RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відставка ватажка ЛНР Плотницького: чотири важливих для України питання

Як відставка Плотницького вплине на ситуацію в ОРЛО

Як відставка Плотницького вплине на ситуацію в ОРЛО 5 листопада 2014 року Ігор Плотницький став ватажком так званої ЛНР, 25 листопада 2017 року - пішов у відставку Фото: EPA/UPG

Бандитські розбірки в окупованому Луганську призвели до несподіваного підсумку – ватажок так званої ЛНР Ігор Плотницький 24 листопада подав у відставку зі своєї фейкової посади. Що тепер чекає на жителів ОРЛО, розбирався "Апостроф".

Всі "за"

За "офіційною" версією луганських бойовиків, Плотницький пішов з посади "за станом здоров'я", мовляв, так старанно воював на фронтах, що отримав безліч бойових поранень, був контужений і вже не в силах керувати "молодою республікою". Наступного дня після відставки так звана "народна рада" ЛНР спрацювала блискавично: одноголосно прийнявши відставку Плотницького і змінивши "конституцію ЛНР" (ну а чому б і ні, якщо до обіду ще 15 хвилин), щоб поставити на місце тимчасового глави терористичного утворення Леоніда Пасічника – фейкового "міністра державної безпеки ЛНР".

Аналізувати фігуру нового ватажка луганських бойовиків з тим, щоб зрозуміти, як тепер зміниться ситуація в Луганську - це все одно, що поміняти собачку, яка киває на передній панелі авто, на котика і чекати, що автомобіль змінить напрямок руху або швидкість. Тобто особливого сенсу немає, адже реальний куратор бойовиків сидить в Кремлі, а не на Донбасі. Однак відставка Плотницького ставить низку питань, відповіді на які важливі для України.

Питання №1: Навіщо це потрібно Москві?

За словами нардепа, члена парламентського комітету з нацбезпеки і оборони Дмитра Тимчука, в Москви давно були серйозні претензії до Плотницького.

"Плотницький вибудував свої мафіозні схеми в ЛНР за системою загального дерибану. Наприклад, від продажу вугілля він мав свої серйозні бонуси, розкрадалася матеріальна допомога, яка надходила з РФ. Просто в Кремлі не знали, як викрутитися, адже зміна Плотницького на якусь іншу особу повинна була бути чимось обґрунтована, там же грають у квазідержавне формування зі своєю "конституцією", "народною радою" тощо, - пояснив "Апострофу" депутат. - Ще у вересні в Донецьку була зустріч Захарченка та Плотницького з кураторами від адміністрації президента РФ, де досить прозоро натякнули, що можливі кадрові зміни на самій горі у ДНР і ЛНР. В першу чергу, цей сигнал був направлений Плотницькому, проте ніяких висновків він не зробив. Більше того, намагаючись зміцнити свої позиції, він почав посилювати конфлікт з іншою групою впливу: Пасічником та Корнетом".

Питання №2: Чи піде Захарченко?

Ситуація в окупованому Донецьку багато в чому схожа з ситуацією в Луганську. Так, головним опонентом Олександра Захарченка є бойовик Олександр Ходаковський, який часто і досить жорстко критикує ватажка бойовиків ДНР. У Ходаковського також є пул лояльних силовиків, відповідно, позиції Захарченка можуть похитнутися в будь-який час.

Головним опонентом Олександра Захарченка (праворуч) є бойовик Олександр Ходаковський (зліва) Фото: EPA/UPG

"Але Захарченко більш керований з боку Москви, - додає Тимчук. - Він не демонструє такої невгамовної жадоби і здатний більш гнучко враховувати всі побажання Кремля. А, по-друге, в Донецьку ще в 2016 році були розділені сфери впливу: де діє адміністрація президента РФ, де ФСБ, де головне розвідуправління. Тому там не спостерігається такого потужного протистояння. Але нічого не можна виключати, знаючи, які ігри ведуть спецслужби РФ".

Читайте також: Відставка Плотницького: чому програв ватажок ЛНР і кому Путін віддає Луганськ

У свою чергу, донецький політолог Кирило Сазонов запевнив "Апостроф", що на Олександра Захарченка неминуче чекають серйозні проблеми.

"Те, що в Захарченка та Плотницького будуть великі проблеми, стало зрозуміло після телефонної розмови цих персонажів із Путіним. В Захарченка проблеми вже неминучі. Це як смерть – її не уникнути, можна тільки відстрочити або вибрати формат, але не уникнути, - зазначає Сазонов. - Захарченко – одіозний персонаж. Він причетний до бойових дій проти України. Це така фігура, яка в момент якогось пошуку компромісу стане зайвою. Замість нього поставлять того, хто не сприймається Україною настільки вороже: в нормальному костюмі, без участі в бойових діях. У нього два варіанти: або він зникне живим, або його наздожене "українська ДРГ" в складі двох терористів".

Питання №3: Що зміниться для України?

Формально, звичайно, відставка Плотницького нічого не змінює для України.

"Адже, за великим рахунком, колаборантські прокладки, створені Росією, ні на що не впливають", - сказав "Апострофу" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

Однак відсторонення ватажка луганських бойовиків істотно підриває переговорні позиції Росії на міжнародній арені.

"Кілька років пропагандистська машина РФ переконувала всіх довкола, що є молоді "республіки", там відбуваються чесні вибори, є легітимна влада, яка може представляти інтереси народу. У зв'язку з цим РФ неодноразово говорила нашим партнерам на Заході, що Україні потрібно вести переговори з представниками ДНР і ЛНР. Але зараз вся ця пропагандистська конструкція зруйнована. Виявляється, немає і ніколи не було законних представників чогось там. Є представники Росії. На міжнародній арені ми виявилися правими, адже ми постійно говорили, що в нас російська агресія, російські війська і колаборанти, які співпрацюють з окупаційною владою", - підкреслив Гримчак.

Правда рокірування Плотницький – Пасічник не обіцяє нічого хорошого для мирних громадян окупованих територій Луганської області, які змушені жити пліч-о-пліч з терористами.

У зміні ватажка ЛНР постраждають тільки мирні громадяни окупованих територій Луганської області, які змушені жити пліч-о-пліч з терористами Фото: EPA/UPG

"Плотницького поміняли на такого ж одіозного персонажа: колишнього СБУшника з орденом від Ющенка, який зрадив Україну. Для місцевого населення він ще гірший, ніж Плотницький, тому що знову почнуться переділ власності, нові "віджимання" майна, пограбування", - нарікає Сазонов.

Питання №4: Чи зустрінеться Плотницький з Гіві і Моторолою?

Дивує той факт, що після "державного перевороту" в ЛНР Ігор Плотницький залишився живим. Більше того, бойовик навіть отримав нову посаду: уповноваженого ЛНР з питань виконання Мінських угод.

"Не факт, що Плотницький і надалі залишиться живим, але поки він виторгував для себе життя, що для нього просто здорово. Це максимальний виграш у лотерею, який він міг отримати", - зазначив Сазонов.

Дмитро Тимчук пояснив, за рахунок чого Плотницькому вдалося зірвати свій джек-пот.

"У силових структурах в нього залишилися вірні начальники структурних підрозділів, починаючи з начальника розвідки "2-го армійського корпусу" (так званої ЛНР, - "Апостроф"). В принципі, він міг задіяти всі підрозділи розвідки. Для того, щоб не посилювати конфлікт, в Москві, судячи з усього, Плотницькому дали гарантії фізичної недоторканності. Тепер він буде почесним пенсіонером на території РФ", - резюмував нардеп.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити