RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто замовив Гандзюк: помста чиновника чи політичні ігрища

Справа про вбивство Катерини Гандзюк обростає новими деталями

Справа про вбивство Катерини Гандзюк обростає новими деталями Во время заседание по делу убийства активистки Екатерины Гандзюк, 12 февраля 2019 года Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Напередодні президентських виборів правоохоронці нарешті вирішили відповісти на незручне для влади питання, яке тягнеться ще з літа минулого року: хто замовив Катерину Гандзюк? 11 лютого Генпрокуратура повідомила про підозру в організації вбивства главі Херсонської облради Владиславу Мангеру. Сам чиновник запевняє, що активістку не знав, але готовий співпрацювати зі слідством у повній мірі. Тим часом, в таборі "Батьківщини", куди раніше входив Мангер, заявили про політичні мотиви переслідування глави облради. Чи так це - в перипетіях справи розбирався "Апостроф".

Ціна життя

Щоб розповісти, в чому саме підозрюють Владислава Мангера, генеральний прокурор України Юрій Луценко зібрав брифінг і назвав херсонського чиновника "вершиною" злочинної схеми.

За словами Луценка, розправитися з Гандзюк Владислав Мангер задумав ще на початку липня минулого року. Для цього він звернувся до своїх знайомих: Олексія Левіна (Москаленко) та Ігоря Павловського. Перший - добре відомий в Херсоні. Разом зі своїм батьком Левін був неодноразово судимим за організацію вбивств, розбої та грабежі на території регіону.

Варто зазначити, що якщо Мангера в ГПУ називають "вершиною" злочинної схеми, то Левін, за версією слідства, є "ключовою фігурою", однак після затримання перших підозрюваних у справі Гандзюк, Левін залишив Україну, відповідно дістатися до "вершини" без нього буде вкрай проблематично.

Що стосується Ігоря Павловського, то він - екс-помічник нардепа від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука. Місцеві активісти з Херсону також приписують Павловському причетність до кримінального світу.

За версією слідства, Мангер пообіцяв Левіну та Павловському за організацію вбивства Гандзюк 5 600 доларів. У свою чергу Левін і Павловський звернулися за допомогою в скоєнні злочину до Сергія Торбина. Той залучив іще чотирьох людей: В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова, Володимира Васяновича та Микиту Грабчука.

Після посягання на життя активістки Левін і Павловський передали Сергію Торбину 4000 доларів, а той заплатив з цієї суми своїм спільникам по 500 доларів.

У сухому залишку за організацію злочинної схеми Владислав Мангер може отримати довічне ув'язнення, так як в ГПУ чиновнику інкримінують частину 2 статті 115 КК України "Умисне вбивство".

Хто такий Мангер

Владислав Мангер - типовий представник регіональної, так званої "еліти" Херсонської області. До свого призначення главою обласної ради чиновник встиг попрацювати директором декількох приватних підприємств, а з 2006 року перебрався до Криму, де посідав керівні посади в податковій системі.

У 2007 році Мангер стає головним податківцем Херсону, а вже в 2012 обіймає посаду першого заступника начальника Держінспекції сільського господарства в Херсонській області. Через рік Мангера призначають директором ДП "Водексплуатація" Держагенства водних ресурсів, але на цій посаді чиновник довго не протримався, і переїхав до Одеси, зайнявши крісло начальника Держінспекції сільського господарства регіону.

Яскравий факт біографії Владислава Мангера - робота помічником у екс-нардепа від "Партії регіонів" Олексія Журавка, який зараз живе в Москві, але за плечима має кримінальну справу за статтею "Фінансування тероризму".

У тексті підозри, врученому Владиславу Мангеру, значиться, що мотивом для розправи над Гандзюк стала "особиста неприязнь" до дівчини.

"Але я б не назвав його мотиви корисливими, швидше честолюбними. Також присутній мотив помсти, - пояснює "Апострофу" журналіст із Херсону та друг Катерини Гандзюк Сергій Нікітенко. - Катерина заважала йому. Він дуже хотів бути мером, але програв вибори - Катерина вела кампанію чинного мера, а у Мангера були амбіції захопити владу в місті. Я думаю, що найбільше вона дратувала його своїми постами в соціальних мережах, а такі люди дуже болісно сприймають критику на свою адресу".

На думку Нікітенка, Владислав Мангер робитиме все, щоб затягнути справу проти себе. "Все йде до того, щоб максимально затягнути справу до виборів", - зазначив Нікітенко.

Частково слова журналіста підтверджуються тим фактом, що після вручення підозри Мангера не затримали, а лише запросили до суду, де йому повинні обрати запобіжний захід. Юрій Луценко виправдовувався, мовляв, згідно зі статтею 208 кримінально-процесуального кодексу, без рішення слідчого судді людину можна затримати лише під час вчинення злочину (замаху на його вчинення), або в тому випадку, якщо безпосередньо після злочину очевидці або жертва вказують на злочинця. А так як замах на Гандзюк було скоєно давно, то Мангера можуть тільки запросити до суду.

Політичні ігрища перед виборами

Звинувачення Мангера в організації вбивства Гандзюк обурили "Батьківщину" та її лідера Юлію Тимошенко. Те, що відбувається вона назвала "свавіллям" і політичним замовленням перед президентськими виборами.

"Очевидно, що це політична провокація. Очевидно, що це брудна боротьба Порошенко за владу. Очевидно, що робиться все, щоб вивести БПП з-під удару та приліпити до цього жахливого вбивства "Батьківщину". Через прокуратуру переводять стрілки на людину, яка твердо заявляє про свою непричетність і готова доводити це в суді ", - йдеться в повідомленні політика на сторінці в "Фейсбук".

Разом зі своєю командою Тимошенко детально проаналізувала підозру Мангеру. "Тільки домисли прокуратури. Так само, як колись було в справі проти Юрія Луценка, до речі...", - порівняла лідер партії.

Проте, 8 лютого партія виключила Мангера, який сам за тиждень до цього призупинив своє членство, і рекомендувала звільнити його з посади голови облради.

"Люди не дурні, вони бачать, як ми швидко на все відреагували. Реакція партії - це найголовніший момент", - прокоментував "Апострофу" депутат від "Батьківщини" Сергій Соболєв.

Найбільше його, як і Тимошенко, хвилює те, що жоден представник БПП на даний момент не вважається причетним до вбивства. Хоча, як говорилося вище, прізвища, пов'язані з цією партією, звучали неодноразово.

Ігор Луценко, член фракції "Батьківщини" та її представник в тимчасовій слідчій комісії по вбивству Гандзюк, розповів "Апострофу", що йому відомо про дві версії СБУ щодо вбивства Катерини Гандзюк. В одній з версій Мангер фігурує, а в іншій - ні.

"І та версія, в якій він є, виникла не так давно", - повідомив Луценко.

Він також упевнений, що подана інформація генпрокурором більше нагадує політичну розправу і намір одних прикрити, а інших зробити винними.

У зв'язку з цим в Раді не поспішають слухати звіт ТСК по справі Гандзюк та інших нападів на активістів. Планувалося зачитати його в стінах парламенту 6 або 7 лютого. Але це питання так і не було вирішене, тому звіт перенесли попередньо на 26 лютого.

"Я думаю, що нам не дадуть виступити. Тому що в нашому звіті прізвище Мангера не згадується", - акцентує нардеп Луценко.

Поки ж партії і Тимошенко особисто залишається сподіватися, що ця історія не відіб'ється на лідерських позиціях Юлії Володимирівни в президентському рейтингу.

"Я не думаю, що вона багато втратить від цього скандалу. У її виборця на це виробився своєрідний імунітет", - упевнений політолог Петро Олещук.

Як приклад він наводить випадок напередодні президентських виборів 2010 року. Тоді деяких депутатів від "Блоку Юлії Тимошенко" звинуватили в педофілії та розбещенні дітей у таборі "Артек". Справа викликала резонанс в суспільстві, але відразу ж після виборів розвалилася, а в 2011 році її закрили в зв'язку з відсутністю складу злочину.

"Зараз відбувається подібне. З-під удару намагаються вивести Порошенко і перенести все на Тимошенко", - продовжує експерт.

Але значного зростання рейтингу Петру Олексійовичу, на його думку, це не дасть. Незважаючи на це, команда президента отримала два козирі: генпрокурор від БПП, нібито, розкрив резонансну справу, в якій сам "Блок Петра Порошенка" не замішаний. Ці дві тези вони будуть максимально доносити до виборця. А після виборів справу, швидше за все, закриють, вважає Олещук.

Стверджувати, чи дійсно Мангер є замовником Гандзюк буде важко навіть після реально вагомих доказів слідства. Влада в регіонах значно відрізняється від тієї, яку ми бачимо в Києві. Якщо в парламенті політики між собою можуть без зупинки воювати, то в регіонах вони в стані підлаштуватися під будь-які умови, під будь-яку владу. У них можуть бути спільні інтереси, навіть не дивлячись на різні політичні табори. Не виключено, що в справі Гандзюк замішані різні політичні сили. Але мета у них була спільна: не дозволити комусь їм перешкодити. А в таких питаннях мало хто відмовляється від союзу проти спільного ворога.

Читайте також

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів