RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скільки "коштує" новорічний стіл: що, де, почому

Ціни прогнозовано виросли

Ціни прогнозовано виросли Фото: pexels.com

До різдвяних і новорічних свят залишилося зовсім мало часу, у зв'язку з чим українці почали активно закуповувати продукти до святкового столу. "Апостроф" з'ясував, наскільки подорожчала новорічна трапеза, і скільки середній українській сім’ї потрібно витратити грошей, щоб душевно посидіти.

Трохи більше двох тижнів залишається до нового, 2019 року, і українці традиційно, незважаючи на труднощі, як особисті, так і загальнонаціональні, відзначать Новий рік і Різдво, можна не сумніватися, із розмахом, що називається, душевно. А яке свято без щедрого застілля! З огляду на те, що в нинішньому році вперше в історії України Різдво Христове буде відзначатися не тільки 7 січня, а й 25 грудня, про святкове меню варто подбати вже зараз. Тим більше, що торгові мережі в очікуванні великих продажів розширюють асортимент своїх товарів.

Бенкет під час воєнного стану

Дефіциту на сьогодні не відчувається по жодному з напрямків продуктового кошика, заявив "Апострофу" виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. За його словами, продукти не зникли з полиць магазинів, навіть незважаючи на воєнний стан, що діє в 10-ти регіонах України, при тому, що в перші дні після його введення 26 листопада, певний ажіотаж все ж спостерігався. Це пов'язано, за словами експерта, з тим, що не відбулося обмеження прав і свобод громадян, зокрема, на ведення підприємницької діяльності. "Примусового вилучення продуктів у торгових мереж немає", - пояснив Пендзин. Те ж саме, за його словами, спостерігається і на валютному ринку - в перші дні дії режиму воєнного стану курс долара виріс на панічній хвилі, але дуже скоро пішов вниз і продовжує падати.

Українці звикли, що ціни, особливо на продукти харчування (за винятком сезонних) падають в нашій країні рідко. В основному вони ростуть. Так буде і до кінця нинішнього року. І, якщо загальна інфляція за підсумками 2018 року, швидше за все, становитиме близько 10%, то щодо "їжі" вона виявиться мінімум удвічі більше. "Звичайно, нічого дешевшого не буде", - говорить Олег Пендзин. За його словами, загальне подорожчання продуктів харчування за поточний рік становило близько 20%, при цьому хліб подорожчав практично на 22%, а лідером подорожчання став так званий борщовий набір - 30-40%.

При цьому, зазначив Пендзин, мова не йде про передноворічне подорожчання продуктів - до кінця року ціни навряд чи виростуть більше, ніж на 2%, порівняно з сьогоднішніми.

Що, де, почому

Наші громадяни щодня навідуються в магазини і в принципі в курсі того, що, скільки коштує, тому ми зробили виключно "святкову" вибірку, грунтуючись на даних моніторингу експертів.

За словами аналітика інвестиційної компанії "Альпарі" Максима Пархоменка, куряче філе зросло зі 100 гривень до 110 гривень за кілограм, а це практично на 10%. До слова, у минулому році куряче філе було якраз серед рекордсменів з подорожчання - його ціна виросла тоді майже на 70%. У 2017 році в принципі дуже сильно подорожчало м'ясо.

За даними Максима Пархоменка, картопля з минулого року подорожчала з 5 гривень/кілограм до 7,50 гривні/кілограм, яйця - з 25 гривень/десяток до 29 гривень/десяток, і це - найнижчі ціни. Експерт зазначив, що при цьому більшість імпортних товарів не подорожчали, за винятком алкогольних напоїв, оскільки на них збільшився акциз (не тільки на імпортні, а й на вітчизняні).

За інформацією заступника директора національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Миколи Пугачова (інформація оприлюднена на сайті наукового центру), півкіло нарізки сирокопченої ковбаси "Салямі" до святкового столу середньостатистичної української сім'ї обійдеться в середньому у 80 гривень, копченої підчеревини - у 75 гривень, битка свіжого свинячого - у 78,5 гривні. За кілограм курячого філе доведеться в середньому заплатити 111 гривень, а в цілому, за його словами, вартість 2,5 кілограма м'ясних продуктів на новорічному столі становитиме 344,5 гривні.

За даними Пугачова, 1 кілограм оселедця на сьогодні коштує 200 гривень. Цей продукт може бути присутнім на святковому столі як окрема страва, так і в якості невід'ємного інгредієнта салату "Оселедець під шубою". А для приготування 1,5 кілограма цього салату доведеться витратити на продукти (включаючи оселедець) 118,32 гривні.

Без олів'є ніяк

Однак найбільш популярним святковим блюдом, висловлюючись сучасною мовою - культовим, для наших людей, безумовно, є салат олів'є, який, напевно, буде практично на кожному українському столі і в Різдво, і в Новий рік. За даними Української асоціації постачальників торговельних мереж, у нинішньому році загальна вартість продуктів, необхідних для приготування салату олів'є, становитиме 166 гривень, що на 36 гривень, або на 27%, більше, ніж рік тому.

Олег Пендзин називає схожу цифру збільшення "чека" на салат олів'є, але все ж дещо меншу - 18-23%. У свою чергу, за розрахунками фахівців Інституту аграрної економіки, три кілограми салату олів'є "традиційної рецептури" обійдеться в 129,76 гривні, що на 25% більше, ніж у грудні 2017 року. Вчені підрахували, що ковбаса для салату буде коштувати 53,08 гривні за 500 грамів (левова частка всіх витрат на салат), 500 грамів зеленого горошку - 27 гривень, 6 яєць - 15,1 гривні, 180 грамів майонезу - 9,5 гривні. Ще 25,08 гривні підуть на купівлю цибулі, моркви, картоплі і солоних огірків.

Підбиваючи підсумки

З огляду на все вищесказане, можна підсумувати, у скільки виллється для української сім'ї майбутнє святкове застілля.

За оцінками Олега Пендзина, витрати порівняно з минулим роком зростуть на 22-23%.

Микола Пугачов, у свою чергу, вважає, що, якщо виходити із загальної суми в 1535 гривень за святковий стіл на чотирьох осіб (383,75 гривні на людину), подорожчання порівняно з минулим роком становитиме 20%. І це досить-таки бюджетний варіант: із делікатесами стіл з тією ж кількістю персон потягне на 2000 гривень.

"Апостроф", не піддаючи сумніву дані експертів, зробив власні розрахунки, засновані, зокрема, на торішніх дослідженнях, у результаті чого отримав цифру навіть трохи більшу - 28% (у 2017 році зростання цін також становило близько 30%).

Втім, українці під час майбутнього святкування можуть трохи заощадити, приготувавши менше їжі. Правда, до цього готові далеко не всі - адже Новий рік, як і день народження, буває тільки раз на рік, а, значить, можна з цієї нагоди і розщедритися. Як то кажуть, гуляти так гуляти!

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни