RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Весняний розпил бюджету: навіщо дерева перетворюють на "зубочистки"

Кожен українець може самостійно зупинити незаконну обрізку дерев

Кожен українець може самостійно зупинити незаконну обрізку дерев Фото: УНІАН

З приходом весни багато дерев на вулицях українських міст зусиллями комунальників перетворюються в "зубочистки". Напевно, кожному жителю мегаполісу знайома така картина: ще ввечері в сквері, на бульварі або алеї ростуть розлогі каштани, а вже вранці наступного дня від них залишаються тільки стовпи. Навіщо спотворюють дерева, і як легально це зупинити, дізнавався "Апостроф".

Скандальні метаморфози

Черговий скандал з перетворенням дерев в стовпи виник днями в столиці на вулиці Новопольовій в Солом'янському районі. Киянин Денис Судилківський зауважив, як комунальники рано вранці обрізали декілька дерев і зажадав від робочих документи на проведення робіт. "Підійшов до робітників і запитав акти на роботи. За словами робітників - документи у майстри, а він "зараз підійде", - говорить Судилківська.

Все закінчилося зверненням в поліцію. "Після приїзду поліції і телефонної розмови з майстром, він з'явився особисто. Актів немає, висновків комісії про зріз дерев немає, зате є заява жителя одного з будинків, щоб зрізали дерева", - додав киянин.

Згідно з "Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України", які були розроблені Кабміном, комунальники мають право планово проводити три види обрізки дерев: санітарну, формувальну та омолоджуючу.

Санітарна обрізка крони - це позбавлення від старих, сухих і пошкоджених гілок. Також видаляються і пагони, які відходять від центрального стовбура вгору під гострим кутом. Таку обрізку необхідно проводити щорічно в вегетаційний період: навесні, влітку і восени.

Формувальна обрізка робиться для того, щоб зберегти природну або штучну форму дерева. Її проводять до початку вегетації в кінці лютого-квітні. Але обрізаються тільки молоді річні пагони дерев.

Омолоджуюча обрізка - це вже необхідність, яка повертає дерево до життя. Її проводять для тих дерев, у яких почала засихати вершина крони і не ростуть пагони. Омолоджувати можна тільки ті дерева, які добре переносять обрізку крони, наприклад, тополя, верба. "Для липи, наприклад, таке кронування - це смерть, вона засихає. Навіть деякі тополі, якщо залишають один стовп, отримують такий стрес, що вони не пускають нових пагонів і гинуть", - розповів "Апострофу" еколог Володимир Борейко.

Але існують так звані ступені омолодження дерев: слабка, помірна і сильна. Навіть при сильному омолодженні допускається зріз крони до основи скелетних гілок, але ніяк не під голий стовп.

На думку громадських діячів, одна з причин такого радикального "омолодження" можливість "лівого" заробітку для підрядників (якщо місцеві органи влади працюють з ними в зв'язці), адже чим більше спилити крони дерева, тим більше сировини можна залишити собі. "Зрізана деревина передається спильщикам. Утилізація виконується підрядником. Очевидно, що підрядники продають цю деревину", - пояснив "Апострофу" активіст екологічної ініціативи "Навколишнє середовище - Право - Людина" Сергій Геращенко.

"Під прикриттям кронування відбувається звичайна заготівля деревини", - додає Борейко.

На всі три види обрізки комунальники зобов'язані мати відповідні документи. Щоб проводити санітарний та формувальний апгрейд, на руках у підрядника повинен бути наряд-допуск на роботи, договір на надання послуг і дозвіл від виконкому, якщо обрізка дерева передбачає перекриття автомобільної або пішохідної дороги.

Для омолоджуючої обрізки необхідно мати дефектний акт, який підтверджує, що дереву "погано" і йому потрібна допомога або проектна документація на капітальний ремонт, адже дерева - це такі ж об'єкти благоустрою та їх можна "ремонтувати". Але за словами Сергія Геращенка, морочитися з проектною документацією комунальники не хочуть.

"Омолодження дерев - це капітальний ремонт, і він вимагає складного узгодження, плану капремонту, комісій. З відповідей на наші запити чиновникам, виявилося, що омолодження оформляється і фінансується як роботи з утримання об'єктів благоустрою. Тобто ніяких узгоджень і комісій немає. А це вже порушення фінансової дисципліни і внесення неправдивої інформації в документи, що передбачено статтею 366 кримінального кодексу України "Службова підробка документів", - пояснив "Апострофу" Сергій Геращенко.

Існує ще один позаплановий вид обрізки дерев - аварійний. Він виконується в тих випадках, коли ціле дерево або його гілки згнили, висохли, пошкодилися і можуть обвалитися на голови місцевих жителів або пошкодити лінії електропередач. За словами Дениса Судилківського, саме на аварійності дерева і наполягали комунальники в інциденті по вулиці Новопольовій. "Майстер сказала, що житель написав заяву, щоб відрізали. Причина: гілка впала ввечері поряд з його дружиною. Я не проти обрізки, але вона повинна бути якісною і з дотриманням необхідних процедур", - розповів "Апострофу" Судилківський.

Але щоб знести аварійне дерево або обрізати небезпечні гілки, однієї заяви незадоволених городян мало. У будь-якому випадку необхідний акт обстеження, яким дерево визнається аварійним. Цей акт складається комісією, куди входять представники місцевої влади та територіальних органів Держекоінспекції.

Що робити?

Документи на будь-яку обрізку дерев - це наріжний камінь благоустрою, адже якщо у робочих, які прийшли з бензопилами у ваш двір, їх немає або вони неповні, з'являється право звернутися в поліцію. Пошкодження об'єктів благоустрою підпадає під статтю 270-1 КК України, максимальне покарання за якою передбачає 12 років позбавлення волі. Крім того, згідно із затвердженими Кабміном таксами для обчислення розміру шкоди, заподіяної внаслідок знищення або пошкодження дерев, за кожну рослину доведеться заплатити від 200 до 2800 гривень. При цьому мовою закону "пошкодженим до ступеня припинення росту" деревом вважається рослина, у якого вилучили понад половини крони. У випадку з інцидентом по вулиці Новопольовій, крона взагалі була видалена повністю, і відповідальності поки ніхто не поніс. До речі, за видалення крони навіть на третину без документів, передбачені штрафи від 100 до 1400 гривень.

Щоб змусити комунальників відповідати за свою роботу, експерти радять не проходити повз порушення, а вимагати у керівника робіт необхідні документи на спилення чи обрізку дерев. Аргументи робочих "а ти хто такий?" або "воно тобі треба?" неспроможні, адже відповідно до закону "Про доступ до публічної інформації", інформація про розпорядження бюджетними коштами, а комунальні роботи з обрізки або спилення дерев проводяться на наші з вами гроші, не може бути прихована.

Ще один популярний аргумент - "документи у Михайловича, а він відійшов і невідомо, коли буде" також не пройде, адже інформація про факти, що загрожують майну, а дерева - це комунальне майно, повинна бути невідкладно надана.

Якщо документи не надають, або інформація в них невірна, наприклад, вказані роботи з обрізки тополь, а під "зубочистки" обчищають липи, це привід звернутися в поліцію. "Найкраще діяти разом зі свідками для виключення можливих провокацій з боку чорнорубів", - резюмував Сергій Геращенко.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні