RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без бумажки ти... ніяк: як жителі Донбасу громадянство міняють

Отримати російський паспорт для жителів ОРДЛО виявилося тієї ще морокою

Отримати російський паспорт для жителів ОРДЛО виявилося тієї ще морокою Фото: GettyImages

У кінці квітня президент РФ Володимир Путін підписав скандальний указ, згідно з яким усі жителі окупованих територій Донбасу тепер можуть отримати російське громадянство, та ще й за прискореною, спрощеною процедурою. Документ наробив чимало шуму як в Україні, так і за її межами, однак, крім гучних заяв, ніяких нових санкцій проти Росії не було, тому 1 травня Путін видав ще один указ, істотно розширивши перелік категорій українців, які можуть претендувати на громадянство РФ за спрощеною процедурою. І поки в Києві думають над адекватною відповіддю Кремлю, на окупованих територіях уже на повну оформлюють документи, необхідні для отримання російського паспорта. Навіщо це потрібно цивільному населенню Донбасу, і як проходить сам процес, розбирався "Апостроф".

Як отримують

Зараз претендувати на паспорт російського зразка можуть всі українці, які прописані на окупованих територіях. Приймати заяви на паспорти РФ в ОРДЛО почали ще з 3 травня. Наприклад, у Донецьку було відкрито пункт прийому документів у апараті так званої міграційної служби фейкового МВС ДНР. Пункт лише один, але з вівторка, 7 травня, окупаційна влада пообіцяла приймати документи у всіх територіальних підрозділах "міграційної служби" (всього на території ДНР їх 33).

А поки бюрократична машина окупантів фільтрувала здобувачів закордонного громадянства через вузьке горлечко одного єдиного приймального пункту, в ДНР оформився новий вид черг - паспортний.

"Правда, в перший день прийому заявок біля "міграційки" особливого ажіотажу не спостерігалося: за весь день людей 200 прийшло, - розповідає "Апострофу" донеччанин Сергій. - До речі, у черзі більше чоловіків, ніж жінок, причому чоловіків, як ми говоримо, призовного віку, легалізуються, напевно".

Але, як зазначають жителі ОРДЛО, справжні черги утворилися не під дверима так званої міграційної служби, а в паспортних столах квазіреспублік, адже справжній ажіотаж в окупації викликали паспорти не Росії, а ДНР.

Справа в тому, що для оформлення паспорта РФ, крім самої заяви, у українців вимагають свідоцтво про народження, шлюб або розлучення, довідку з місця роботи або пенсійне посвідчення, український паспорт, якщо він є, а також... "паспорт" ДНР. При цьому наявність місцевого "паспорта" - умова обов'язкова. Без нього - ніяк. І ось якраз в цьому документі й заковика.

"Свято російського паспорта було зіпсоване через вимогу мати в комплекті необхідних документів паспорт ДНР, - зазначає донеччанин Сергій. - Тому реальний ажіотаж зараз - саме навколо паспортів ДНР. Хто оформив раніше - зараз щасливі, а тих, хто тільки кинувся його отримувати, чекає крутий облом: паспорт можна отримати і через місяць, і через півроку. Його можуть і взагалі не дати без пояснення будь-яких причин".

Свято російського паспорта був зім'ятий через вимоги мати в комплекті документів, що подаються паспорт ДНР Фото: colonelcassad.livejournal.com

Утім, якщо "паспорт" ДНР все ж є (а є він, якщо вірити місцевій адміністрації, майже у 300 тисяч осіб), повні пакети документів, окупаційна влада обіцяє передавати в управління з питань міграції ГУ МВС Росії у Ростовській області. Якщо там приймуть рішення про видачу паспорта (на це відводиться не більше трьох місяців), забрати документ російського зразка можна лише особисто на території Ростовської області. Але перед цим потрібно буде залишити в російському МВС свої "пальчики" і прийняти присягу громадянина РФ.

До речі, до справи паспортизації окупанти підійшли з розмахом: заявників, щодо яких буде прийнято позитивне рішення, у Ростов відправлять централізовано на спеціально виділених автобусах.

Скільки це коштує

Російське громадянство, звичайно, жителі окупованих територій намагалися оформлювати і до указу Володимира Путіна. Допомагали їм у цьому різного роду консультанти та юристи. Вартість їхніх послуг коливалася від 50 до 300 тисяч російських рублів. Однак після указу Путіна необхідність у послугах ділків відпала, адже розцінки істотно знизилися.

Тепер претендентам на російське громадянство потрібно заплатити тільки держмито: 3500 рублів за прийом в громадянство і ще 300 - за саму книжку з двоголовим орлом. Щоб оформити російський закордонний паспорт, доведеться додатково викласти ще 2 тисячі рублів або тисячу рублів, якщо документ оформлюють на дитину до 14-ти років.

"Але так як черги зараз в основному - за паспортами ДНР, і люди займають їх мало не з п'ятої ранку, коли закінчується комендантська година в Донецьку, то в чергах зустрічаються особливо спритні люди, які пропонують продати своє місце, щоб прискорити процес. Ціна питання - близько тисячі рублів", - пояснив житель Донецька.

Правда, і це ще не всі витрати. Всі копії документів, які будуть відправляти в Ростов, повинні бути нотаріально засвідчені, а це - окрема стаття витрат. Плюс, український паспорт, окрім нотаріального посвідчення, потрібно перекласти на російську мову, і цей переклад також необхідно завіряти.

Російське громадянство жителі окупованих територій намагалися оформляти і до указу Володимира Путіна Фото: GettyImages

Навіщо це потрібно

Як розповідають самі жителі окупованих міст, більшість із тих, хто побіг отримувати російське громадянство, роблять це з двох причин.

"По-перше, з'являється можливість виїхати на заробітки вже як громадянин РФ і отримувати в Росії більше грошей, адже в ДНР нормальної роботи просто немає. Правда, ті, хто дуже хотів отримати громадянство, вже давно виїхали до Росії і отримали його, - каже "Апострофу" жителька окупованої Макіївки Анастасія. - А, по-друге, подають заявки на російське громадянство, як кажуть, на всякий випадок.

До речі, за місяць до скандальної ініціативи Путіна так званий глава ДНР Денис Пушилін видав "указ", згідно з яким "паспорта" фейкової республіки повинні будуть отримувати жителі окупованих територій, починаючи вже з 14-ти років.

"Такі збіги, чесно кажучи, лякають, - додає Анастасія. - Зараз тисячі людей, включаючи дітей, нагребуть документи ДНР, адже без них паспорт РФ не отримати, а потім Путін скаже, що потрібно домовлятися з Києвом, і потрібна амністія для всіх, хто підтримував ДНР. А хто підтримував, як розібрати? Звичайно, всі ті, у кого є місцевий паспорт. Адже за логікою, якби ДНР людина не визнавала, то і документ не отримувала б. Ось і вийде, що бойовики опиняться на одному щаблі з цивільним населенням і не понесуть ніякої відповідальності".

З іншого боку, російський паспорт, а значить і "місцевий", отримувати ніхто не змушує.

"І пенсіонери так і роблять - бояться втратити українську пенсію, а російську - не факт, що дадуть, адже російський пенсійний фонд вже заявив, що пенсії отримають тільки ті, хто постійно проживатиме в РФ, - зазначає донеччанин Сергій. - Є, звичайно, варіант, дійсно виїхати в Росію і отримувати там пенсію російську, але в такому випадку з українською пенсією, швидше за все, доведеться розпрощатися, адже з Росії в Україну на підтвердження пенсії не наїздишся. А українські пенсії іноді підвищують, да і їздити через блокпости вже звикли".

Місцеві жителі зазначають, що указ Путіна принесе тільки проблеми, в першу чергу, самим заручникам бойовиків.

"Люди реально побоюються, що з Донецька тепер поїдуть останні лікарі та інші фахівці. Вже зараз із медициною - повний капут, а що буде потім - взагалі незрозуміло... хоча зрозуміло, звичайно, - бідкається жителька Макіївки. - Чесно кажучи, я досі не можу зрозуміти, як народ до цього ставиться. Начебто кажуть: "О, добре", але ніхто від радості не стрибає. У 2014 році, якби це сталося, було б ефектніше, а зараз - якось мляво все. Тим більше, зовсім незрозуміло, що за прописка там буде стояти, і чи будуть на території РФ ці документи на 100% легальні та повноцінні. І чи будуть брати на роботу людей із Донецька, бо хоч із яким паспортом - ми там "хохли".

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням