це процес, який вимагає змін. І рівень довіри, який сьогодні є у громадян, від 6-7% довіри до правоохоронців у 2013-2014 роках, довіра зросла до 49% у 2016 році. Мабуть, це і є красномовне підтвердження, що люди високо оцінюють той процес, який розпочато. Безумовно, ми не збираємося займатися шапкозакиданням і говорити, що все ідеально. Є помилки, але ми аналізуємо їх і рухаємося далі", - розповідає "Апострофу" радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто