RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чекають пенсій і нових кураторів: як на окупованому Донбасі зустріли перемогу Зеленського

За президентськими виборами пильно спостерігали в ОРДЛО

За президентськими виборами пильно спостерігали в ОРДЛО Фото: GettyImages

Президентські вибори в Україні стали об'єктом пильної уваги на окупованих територіях Донбасу. Як розповідають самі жителі непідконтрольних територій, без обов'язкового блоку "чьо там у хохлів" не обходився жоден випуск новин сепаратистських ЗМІ. Однак навіть після того, як ім'я переможця президентських перегонів стало відомо, в окупації все ще толком не визначилися як ставитися до нового гаранта. Як в ОРДЛО зустріли перемогу шоумена, і чого чекають від нового президента України, дізнавався "Апостроф".

Головною інформаційною "фішкою", яку розганяли на окупованому Донбасі місцеві пропагандисти, стала теза про те, що другий тур українських виборів незаконний. Нібито перший тур пройшов під акомпанемент жахливих фальсифікацій, а значить, в подальших виборах немає сенсу.

Мотиви окупантів зрозумілі: місцеві жителі за жодних умов не повинні брати участі у виборах президента, адже якщо "громадянин" Л/ДНР свідомо голосує на українських виборах, значить, ніякий він вже не "громадянин" "молодої республіки", та й "республіки" виходить так, що не існує.

Тому для того, щоб люди не їхали голосувати, інформаційний простір почали накачувати фейками.

"Запускали фейки про закриття блокпостів 21 квітня, і якісь божевільні перевірки і допити СБУ на блокпостах. Говорили, що обов'язково будуть провокації на лінії розмежування. Загалом, робили все для того, щоб народ не їхав голосувати", - розповідає "Апострофу" донеччанка Олена.

Однак, незважаючи на лавину фейків, за даними ЦВК, майже 70 тисяч жителів ОРДЛО все ж змінили місце голосування напередодні 21 квітня. Правда, жителі окупованих районів вирішили поєднати приємне з корисним.

За даними ЦВК, майже 70 тисяч жителів ОРДЛО все ж змінили місце голосування Фото: GettyImages

"Люди під голосування запланували походи в банки, соцслужби різні, ну, і забігли проголосувати, звичайно. А до цього їздили міняти місце голосування, але теж не дарма", - додає донеччанка Олена. - З моїх знайомих, хто їздив голосувати з Донецька, думки розділилися майже порівну, але все-таки з невеликим відривом - Порошенко. Не тому, що він чимось особливо кращий, а тому, що його хоча б знають. А ось риторика Зеленського не надто близька проукраїнським жителям окупованих територій. У нього є такий проросійський вектор, який поки взагалі не в тему донецьким проукраїнцями".

"Хотілося б, щоб ситуація якось змінювалася в кращу сторону, в сторону возз'єднання з Україною, а чи доб'ється цього новий президент, у мене великі сумніви. Побоююся, що, навпаки, можливий відкат у тиску на Росію, і орки тут почнуть ще вільніше себе почувати", - говорить "Апострофу" житель окупованої Макіївки Максим.

Але, до речі, самі функціонери невизнаних республік зовсім не впевнені, що Зеленський, дійсно, буде більш лояльний до Росії, ніж чинний, поки ще, президент Петро Порошенко.

Наприклад, за кілька днів до другого туру голова так званого комітету із зовнішньої політики, фейкової народної ради ДНР Владислав Бердичівський скаржився, що перемога Зеленського зовсім нічого не принесе для "молодої республіки", так як шоумен встиг вже зробити багато антиросійських заяв.

Скаржився і "заступник начальника" фейкової народної міліції ДНР Едуард Басурін.

"Ні, із Зеленським не вийде ніякого діалогу. Я хотів би нагадати, що він зі своєю бригадою "Квартал 95" виїжджав у зону АТО, давав концерти, заохочував українських військових-бандитів, щоб вони воювали, вбивали мирних громадян", - заявляв Басурін.

А після перемоги Зеленського, Басурін і взагалі заявив, що для ДНР було б вигідніше, якби на посаді президента України залишився Порошенко.

"Тому що людина, яка взагалі нічого не хоче робити, змусила б міняти і загальне ставлення до нас. А так як став Зеленський, значить, почнеться якийсь переговорний процес. Для нас це не є добре. Тому що спливає час", - зазначив бойовик.

Варто зазначити, що крім Басуріна, "офіційна" влади ОРДЛО практично повністю проігнорувала результати виборів в Україні.

"Насправді "влада" в Донецьку протягом всієї виборчої кампанії вперто ігнорувала вибори і робила вигляд, що їм нецікаво", - додає донеччанка Олена.

Висловився тільки так званий радник "глави" ЛНР Родіон Мірошник.

"Зеленський неодноразово давав невтішні оцінки тим, хто живе в ЛНР і в ДНР. Тому і серйозних очікувань, що він зможе серйозно змінити ситуацію на Донбасі, немає", - заявив Мірошник в інтерв'ю російським ЗМІ.

"Зеленський неодноразово давав невтішні оцінки тим, хто живе в ЛНР і в ДНР", - заявив Мірошник в інтерв'ю російським ЗМІ Фото: facebook\Rodion Miroshnik

Втім, чиновник окупаційної адміністрації зазначив, що на деякий прорив у переговорах у Мінську, функціонери ОРДЛО все ж сподіваються.

"Ми чекаємо, що в Мінську з'являться інші люди. Сподіваємося, новим людям представники нової влади в Києві дадуть нові установки - нам важливо, щоб діалог поновився", - резюмував Мірошник.

Але це очікування верхівки окупаційної влади Л/ДНР. Прості жителі ОРДЛО чекають від нового президента інших бонусів.

"Старі говорять про те, що, коли до влади прийде Зеленський, то пенсії почнуть платити в Донецьку і війна закінчиться. А в соцмережах будують прогнози і навіть пов'язують Зеленського з російським Козаком (Дмитро Козак - заступник голови уряду РФ. За повідомленнями ЗМІ - куратор окупованих територій Україна, - "Апостроф"), говорять і про зміну кремлівських кураторів, але це на життя людей ніяк не впливає", - зазначає донеччанка Олена.

"Адже Зеленський переміг під фонові звинувачення в лояльності до Росії, нездатності вести переговори з Путіним, та й останній фейл з "повстанцями" чого тільки вартий, - каже макіївчанин Максим. - Виходить, що тепер Зеленському постійно потрібно буде доводити, що він не лояльний до Росії, не лояльний до бойовиків і здатний жорстко обстоювати національні інтереси України. Приблизно це саме робить Трамп у США, якого звинувачують у зв'язках з РФ. А для цього Зеленському, ймовірно, доведеться діяти ще жорсткіше, ніж діяв Порошенко, що не виключає якогось нового етапу війни, чого б дуже не хотілося. Це в тому випадку, якщо Зеленський дійсно такий принциповий по відношенню до Росії, як заявляв перед другим туром. Але думаю, що принципово нічого не зміниться. У нас тут свої гауляйтери, які плювати хотіли на те, хто новий президент. Вони моляться на Москву, з Москви ж вказівки і отримують".

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році