RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Економічний прогноз на 2019 рік: стабільність буде, але без приводів для оптимізму

Що буде визначати валютний курс в 2019 році

Що буде визначати валютний курс в 2019 році Фото: GettyImages

Домовленість України з Міжнародним валютним фондом дає змогу аналітикам рапортувати про хороші макроекономічних перспективи нашої країни в 2019 році. Про те, яким буде курс гривні в наступному році "Апострофу" розповів фінансовий експерт Олексій Субочєв.

Ось уже три роки, як в Україні використовують політику плаваючого (гнучкого) курсу валют. Гнучкий курс валют визначається ринковими факторами, які діють на валютному ринку. Однак НБУ, який відповідає за стабільність фінансових макроекономічних показників, зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку і в разі необхідності виходить з продажем\купівлею іноземної валюти для згладжування надмірних коливань обмінного курсу.

Таким чином валютний курс визначається потребою у валюті на ринку. Ця потреба часто буває нерівномірною. Іноді дрібному руху курсу не може бути пояснень. З іншого боку, виникнення тенденцій пояснюється головним чином сезонною динамікою, коли на курс впливають ситуативні і психологічні чинники. Істотний вплив можуть надавати, також настрої на "чорному ринку", оскільки частка тіньової економіки в Україні значна (за різними оцінками від 30 до 40%), а також виплати за державними борговими цінними паперами.

Здатність НБУ утримувати стабільний валютний курс визначається, перш за все, наявністю у нього валютних резервів – ліквідних фінансових активів, які складаються в середньому на 80% з американських доларів. Скорочення валютних резервів НБУ почалося з осені 2013 року і з тих пір їх величина вище 20 млрд. доларів. вже не піднімалася, досягнувши найменшого в історії значення – 5,6 млрд. у лютому 2015 року. Протягом наступного часу і до сьогоднішнього дня їх обсяг коливався в межах 15-18 млрд. дол., залишаючись відносно стабільним завдяки постійним траншам МВФ.

Фото: GettyImages

Затверджений Верховною Радою державний бюджет України на 2019 рік передбачає курс долара на кінець року на рівні 29,4 грн./дол. при планованому зростанні ВВП на рівні 3% і інфляції 7,4%.

З урахуванням того, що всі макроекономічні шоки для економіки України вже відбулися, навряд чи можна очікувати в наступному році будь-якого різкого негативного зміни макроекономічних показників, хоча і особливих приводів для оптимізму теж немає. За умови відсутності військових авантюр і гострих політичних конфліктів, яких можуть спровокувати наближення президентських виборів, можна з великою часткою впевненості прогнозувати на 2019 рік відносну макрофінансову стабільність.

Головним фактором, що впливає на валютний курс буде сукупний державний борг, який на жовтень 2018 року становить вже 2,1 трлн. грн. або 74,3 млрд. дол. - 70,5% ВВП. Дана цифра не є критичною для розвинених країн, що емітують резервні або вільно конвертовані валюти, але для таких економік як наша, вона може суттєво впливати на макрофінансову стабільність і, в довгостроковій перспективі, загрожувати сталому економічному розвитку.

Згідно з даними Міністерства фінансів, в 2019 році виплати за зовнішніми боргами збільшуються до 5 млрд. доларів, у тому числі обслуговування – до 1,6 млрд. дол. На погашення основного боргу перед МФО має піти 1,6 млрд. дол., перед власниками єврооблігацій – 1,7 млрд дол., країнам-кредиторам – 0,2 млрд доларів.

Зовнішні виплати досягнуть піку в 2020 році: відсотки - 1,5 млрд дол., МФО - 1,8 млрд дол., єврооблігації - 2,4 млрд дол., офіційні кредити - 0,2 млрд дол.

Очевидно, що без зовнішньої підтримки країна рано чи пізно прийде до чергового дефолту. Це також розуміють і в міжнародних кредитних організаціях, обіцяючи фінансову підтримку і в 2019 році. В контексті цього 18 грудня Радою директорів МВФ було прийнято рішення про відкриття для України нової 14-місячної програми підтримки економічної політики stand-by (SBA). Загальний обсяг програми - $3,9 млрд.

Рішення про подальші транші повинні прийматися в травні (після президентських виборів) і листопаді 2019 роки (після парламентських) "під час перегляду успіхів України у виконанні умов Меморандуму".

Програма буде охоплювати: продовження фіскальної консолідації для постійного зменшення тягаря державного боргу, підтримання Нацбанком гнучкого обмінного курсу і жорсткої монетарної позиції з метою зниження інфляції і подальшого накопичення міжнародних резервів, активізація реформ, спрямованих на подальше посилення адміністрування податків, реформ фінансового та енергетичного секторів, а також посилення боротьби з корупцією.

Власне, продовження співпраці з МВФ і дозволяє чиновникам впевнено рапортувати про "хороші перспективи на фінансову стабільність в 2019 році". Рішення МВФ на сьогодні стали головним чинником, що визначає не тільки майбутнє валютного курсу, а й всієї макрофінансової стабільності економіки. МВФ – це якірний кредитор для інших офіційних кредиторів України, які вже зараз дають нам кредити на особливих умовах, недоступних на ринку.

Фото: GettyImages

Потрібно відзначити, що МВФ постійно йде на зустріч Україні, заявляючи про відсутність будь-яких юридичних обмежень для продовження участі в кредитних програмах фонду, навіть якщо для цього йому доводиться відходити від власних правил.

Частку негативу в заплановані макрофінансові показники 2019 році здатні внести відкриті судові тяжби за українськими євробондами на суму 3 млрд. дол. (так званий "борг Януковича") і невизначеність з новим "Газовим договором". 15 грудня Єврокомісія запросила Росію і Україну на тристоронні переговори щодо газу, проте вони будуть складними, оскільки Росія пов'язує підписання нових домовленостей з вирішенням існуючих газових суперечок в Стокгольмському арбітражі.

У цілому більшість експертів вважають закладені в бюджет на 2019 рік показники валютного курсу - 29,4 грн./дол. і інфляції – 7,4% оптимістичними. Такому сценарію будуть заважати, перш за все, повільні темпи економічного зростання. Дорогі енергетичні ресурси (від газу до вугілля) купуються за валюту, невизначеність з важливими для України експортними ринками, низьке сприйняття інвестиційної привабливості країни іноземними інвесторами також не сприятимуть позитивній динаміці. При цьому, більшість вважає, що курс не зросте вище 30-32 гривень в 2019 році завдяки підтримці Міжнародного валютного фонду.

Що стосується більш короткострокової перспективи – на період наближаються Різдвяних і Новорічних свят, то тут, поки що ситуація на валютному ринку повністю контролюється НБУ і будь-які ситуативні коливання будуть вчасно врівноважуватися за рахунок золотовалютних резервів. Учасники ринку очікують помірне зростання курсу долара до гривні на період свят в районі 28,0 грн. за долар, але навряд чи вище 28,5 грн.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів