RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нове оборонзамовлення: гроші є, стратегії немає

Яке озброєння можуть отримати ЗСУ

Яке озброєння можуть отримати ЗСУ Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко 16 січня затвердив оборонзамовлення країни, підписавши указ "Про основні показники державного оборонного замовлення на 2019 рік та 2020, 2021 роки". Таким чином, на три роки вперед було сплановано забезпечення української армії технікою та озброєнням. І хоча самі показники оборонзамовлення є державною таємницею, деякі деталі перші особи держави вже встигли розкрити. Яку зброю чиновники планують поставити в ЗСУ, і чого найбільше потребує українська армія, розбирався "Апостроф".

Що отримають ЗСУ

Держоборонзамовлення на найближчі три роки було узгоджене ще в грудні 2018 року на засіданні РНБО. Тоді ж секретар РНБО Олександр Турчинов зазначив, що в планах на 2019 рік завершити проекти зі створення ракетної і ракетно-реактивної зброї. Перш за все, це стосується ракет зі збільшеною дальністю ураження, комплексу крилатих ракет наземного базування для знищення морських цілей.

Йдеться про проект "Нептун". У 2019 році вітчизняний ВПК планує завершити розробку і почати випробування українських ракет "Нептун".

Крилата ракета "Нептун"

"Це крилата ракета, здатна знищувати наземні і надводні цілі на відстані до 280-300 км, - пояснює "Апострофу" військовий оглядач Денис Попович. - Зараз такої зброї в Україні просто немає. Крилаті ракети здатні летіти до цілі, огинаючи перешкоди на місцевості, що серйозно ускладнює протидію ППО. Отримавши "Нептун", ми отримаємо можливість знищувати кораблі супротивника на вказаній відстані без застосування бойових кораблів, яких у нас мало і які подібними можливостями не володіють".

Також для потреб флоту будуть закуплені малі броньовані артилерійські катери "Гюрза-М", десантні катери "Кентавр", засоби радіолокації і закладений ракетний катер "Лань".

Річковий артилерійський катер "Гюрза-М"
1 / 1
Десантний катер проекту 58181 "Кентавр"
1 / 1
Ракетний катер проекту "Лань"
1 / 1

"Лань" передбачається як морська платформа-носій "Нептуна", - додає Попович. - Тобто вона повинна посилити можливості нашого флоту з ракетного ураження кораблів противника".

Очевидно, що після конфлікту в Керченській протоці, подібне озброєння покликане посилити берегову оборону країни.

"Наразі її основою є артилерійські засоби. Це в будь-якому випадку рівень Другої світової війни", - підкреслив Попович.

Але далеко не факт, що "Нептун" і "Лань" надійдуть на озброєння країни в цьому році.

"Надходження на озброєння дуже сильно залежить від результатів випробувань. Якщо все буде добре, то рішення може бути прийнято в другій половині 2019 року, і тільки на кордоні 2019-2020 може початися серійне виробництво. Йдеться про наземний варіант комплексу "Нептун". Відповідно, постановка на озброєння "Лані" залежить від постановки на озброєння "Нептуна".

Самі ж виробники говорять, що на будівництво головної "Лані" потрібно 24 місяці. Тому, якщо припустити, що в цьому році закладуть першу "Лань" і візьмуть на озброєння ПКР "Нептун", то перший такий катер може у нас з'явитися десь в кінці 2020 року - початку 2021 року. Але такі катери з ПКР нам потрібні вже зараз, а оскільки цього забезпечити практично неможливо, то наземні батареї ПКР "Нептун" дуже серйозно посилять нашу берегову оборону", - резюмував Денис Попович.

Влада запевняє, що не забули і про сухопутні війська. За словами Турчинова, в цьому році планується розробка і виробництво важкої гаубичної артилерії, засобів ППО і зв'язку, бронетанкової техніки, а також розшириться виробництво снарядів і боєприпасів. Природно, що все нове озброєння повинно відповідати стандартам НАТО.

"Ми завершуємо низку новітніх вітчизняних зразків озброєння, розроблених вже за стандартами НАТО, - підкреслював Порошенко. - Таких як самохідна гаубиця "Богдана" і артилерійські боєприпаси калібру 155 мм до неї, керовані боєприпаси "Квітник", двокаліберний міномет, безпілотний розвідувальний ударний комплекс "Сокіл", переносний зенітно-ракетний комплекс "Калібр", засоби розвідки, дуже важливі для нас зараз комплекси управління артилерією".

Також у сухопутні війська поставлять снайперську зброю і антиснайперські комплекси, приціли нічного бачення, тепловізори, гранатомети, більш як тисячу БТР, БМП, бронеавтомобілів і санітарних машин.

У планах, нарешті, почати серійне виробництво і поставки в ЗСУ РСЗВ "Вільха".

"У цьому році починається серійне виробництво комплексу "Вільха". Я думаю, що перші зразки в цьому році армія дійсно отримає, так як це все ж записано в держоборонзамовленні, - розповів "Апострофу" директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт Сергій Згурець. - Що стосується САУ "Богдана", то вона ще повинна пройти випробування. випробування будуть проходити в цьому році, і залежно від їх результату будуть зрозумілі вже більш конкретно терміни їхньої поставки в Збройні сили України".

РСЗО "Ольха"
1 / 1
САУ "Богдана"
1 / 1

Українські ВПС, як запевняє президент, отримають "десятки модернізованих літаків, вертольотів і безпілотних авіаційних комплексів".

Грошове питання

На всю цю красу в бюджеті 2019 року закладено 21 мільярд гривень. Стільки ж грошей було виділено і в бюджеті минулого року. Втім, за словами Юрія Бровченка, який, будучи заступником міністра економрозвитку, курирує оборонзамовлення, кінцева сума може бути збільшена до 25 мільярдів гривень.

"21-25 мільярдів гривень - це менше мільярда доларів. Сума невелика, але це, дивлячись на що її витрачати. Якщо ми доводимо до розуму "Нептун" і починаємо виробляти "Вільху", плюс зміцнюємо засоби ППО, то це принаймні дає нашій армії ті можливості, яких у неї раніше не було, - зазначає Денис Попович.

Втім, за словами головного редактора журналу Ukrainian Defense Review Антона Міхненка, крім самої суми, виділеної на обслуговування оборонзамовлення, важливі й інші складові фінансування.

"Якщо говорити з точки зору принципів, то потрібно розуміти, що на розвиток військової техніки і нового озброєння, необхідно витрачати близько 30% від тих грошей, які виділяються Міністерству оборони. Бюджет Міноборони на цей рік близько 102 мільярдів гривень. Із цієї суми 17 мільярдів передбачено на озброєння і військову техніку. Це не 30% від бюджету Міноборони. Навіть якщо ми говоримо про ту суму, яку згадує Мінекономрозвитку (21-25 мільярдів, - "Апостроф"), цього все одно недостатньо, щоб вийти на ті показники, які існують в країнах НАТО: 30% - на бойову підготовку, 30% - на військову техніку та 30% - на грошове забезпечення. Але навіть ті цифри, які зараз назвало Мінекономрозвитку, досить високі, якщо порівняти з фінансуванням армії в попередні роки", - зазначив Міхненко.

Але якщо з фінансуванням все більш-менш зрозуміло: грошей на армію завжди хотілося б більше, але маємо, що маємо, то питання - чи потрібно витрачати гроші саме на те, що говорить президент і секретар РНБО, залишається відкритим.

"Взяти хоча б снаряд "Квітник". Це розробка 70-х років, покращений снаряд "Краснопіль". Сьогодні застосовувати "Квітник" - це фактично вбити артилерійську розвідку, тому що для коригування снаряда ціль потрібно підсвічувати лазерним променем. Якщо в бойовій обстановці включити лазер і 40 хвилин світити на ціль, його погасять в перші 20 секунд. Весь світ вже стоїть на щаблі "пустив і забув", - пояснив "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов. - Далі. За великим рахунком, Україні, звичайно, потрібні високоточні боєприпаси з дальністю стрільби 120 кілометрів, як у "Вільхи" і ракети "Нептун". У будь-якому випадку - це плюс до обороноздатності і зміцнення берегової оборони. Але! Може, в оборонзамовлення нам потрібно було б вкласти гроші на перегонку американських фрегатів, які США нам пропонували? І поставити ці фрегати на бойове чергування біля Керченської протоки? У державі відсутня стратегія розвитку Збройних сил. У нас немає мети. Куди ми йдемо і що ми створюємо? Яку армію ми повинні створити і до якого року?"

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію