RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Депутати не платять штрафи та за комуналку: як виправдовують себе боржники з Ради

"Апостроф" поспілкувався з нардепами-боржниками

"Апостроф" поспілкувався з нардепами-боржниками Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Міністерство юстиції України 6 лютого поповнило Єдиний реєстр боржників 75 тисячами прізвищ тих громадян, які злісно ухиляються від сплати аліментів. За словами міністра юстиції Павла Петренка, уникнути потрапляння на "дошку ганьби" не змогли навіть можновладці. Так, серед тих, хто ухиляється, за інформацією чиновника, значаться навіть (хто б міг подумати!) народні депутати. Хто саме з парламентаріїв заборгував виплати аліментів і які ще борги накопичилися в нардепів перед державою, з'ясував "Апостроф".

Відразу варто зазначити, що потрапити до реєстру боржників можуть тільки злісні ухильники, які на більш ніж 3 місяці прострочили виплати аліментів. Перевіривши абсолютно всіх нардепів чоловічої статі, "Апостроф" знайшов у реєстрі Мін'юсту лише одного чинного народного обранця, який не платить аліменти. Ним виявився член "Блоку Петра Порошенка" Сергій Каплін.

Сам Каплін пояснив своє перебування в списку боржників тим, що його екс-дружина проживає за кордоном, відповідно, "просто фізично" нардеп не має можливості перерахувати їй гроші. Більше того, Каплін пообіцяв сходити до міністра Петренка і "поговорити з ним по-чоловічому", щоб у всьому розібратися.

З колишніх депутатів на мін'юстівську "дошку ганьби" як неплатник аліментів потрапив екс-міністр аграрної політики Ігор Швайка, проте розповідати подробиці політик відмовився.

"Краще я залишу за собою право не коментувати це питання", - зазначив він у розмові з "Апострофом".

Згідно з новим законодавством, якщо Каплін та Швайка не погасять свої борги, ну, або "по-чоловічому" не розберуться з Петренком, їм загрожують заборона на виїзд за кордон, позбавлення водійських прав, обмеження права на користування мисливською або пневматичною зброєю і навіть суспільно корисні роботи.

Але, крім боржників за аліментами, реєстр Мін'юсту рясніє прізвищами нардепів, які порушили правила дорожнього руху і досі не сплатили штрафи, накладені на них правоохоронцями.

Так, до клубу парламентських порушників-неплатників увійшли фронтовики Сергій Висоцький, Костянтин Матейченко, Юрій Тимошенко і Віталій Сташук, представники президентської фракції БПП в парламенті Петро Сабашук і Валерій Пацкан, позафракційний Олександр Марченко і член депутатської групи "Відродження" Юрій Шаповалов.

Однак для деяких нардепів інформація про те, що вони заборгували державі, стала повною несподіванкою.

"Чого-о-о? Моє прізвище в реєстрі? - дивується Сергій Висоцький, коментуючи "Апострофу" ситуацію. - Я порушення ПДР зазвичай оплачую відразу, ну на другий або на третій день це максимум, що може бути. Ну, в будь-якому випадку, спасибі вам за наводку, буду перевіряти".

Числяться за парламентаріями борги навіть за оплату комунальних послуг. Наприклад, такий боржник - Василь Брензович з БПП. Але і про ці борги парламентарії не знають.

"Я не знаю, що це... Я маю на це подивитися, але думаю, що насправді такого немає", - запевнив "Апостроф" Брензович.

До речі, компанію йому склав екс-футболіст столичного "Динамо" Олександр Алієв, який також заборгував за комуналку. З огляду на той факт, що футболіст за родом своєї професії знаходиться в постійних відрядженнях, "хвости" з оплати дійсно могли утворитися.

Серед парламентських боржників є й такі, навпроти прізвищ яких у реєстрі просто стоїть сухий рядок про вигляд боргу: "Стягнення коштів на користь держави". В підсумку державі винні Сергій Лещенко, Мустафа Найєм (обидва - БПП), фронтовик Денис Дзензерський, позафракційний бізнесмен Костянтин Жеваго, член "Батьківщини" Вадим Івченко, член БПП Максим Саврасов, депутат з "Відродження" Дмитро Святаш і радикали Денис Силантьєв і Сергій Рибалка.

До речі, останнього в ЗМІ за кілька годин після відкриття реєстру нібито викрили у несплаті аліментів - прізвище Рибалки опинилося в реєстрі. Однак сам нардеп на своїй сторінці в соцмережах продемонстрував документи, які доводять, що аліменти він справно платить і жодних заборгованостей не має.

Що ж криється за іншими записами "стягнення коштів на користь держави"? Тут депутати розділилися на два табори: з хорошою пам'яттю та легкої амнезією.

"Це ДТП або порушення правил дорожнього руху. Я не сплатив цей штраф, - чесно зізнався "Апострофу" Мустафа Найєм. - Не те, щоб не встиг оплатити, просто забув, напевно".

А ось Денис Силантьєв дуже здивувався.

"Вперше про це чую. Я думаю, що це маячня повна. Дуже багато останнім часом стало з'являтися інформації про членів нашої партії, що вони, наприклад, є боржниками по аліментах, але все це якась незрозуміла інформація" - заявив "Апострофу" депутат.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни