RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вогонь на колесах: нові факти про український ракетний комплекс "Нептун"

У 2019 році армія отримає нову зброю

У 2019 році армія отримає нову зброю Фото: president.gov.ua

Міністр оборони Степан Полторак анонсував поставку у війська нових видів озброєнь. Це ракетні комплекси "Вільха"," Вільха-М " та "Нептун". У розпорядженні "Апострофа" з'явилися нові дані щодо розробки ракетного комплексу "Нептун". Ця система є дуже важливою для української армії, оскільки здатна прикрити від ворожих кораблів акваторію Чорного та Азовського морів.

Під час своєї поїздки до Львівської області, міністр оборони Степан Полторак повідомив, що в цьому році в розпорядження ЗСУ буде направлено понад 20 одиниць нових зразків техніки. У тому числі ракетні комплекси "Нептун", "Вільха" і "Вільха-М". Як відомо, високоточний ракетний комплекс "Вільха", який є альтернативою радянській 300-мм РСЗВ "Смерч", вже прийнятий на озброєння української армії.

Ракетний комплекс "Вільха-М " - це подальша модернізація "Вільхи" зі збільшеною до 130 км дальністю ураження ракет. А "Нептун" являє собою комплекс високоточних крилатих ракет (КР), здатних вражати, як наземні, так і надводні цілі, на відстані близько 300 км. Нагадаємо, що 4-5 квітня в Одеській області проходили випробування ракетних систем "Вільха-М" та "Нептун".

Крилату ракету " Нептун "створило Київське КБ" Луч " (це ж конструкторське бюро розробило обидва варіанти ракети "Вільха"). Крім КР, в комплекс "Нептун" входять ряд інших елементів, зокрема, самохідна пускова установка, транспортно-заряджаюча машина, а також транспортна машина, яка призначена для перевезення ракет. Всі ці транспортні засоби виконані на базі вітчизняних автомобілів КрАЗ.

Пускова установка оснащена броньованою кабіною водія, броньованою кабіною управління, системою горизонтування, підйомними механізмами, а також дизель-генератором. Горизонтування машини та підйом пускової рами здійснюються в автоматичному режимі, але є можливість виконати ці функції вручну. Обладнання кабіни управління забезпечує комфортні умови для роботи розрахунку в будь-який час року.

Транспортно-заряджаюча машина призначена для перевезення та перевантаження ракет. Вона також має броньовану машину водія.

Як стало відомо "Апострофу", до того, як взяти участь в пусках, 5 квітня, всі дослідні зразки машин пройшли багатокілометрові марші своїм ходом. Під час цих випробувань було подолано від 1400 до 2000 км, Показавши високу функціональність, платформи були спрямовані на льотні випробування "Нептуна". Зараз ці машини повернуті розробнику – харківському підприємству "Машгідропривод" для продовження дослідно-конструкторських робіт. За результатами попередніх випробувань, буде прийнято рішення щодо придатності цих виробів до державних випробувань всього ракетного комплексу.

1 / 1
Колектив підприємства "Машгідропрівод" на випробуваннях
1 / 1

Буде "Нептун" прийнятий на озброєння в цьому році чи ні, але Україна вже увійшла у вузьке коло країн, які мають повний цикл виробництва комплексів крилатих ракет. Таких держав у світі тепер налічується всього лише 6. Така ракетна система потрібна нашій країні для того, щоб прикрити акваторію Чорного та Азовського морів.

Крім високоточних ракетних комплексів, у розпорядженні ЗСУ в цьому році з'явиться й інша нова зброя. Зокрема, це реактивна система залпового вогню "Верба", яка є українською модернізацією радянської 122-мм РСЗВ БМ-21 "Град". На відміну від "Граду", головною особливістю "Верби" є можливість керувати вогнем прямо з кабіни. Розробником "Верби" є Харківське конструкторське бюро ім. Морозова (ХКБМ), яке спеціалізується на створенні важкої броньованої техніки - танків ("Ятаган", "Оплот", Т-80УД), а також бойових броньованих машин (БТР-3, БТР-4 і "Дозор-Б").

Зазначимо, що після зміни керівництва - в січні 2017 року, замість Якова Мормило (під його керівництвом, до речі, розроблялася і "Верба"), директором ХКБМ став Олексій Бабич - підприємство переживає серйозні проблеми. Зокрема, Олексій Бабич став фігурантом корупційного скандалу, який розгорівся після журналістського розслідування Bihus.info про зловживання в "Укроборонпромі", та був відсторонений від виконання своїх обов'язків. Крім того, як раніше повідомляв "Апостроф", з січня на ХКБМ припинилися виплати зарплат та інших соціальних виплат, а підприємство загрузло в боргах. Наслідком цього став страйк трудового колективу ХКБМ, який відбувся 15 квітня. Робітники жаліються не лише на фінансові проблеми підприємства, а й на звільнення кваліфікованих співробітників, які почалися через відсутність будь-яких перспектив.

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця