RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

В Україні продають БТРи через інтернет: генерал розповів, наскільки все серйозно

Ігор Романенко про скандальну торгівлю військовою технікою на Житомирщині

Ігор Романенко про скандальну торгівлю військовою технікою на Житомирщині На Житомирщині поліція вилучила майже 200 одиниць військової техніки, які були підготовлені до продажу Фото: Національна поліція України

У Новоград-Волинському Житомирської області вилучено майже 200 одиниць військової техніки - БТРи, БМП, тягачі тощо - яку готували до продажу через інтернет. Пізніше в ГПУ заявили, що техніка начебто була надлишковою і навіть частково списаною.

Генерал-лейтенант запасу, екс-заступник глави Генштабу ЗСУ Ігор Романенко розповів "Апострофу", наскільки масштабною може бути проблема нечесних заробітків на війні, й чому її неможливо вирішити повністю.

Війна надає, на жаль, і можливості торгувати військовою технікою. Але я не думаю, що це може бути масштабним явищем. У порівнянні з 2014-2015 роками відповідні служби – в контррозвідці, СБУ і Збройних силах – значно додали. Звісно, є відхилення, але я не бачу, щоб це було масовим.

Зрозуміло, що це ганебне явище. Однак не думаю, що воно аж настільки розповсюджене, щоб бути принциповим. Про шкоду цього конкретного випадку говорити складно – потрібно знати масштаби і відповідні характеристики щодо кількості і якості, щоб оцінити матеріальні втрати. Але ж питання не тільки в коштах: це особливо принципово, якщо ти продаєш зброю терористам – відповідальність дуже велика. Думаю, ці люди понесуть сувору відповідальність.

Читайте також: Путін може згорнути війну на Донбасі цього року: приблизні терміни зрозумілі

Війна руйнує людські долі, і тому є люди, які намагаються навіть заробляти на війні. Є й випадки контрабанди – це одна з проблем, яку треба вирішити, із якою треба боротися дуже жорстко. Але зовсім виключити такі явища під час війни важко. Просто потрібно показувати не тих, хто цим займається на кордоні, а замовників. Тоді ця боротьба буде ефективнішою.

Наша принципова проблема та сама: треба знайти шляхи, які б привели до миру. Але не будь-якою ціною, а забезпечивши суверенітет нашої держави.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами