RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Волонтер Роман Доник: Який може бути новий Майдан, коли попередній не закінчився?

Відомий український волонтер розповів про ситуацію із забезпеченням на передовій

Відомий український волонтер розповів про ситуацію із забезпеченням на передовій Волонтер Роман Донік Фото: facebook.com/romandonik

Відомий волонтер і громадський активіст Роман Доник, який вже більше 2 років возить на передову все - від одягу до тепловізорів, в інтерв'ю "Апострофу" розповів, чому багато волонтерів перетворюються в політиків, чим досі не забезпечені солдати на фронті, і чому він не вірить міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

- Як змінилася волонтерська робота за останні два з половиною роки? Що зараз возите на фронт?

- Волонтерство в принципі змінилося. Як якісно, так і кількісно. Коли тільки все починалося, у нас була проблема: боєць був погано одягнений, роззутий, ненакормленний, ненавчений, і основна задача була - закрити його потреби. А зараз ми стали більш раціонально використовувати ресурси і час, у нас, звичайно, ще залишилися військові, яким ми допомагаємо точково, але в основному ми вже намагаємося робити це систематизовано. І, взагалі, ми дуже лестимо собі, коли говоримо, що виграли війну за рахунок волонтерів. Безумовно, ми створили умови для більш комфортного існування солдатів, але за великим рахунком, багато питань вирішуються за рахунок держави: харчування, боєприпаси, пальне. Але проблеми залишилися, наприклад, тільки зараз у нас, нарешті, за два з половиною роки почали шити солдатам флісові куртки, які раніше не були передбачені. У нас була норма Радянського союзу: нижня білизна, форма і бушлат, і більше нічого не було передбачено. Зараз багато що змінилося, але в будь-якому випадку доводиться допомагати, є проблеми, особливо у хлопців на першій лінії. А возимо ми практично все те ж саме. Зараз, як і раніше актуальні від білизни і форми до тих же тепловізорів, приладів нічного бачення, генераторів, засобів зв'язку і медикаментів. Ось із взуттям точно питання закрите.

- Чи підтримуєте ви зв'язок з Міністерством оборони?

- У нас є комунікація з міністром і з начальником Генштабу. У мене є їх телефони, і якщо виникають якісь проблеми, то я одразу дзвоню. З начальником Генштабу добре налагоджена комунікація.

- Останнім часом звучать заяви, що волонтери свою функцію виконали, і в армії зараз ніхто нічого не потребує. Чи все покриває держава?

- Ні, держава не покриває. Зараз недофінансування МО десь наполовину. По забезпеченню речами - на 16%. Грошей реально немає. Ще один момент - солдат досі живе за нормами радянського часу. Образно кажучи, йому видають один комплект форми на півроку. Він ходить в цій формі місяцями, вона у нього від бруду починає ламатися, випрати ніде, та, навіть, якщо і було б де, переодягнутись йому нема в що. Ще передбачено дві або три пари на півроку, двоє або троє трусів, три комплекти термобілизни і все. Помитися, в кращому випадку, є можливість раз в десять днів. Тобто солдати місяцями не миються, а вологі серветки не передбачені. Навіть туалетного паперу до цього часу не передбачено. Ті ж депутати, які говорять, що все добре, не голосують за зміни до таких норм.

- Тобто, військові досі не забезпечені такими елементарними речами, як туалетний папір?

- Вони купують це за свої гроші. Те ж мило, яке має видаватися, приладдя для гоління. Але проблема навіть не в тому, що вони це змушені самі купувати. А в тому, що їм ніде це купити. Є маса військових, які перебувають за 30-40 кілометрів від населених пунктів, де можна щось купити і у них нема можливості звідти виїхати. А що держава? За два з половиною роки тільки змогли надати флісові куртки, які одягають під бушлат. Волонтери, по суті, - це свідчення неспроможності і поганої роботи державної машини. Чим ви там весь цей час займаєтеся два з половиною роки? Якщо в 2014 році волонтерство було трендом, нас вітали, записували відеозвернення, то через два роки вже виникає цілком логічне запитання: а чому так виходить? Насправді проблем досі маса. У нас проблема в армійській філософії, армія не перебудувалася, у нас досі неповороткий механізм працює. Військові досі за свої гроші купують речі, яких їм не вистачає. Так, вони зараз не помруть з голоду, не замерзнуть, але що з ними буде, коли вони повернуться звідти додому - велике питання. Та зараз дуже багато волонтерів, після того, як була проведена масована піар-компанія про те, що у нас все добре, в армії у нас все є, стали так скромненько закочувати очі і говорити, що мовляв, ні-ні, ми речі не возимо, термобілизну теж. Там все є, що ви! А через якийсь час дивишся в Фейсбуці, а ця людина пише, що вони повезли 100 комплектів термобілизни, 50 комплектів форми на заміну, і як так? У нас виходить так, що багато волонтерів теж потихеньку стають політиками і соромляться правди ...

gallery / 810/27152

- А як зараз йдуть поставки озброєнь на фронт? Ви, зокрема, нещодавно розкритикували міномети українського виробництва "Молот", які постачають бійцям АТО.

- Розумієте в чому справа, Укроборонпром у нас - це взагалі чорна діра радянського зразка. Те, що вони творять періодично - це якась дика неймовірна хрінь. Вони примудряються зіпсувати взагалі все, навіть, той же міномет, який вони спробували скопіювати. І я критикував не стільки міномет, скільки саме ставлення до роботи. Міномети, які коштують півмільйона, приходять в військо іржаві, і військові змушені займатися тим, що приводять його в нормальний стан. Якийсь ідіот там економить, потім якийсь ідіот зберігає це все незрозуміло де, і воно приходить в непридатний стан. Техніка, яка передається в війська - в жахливому стані. Вона дуже швидко ламається, ремонтні бригади мінімум два-три рази приїжджають фактично для кожної одиниці техніки, яка передана на фронт. І це гроші, які Укроборонпром просто зжирає.

- Волонтер Роман Синіцин недавно в інтерв'ю говорив, що бійцям АТО також не вистачає боєприпасів і організованої евакуації поранених з фронту ...

- У нас немає культури навчання військовослужбовця. У нас війна починалася, коли була шалена витрата боєприпасів, треба чи не треба, все одно стріляли. Тому що склався міф, що у нас всі склади забиті тоннами боєприпасів, які, як з'ясувалося, закінчуються. Тому що із внутрішньої логістикою проблеми, і евакуація залишає бажати кращого. Але тут проблема ще в тому, що у нас брак з медиків на фронті. Вони не так охоче хочуть йти на контракт працювати в армію.

- Крім того, що ви - волонтер, ви ще й громадський активіст, і часто висловлюєтеся щодо Арсена Авакова, поліції, МВС. Після ситуації в Княжичах, як вважаєте, якою має бути реакція міністра МВС?

- - На мою суб'єктивну думку, Авакову давно потрібно було піти у відставку. Довіри в мене до нього як до міністра МВС немає. І ситуація в Княжичах — це не останній подібний випадок. Будуть ще, тому що я не бачу результатів реформування поліції. Я не вірю Антону Геращенко, я не вірю Авакову, які говорять, що у нас все добре, і всі пройшли, наприклад, переатестацію. Просто перетасували стару міліцію, назвали її поліцією, і все залишилося як і раніше. У райвідділах сидять старі кадри, які на місцях вирішують свої питання. Вони говорять про патрульної поліції... Але патрульна поліція — це не реформа, це абсолютно новий підрозділ, а у оперів на місці зарплати залишилися колишні - 2,5-4 тисячі гривень. Злочинність росте катастрофічно. Можна говорити, що це війна чи ще щось, але профілактика не ведеться, і розкриття злочинів падає з тієї простої причини, що ніхто нічого не робить. Аваков зараз розвиває активність, зокрема, закуповує нові автомобілі для поліції, причому за завищеною ціною, але я розумію, що їм треба щось робити, адже вибори будуть, а Аваков - це квота Народного фронту. Основна претензія до Авакова – це невикористана їм можливість, яка була дана ціною життів людей на Майдані, і якої більше не буде. У нього була можливість відразу після Майдану зламати стару міліцейську систему (проти якої, до речі, в такій же мірі вийшов Майдан) і побудувати нову. Коли був страх - у одних і підйом - в інших. Але він просто перекроїв старий піджак під себе і перейменував, назвавши смокінгом. І іншої такої можливості в найближчі роки не буде.

gallery / 810/27153

- Після відставки Хатіі Деканоїдзе виконуючим обов'язки став Вадим Троян, про якого сама Хатія говорила, що він не є політично незалежним. Як ви вважаєте, під його керівництвом поліція буде і далі розвиватися?

- Я думаю, що під його керівництвом перспектив у неї немає. А з приводу Хатіі, я скажу, що найлегше піти і сказати, що все і всі не такі. Але добре б їй задати питання, за скількох людей зі старого керівництва вона поручалась під час переатестації. Дуже багато людей пройшли переатестацію, тому що Хатія поручалась за них на комісіях. А тепер вона грюкнула дверима і пішла в політику, а люди, яких вона відстоювала - залишилися. Вона формувала команду під себе, протягла певну кількість людей, у яких не дуже хороший послужний список, і яких можна було звільнити, але вона їх залишила. Тому Деканоїдзе якраз краще мовчати. У нас залишилися всі ті ж люди, на тих же місцях, просто поміняли міста або області.

- А як ви вважаєте, розхитування ситуації, протести, план Шатун та інше, про що зараз так активно говорять - кому це може бути вигідно? Ви, зокрема, обіцяли мало не розстрілювати протести, новий Майдан ..

- Не розстрілювати, а застосовувати зброю в разі насильницького захоплення влади. Розумієте, у нас зараз війна, і взагалі який може бути новий Майдан, коли попередній не закінчився? Все, що зараз відбувається - це логічне продовження того самого Майдану, який не завершився. Нас вдарили на Донбасі, вдарили в Криму, і зараз йде війна, тому я категорично проти протестів із закликами скидати чинну владу. Але для деяких - революційний процес є способом життя і заробітку, і їм треба щось руйнувати, щось захоплювати, і на це вони знаходять періодично спонсорів. І їм плювати на наслідки і що через кілька днів після їх виступів над адмінбудинками будуть майоріти триколори та прапори УРСР. Я вважаю, що в Донецьку і в Луганську не вистачило 50-60 осіб цивільних, які б взяли в руки зброю і почали стріляти на ураження, і не було б ні ДНР, ні ЛНР, не було б цієї війни. Зараз ми зробили висновки. У нас є законно обраний президент, є законно обраний парламент, є міністр оборони, дайте альтернативу, а потім вже будемо розмовляти. Приводів для того, щоб вибухнув третій або який там по рахунку Майдан, я зараз не бачу. Суспільству важко, але тотального невдоволення немає, ми рухаємося туди, куди повинні прийти в кінцевому підсумку.

- А ось з приводу законно обраного парламенту ... Зараз звучать заклики від багатьох депутатів організувати дострокові парламентські вибори, як ви ставитеся до такої перспективи?

- Таких депутатів як Савченко, які щось там закликают,ь взагалі не варто було пускати до парламенту, поки не був пройдений поліграф. Я взагалі вважаю, що вона працює на Росію.

І взагалі, що таке дострокові вибори в бідній країні, яка перебуває у стані війни? Все те, що потрібно, всі закони, які потрібні - є, проблема в іншому - вони не виконуються. Але я сумніваюся, що нам зараз потрібні перевибори. Коли пройшли вибори після Майдану, я переглянув своє ставлення до цього всього, тоді ми були впевнені всі, що пройдуть вибори і весь парламент буде проукраїнський, всі будуть патріотами і все буде добре, а туди зайшла маса незрозуміло яких людей. Третина парламенту - популісти і брехуни, третина - відверті вороги України. І немає ніякої гарантії, що буде краще після виборів. Зараз хоч якийсь контроль над парламентом є у проукраїнських політичних сил.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни