RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Американські ракети для України: коли ми їх отримаємо

Можлива поставка зенітних і протикорабельних комплексів

Можлива поставка зенітних і протикорабельних комплексів Фото: fas.org

Посол України в США Валерій Чалий заявив про можливе надання Україні сучасного озброєння з США. На що саме ми можемо розраховувати та коли ці системи будуть у нашому розпорядженні, "Апострофу" розповів військовий експерт Михайло Жирохов.

Валерій Чалий пояснив, що поставки зброї прописані у документах Конгресу. Якщо підняти їх, там зазначені засоби протиповітряної оборони і протикорабельні комплекси. Але конкретних типів озброєння там не називають.

В сфері протиповітряної оброни нам потрібні потужні зенітні ракетні комплекси - Patriot. Але це дуже дорога зброя. Для того, щоб ми її отримали, потрібне політичне рішення. Треба підписи починаючи від президента США і закінчуючи комітетами палати представників. Так само, як це було із Польщею та Румунією. Ще одна велика проблема – ми не є членами НАТО. Адже Patriot працюють у зв'язці з радіолокаційними системами. Але у нас стандарти ще радянські.

Деякі американські експерти припускають, що нам можуть продати чи передати переносні зенітні ракетні комплекси Stinger. ЗРК і ПЗРК у нас є і свої, вони достатньо модернізовані. Але у американців є своє уявлення про те, що нам необхідно.

Невідомо, що у Конгресі мають на увазі під протикорабельним комплексом берегового базування. Бо у американців єдиний протикорабельний комплекс – Harpoon. Але він встановлюється виключно на кораблях і літаках. Берегового варіанту не існує.

У Пентагона є окремий рядок – "На підтримку Збройних сил України". Ці гроші не виходять за територію США. Ця сума витрачається на тренування та деякі види озброєння. У 2014-2017 роках нам нічого не продавали навіть за гроші. Бо на кожну поставку зброї треба санкція Держдепу, а він її не давав. Зараз ситуація змінилася. Тепер американці вважають, що ця зброя не потрапить до рук росіян. Так ми отримали катери Island – це надлишкове майно, яке передається союзнику. ПТРК Javelin до нас потрапили за рахунок коштів, виділених Конгресом США. Але і це було політичним рішенням, бо ці ПТРК знаходяться не на "нулі", а на захищеному складі під американським контролем.

Начальник Генштабу надсилав лист до США ще минулого року, але що було там написано – ніхто не знає, це надсекретна інформація. У США дуже бюрократизована система, треба, щоб пройшло багато різних погоджень. Американці дуже практичні і зайвої копійки ніколи нікому не дають просто так. До прикладу, безкоштовні катери Island нам передають уже 2 роки і ми досі не отримали (мають прибути в Україну до кінця вересня, за словами командувача ВМС Ігоря Воронченка. – "Апостроф"). Фінансовий рік у США починається у листопаді. Тож нову допомогу ми отримаємо не раніше, ніж у липні наступного року.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян