RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Життя без медицини: куди зникли лікарі з проросійського гетто на Донбасі

Кваліфіковані медики масово покидають ОРДЛО

Кваліфіковані медики масово покидають ОРДЛО Фото: GettyImages

"У Донецьку робити нічого вже давно. Особисто мене тримала тут хвора мати, але в лютому вона померла, я планую доопрацювати до кінця весни, відгуляти відпустку, звільнитися і переїжджати працювати до Харкова. Давно вже звуть", - розповідає "Апострофу" лікар-уролог однієї з поліклінік окупованого Донецька Анатолій. І схожих історій на Донбасі тисячі: кваліфіковані медики масово покидають проросійське гетто, адже зарплати лікарів в ОРДЛО значно нижче, ніж оклад простого касира в супермаркеті будь-якого вільного українського міста. Як місцевим жителям доводиться виживати без нормального доступу до медицини, і чим це загрожує окупованому Донбасу, розбирався "Апостроф".

Міста без лікарів

Проблема браку медичних кадрів в ОРДЛО за останні півроку загострилася настільки, що про неї вже стали прямо говорити в так званому міністерстві охорони здоров'я ДНР. Так, в кінці зими фейковий міністр охорони здоров'я Ольга Долгошапко жалілася: по всій окупованій території Донецької області не вистачає понад 5 тисяч лікарів і ще 7,5 тисяч осіб середнього медичного персоналу (медсестри, акушери, фельдшери).

У деяких окупованих містах ситуація просто критична. Наприклад, Іловайськ, звільнений від "українських карателів", одночасно звільнили і від педіатрів. Взагалі від всіх. Останній дитячий лікар у місті помер у грудні 2018 року, а нового знайти так і не вдалося. Окупаційним адміністраціям довелося направляти в Іловайськ... викладачів медичного університету з Донецька, щоб забезпечити дітям хоч якийсь доступ до медпослуг. І це не "вигадки української пропаганди". Цю інформацію цілком "офіційно" повідомляють чиновники ДНР.

А в окупованій Горлівці в міськлікарні №2, за визнанням Долгошапко, у відділенні гемодіалізу на 16 діалізних місць працює всього один лікар. Він же і завідувач відділенням, хоча повинно бути мінімум 4 співробітники.

"Навіть в Донецьку є лікарні, де в терапевтичних відділеннях працює один єдиний лікар. Він же - і завідувач. І якщо цей лікар захворів, то виходить, що допомогу надавати нікому", - скаржилася в інтерв'ю місцевим ЗМІ Долгошапко.

Дійшло до того, що жителі окупованого Донбасу полюють за потрібними фахівцями за рекомендаціями в соціальних мережах. При цьому шукають не якихось вузькопрофільних медиків, а хоча б тих, які ще не виїхали.

"У нашій поліклініці до війни було 5 терапевтів. Із кожним роком їх ставало все менше, а зараз залишилося всього два, і щоб потрапити до них на прийом потрібно пару годин стабільно провести в черзі, - скаржиться "Апострофу" донеччанка Олена. - А минулої осені адміністрація лікарні вирішила, що, мабуть, утримувати двох терапевтів у великій будівлі поліклініки занадто накладно, і лікарів перевели в маленьке приміщення дитячої лікарні. І тепер взагалі маячня: хворі дорослі з хворими дітьми в одній черзі повинні сидіти".

Навіть в Донецьку є лікарні, де в терапевтичних відділеннях працює один єдиний лікар Фото: GettyImages

Хто як крутиться

Головна причина втечі медиків із ОРДЛО - низькі зарплати. Низькі настільки, що на вільній території України за такі гроші не підуть працювати навіть бабусі на вахту в студентський гуртожиток.

Наприклад, так званий республіканський центр зайнятості ДНР пропонує жителям Донецька море медичних вакансій, але працювати потрібно майже за "спасибі": сімейний лікар на шестиденний робочий тиждень - 1700 гривень; лікар-невропатолог - 1800 гривень; акушер-гінеколог - 2100 гривень.

"Коли зарплати впали, в принципі, лікарі намагалися виживати самотужки: "подяки" від пацієнтів, благодійні пожертви і тому подібні джерела неофіційних доходів", - розповідає лікар-уролог Анатолій. - Але така схема, самі розумієте, підходила далеко не всім: адже "подяки", як правило, отримують лікарі, які оперують, вузькі фахівці. В принципі, у того ж Чайки (Володимир Чайка - директор Донецького центру охорони материнства і дитинства, - "Апостроф") і його співробітників справи йдуть відносно нормально. Вони займаються складними випадками, навіть з Росії та Молдови приїжджають пацієнти, з української частини Донбасу, правда, до війни їх було значно більше. А звичайний терапевт у районній лікарні, на яку "подяку" може розраховувати? Плюс, в основному ті люди, хто міг заробити гроші і неофіційно заплатити лікарю, вже виїхали або в Росію, або в Україну".

Коли зарплати впали, в принципі, лікарі намагалися виживати самотужки Фото: GettyImages

Правда, у фейковому МОЗ твердять: медицина в ДНР безкоштовна, тому, якщо лікарі вимагають від пацієнтів фінансового заохочення, необхідно терміново звертатися на гарячу лінію міністерства, мовляв, там розберуться.

"Але звертатися сенсу немає. Що зроблять в МОЗ? Звільнять? Некомплект медперсоналу по лікарнях понад 50%. Нікого не звільнятимуть, не смішіть", - додає Анатолій.

"Всупереч запевненням, медицина - ні разу не безкоштовна, - каже "Апострофу" жителька Макіївки Юлія. - Операції платні - в кишеню лікарям. Тому по групах у соцмережах шукають того, хто краще за всіх, щоб вже, якщо платити – так, не за дарма. На операції рідня купує всі ліки, бинти, шприци - самостійно, навіть якісь одноразові костюми хірургам. Хоча безкоштовні ліки все ж є, вони надходять до лікарень як російська гуманітарка, але це простенькі препарати типу еуфіліну для крапельниць, вітамінні комплекси різні. Але багато намагаються писати відмову від операції, якщо не критично, і їдуть на підконтрольну територію, щоб лікуватися там. Тільки приватні клініки непогано себе почувають, там є свої пацієнти. Дорого, звичайно, але пакет послуг за ці гроші того вартиц. Люди похилого віку туди не підуть, а люди середнього віку, хто хоч щось заробляє, ходять. Дітей теж намагаються у приватників лікувати. При цьому лікарі бігають, як лосі, між лікарнями. Якщо хочеш працювати в приватній клініці, кілька годин в день треба відпрацьовувати в державних".

Втім, як запевняють місцеві жителі в соцмережах, лікарі намагаються заробити на пацієнтах ще до початку лікування.

"Поки призначать лікування, потрібно обстежитися. Ось тут-то Клондайк для лікарів: КТ, УЗД, МРТ - скажені гроші. Це ще лікування не почалося. У онкології КТ - до трьох тисяч. Як можна далі лікуватися і за що? У кардіології всім поспіль дітям призначають УЗД, і тестування з навантаженням, навіть якщо в цьому немає необхідності. Зате по дві тисячі - з кожного, ось вам і додатковий дохід", - скаржаться донеччани в Facebook.

"Можна, звичайно, пройти обстеження безкоштовно, але на той же МРТ для безкоштовного проходження потрібно записуватися за 3-4 місяці до самої процедури. Зрозуміло, що багатьох це не влаштовує. Але це Донецьк. А в тій же Горлівці, припустімо, навіть за гроші таку процедуру ніхто не зробить: обладнання немає, та й нікому робити", - додає донеччанка Олена.

Зміни ситуації на краще в ОРДЛО не чекають. Навпаки, місцеві жителі впевнені, що все буде тільки гірше, адже нові лікарі не з'являються, а старі...

"Після указу Путіна про спрощену систему видачі російських паспортів лікарі - перші кандидати на виїзд до Росії. Там зарплати побільше, зрозуміло. Народ тут в шоці - хто ж тоді тут залишиться?" - скаржиться жителька Макіївки Юлія.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами