RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нові правила на дорогах, зарплати та ціни: яких сюрпризів чекати українцям у 2018 році

Головні нововведення 2018 року

Головні нововведення 2018 року Фото: EPA/UPG

У 2018 році на українців чекає маса нововведень. Зокрема, Україна пішла шляхом Європи, і тепер запроваджуються жорсткіші правила в'їзду до країни для іноземців. Крім того, підвищиться мінімальна заробітна плата і збільшиться страховий стаж для виходу на пенсію. "Апостроф" розповідає про ці та інші основні зміни та сюрпризи, що чекають на українців з 1 січня 2018 року.

Обмеження швидкості

З 2018 року набудуть чинності нові правила дорожнього руху. Зокрема, в населених пунктах швидкісний режим буде обмежений до 50 км/год. У нічний час (з 23:00 до 6:00) можна буде їздити зі швидкістю 60 км/год, як і раніше.

Ще одна важлива зміна. Перше водійське посвідчення в сервісних центрах МВС буде видаватися на 2 роки. У разі, якщо протягом двох років з дня його видачі не було скоєно трьох і більше адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, водій зможе обміняти тимчасове посвідчення на постійне. У разі, якщо такі порушення були, громадянин обмінює тимчасове посвідчення водія на постійне тільки після складання практичного і теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС.

За словами експерта громадської платформи LEAD office, яка займається підтримкою реформ у правоохоронних органах, Тараса Гука, зниження швидкості до 50 км/год - правильний крок. Але водії не почнуть відразу їздити за новими правилами.

"Такий режим обмеження швидкості діє в усіх країнах Європейського союзу, коли мова йде про рух у населених пунктах, про дороги загального користування, де є великий ризик зіткнення з пішоходом. Будь-яка швидкість більше 50 км/год є смертельною для пішохода при зіткненні. Але, з іншого боку, треба чітко розуміти: для того, щоб зміни настали, тільки зменшення швидкості, швидше за все, не дасть ефекту. Більшість водіїв не будуть дотримуватися нових правил з 1 січня. Причина проста - немає контролю, тому що з 2015 року, відколи почав діяти закон про Національну поліцію, в поліцейських немає можливості застосовувати будь-які засоби фіксації швидкості. І фактично швидкість ніхто не контролює більш ніж 2 роки", - пояснив Гук "Апострофу".

Тому в наступному році треба вимагати від МВС введення системи автоматичної фіксації.

"Є також проблеми і в законодавстві. Особливо в тій його частині, що стосується притягнення до відповідальності осіб, затриманих у стані сп'яніння. Тому треба ввести хоча б якісь зміни в законодавстві з цього приводу", - вважає експерт.

Експерти пропонують в наступному році введення системи автоматичної фіксації на дорогах Фото: УНІАН

Мінімальна зарплата

З 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата зросте на 17% і складе 3723 гривні. На думку економіста Андрія Новака, роботодавці ще більше підуть у тінь.

"Такі дії влади змушують будь-якого роботодавця, державного або приватного, встановлювати мінімальну зарплату для своїх працівників не нижче за ту, яку встановив Кабінет міністрів. Тому це буде навантаження, перш за все, на приватний сектор економіки, який сьогодні становить 82% економіки України. А оскільки фінансові результати не зростають такими високими темпами, то багатьом роботодавцям доведеться і надалі тінізувати трудові відносини з найманими працівниками, тобто, оформляти їх на півставки, на чверть ставки, а реально люди працюватимуть повний робочий день", - сказав експерт "Апострофу".

З 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата зросте на 17% і складе 3723 гривні Фото: УНІАН

Економіст також упевнений, що роботодавці будуть скорочувати робочу силу на підприємствах. Перш за все, скорочення торкнеться недостатньо кваліфікованих працівників.

"Тобто це потенційно збільшить безробіття в країні і не принесе очікуваного ефекту. Швидше, цей крок - один з елементів передвиборчої кампанії, яка де-факто вже почалася. І весь наступний рік на нас чекає марафон змагань в економічному популізмі серед політичних лідерів", - пояснив він.

Підвищення страхового стажу

З 1 жовтня 2017 року набрала чинності частина оновленого пенсійного законодавства. Однак норма про підвищення страхового стажу, яка викликала найбільшу кількість суперечок, почне діяти з 1 січня 2018 року. З першого дня року право вийти на пенсію в 60 років отримують ті люди, у яких є 25 років страхового стажу. Якщо стаж становить від 15 до 25 років, тоді українці зможуть виходити на пенсію у віці 63 років.

У новому році право вийти на пенсію в 60 років отримують ті люди, у яких є 25 років страхового стажу Фото: УНІАН

Таким чином, за рахунок підвищення страхового стажу починається і підвищення віку виходу на пенсію, хоча формально віковий поріг залишили таким же, як і раніше - 60 років. Підвищення відбуватиметься поетапно аж до 2028 року.

Нові правила в'їзду в Україну

З 1 січня 2018 року, як раніше вже писав "Апостроф", запрацює біометричний контроль іноземців при в'їзді в Україну. Новий порядок передбачає в'їзд в країну тільки за біометричними паспортами або зі здачею біометричних даних. Ініціатива, яку лобіював секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, була схвалена президентом Петром Порошенком. І вже з літа по всій лінії кордону почалася технічна підготовка. Необхідно було внести в перелік країн "міграційного ризику" Росію, через яку багато в чому і готувався новий порядок контролю на кордоні. Після того, як Кабмін це зробив, усі пункти пропуску з РФ почали обладнуватися електронними системами фіксації біометричних даних. Під цей проект було виділено 300 мільйонів гривень (вартість всього проекту - 532 млн).

За словами прес-секретаря Держприкордонслужби України Олега Слободяна, пакет документів для в'їзду в Україну залишиться незмінним. "Документи, які були потрібні для перетину кордону, такими і залишилися. Просто при в'їзді в Україну ми будемо знімати відбитки п'яти пальців правої руки в іноземців, представників 71 країни, звідки потенційно може надходити загроза для громадян України", - сказав він "Апострофу".

При в'їзді в Україну прикордонні служби будуть знімати відбитки п'яти пальців правої руки з іноземців Фото: EPA/UPG

З 1 січня система повноцінно запрацює в столичних аеропортах і пунктах пропуску на російсько-українській ділянці кордону, а з 27 грудня систему було запроваджено в тестовому режимі.

Нові правила ввезення товарів в Україну

Важлива зміна з'явиться і в Податковому кодексі. З січня почнуть діяти нові правила безмитного ввезення товарів на територію України, в тому числі, в міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Без сплати мита за місяць можна буде отримати не більше трьох посилок, вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро (за кожну).

Крім того, українці, які перетинають державний кордон, зможуть без мита ввозити в Україну товари, загальна вартість яких не перевищує 500 євро, а вага - 50 кг. Для тих, хто перетинає кордон в аеропортах, загальна вартість ввезених товарів не повинна перевищувати 1000 євро.

Ця норма діє для тих, хто був відсутній в Україні більше 24 годин або в'їжджає в Україну не частіше одного разу протягом 72 годин. В іншому випадку ввозити на територію України можна товари, вартість яких не перевищує 50 євро.

Акцизи на тютюн і розмитнення авто

З 1 січня почнуть діяти ще кілька змін до Податкового кодексу. Починається поетапне підвищення акцизів на тютюн. Так, в 2018 році акциз піднімуть майже на 30% - до 577,98 грн за тисячу сигарет, що в середньому підвищить ціну пачки приблизно на 11-12 гривень.

Також Верховна Рада ввела пільговий режим імпорту електромобілів. З 1 січня по 31 грудня 2018 року нові та вживані електрокари можна ввозити в країну без сплати акцизу і податку на додану вартість.

Крім того, за умовами Угоди про асоціацію з ЄС, молокопереробні підприємства з 2018 року можуть закуповувати сировину лише в спеціалізованих фермерських господарствах. Також підприємствам заборонять брати на переробку домашнє молоко. Відповідно, в торгових мережах залишиться тільки три сорти молока - екстра-класу, вищого і першого.

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів