RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бійці Нацгвардії виходять в люди: як це допоможе

Навіщо МВС знадобилося відпускати гвардійців у вільне плавання

Навіщо МВС знадобилося відпускати гвардійців у вільне плавання Фото: UNIAN

З 1 серпня військовослужбовці Нацгвардії України приступають до охорони громадського порядку в складі самостійних піших патрулів. Відповідний указ наприкінці липня підписав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Одразу ж після появи цієї інформації в соцмережах і ЗМІ піднялася хвиля шуму, обурення і замішання. Адже до наказу Авакова нацгвардійці патрулювали вулиці тільки спільно з співробітниками Нацполіції. Хейтери МВС одразу ж заявили про перетворення України на поліцейську державу за російськими лекалами і навіть повернення "Беркута" в новій обгортці. Навіщо МВС знадобилося відпускати гвардійців у вільне плавання, розбирався "Апостроф".

Які повноваження Нацгвардії?

Рішення про самостійне патрулювання Нацгвардії було прийнято в МВС ще 26 липня. Але тоді на це ніхто не звернув уваги. І тільки після того, як гвардійці з'явилися на вулицях українських міст, прокотилася хвиля легкої паніки. Основне побоювання українців стосується повноважень Нацгвардії. Адже в прес-службі МВС повідомили, що згідно із законом гвардійці мають право зупиняти транспортні засоби, перевіряти документи, здійснювати поверхневу перевірку підозрюваної в правопорушенні людини і навіть проникати в житло без рішення суду.

Насправді ж, рівно ті ж самі повноваження мають і поліцейські. У законі "Про Національну поліцію" це називається "превентивними поліцейськими заходами", а, наприклад, проникнення в житло без рішення суду, яке так налякало українців, можливе тільки у крайніх випадках: порятунок життя людини, зокрема, під час надзвичайних ситуацій, і, якщо в будинку під час переслідування зник підозрюваний.

Втім, є істотна відмінність у повноваженнях, а точніше, можливостях у представника поліції та Нацгвардії. Так, якщо максимум, яким має право скористатися поліція при охороні громадського порядку - вогнепальна зброя, то гвардійці можуть залучити для цих цілей бойову техніку. Крім того, відповідно до закону "Про Національну гвардію", військовослужбовці залучаються для розблокування важливих державних об'єктів в разі їх захоплення, можуть роззброювати незаконні воєнізовані формування і "брати участь у відновленні конституційного правопорядку, порушеного при спробах захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу шляхом насильства". У Нацполіції таких функцій немає.

Читайте: Блазнювання на найвищому рівні: як Україна перетворюється на державу клоунів і блазнів

Скільки гвардійців вийде на вулиці?

Вже з 1 серпня на патрулювання заступило 2 тисячі гвардійців e населених пунктах України. Всі вони несуть службу в складі 593 патрулів, серед яких 317 патрулів самостійні піші, ще 104 патрулі на автомобілях, 172 патрулі спільно з поліцією (як було до 1 серпня) і 68 патрулів із службовими собаками.

Всі патрулі несуть службу в так званих зонах оперативного реагування площею до 1,5 кілометра. Всього таких зон 175.

"Службу гвардійці нестимуть п'ять днів на тиждень по шість годин. Однак при ускладненні оперативної обстановки час служби військовослужбовців може бути змінено. Планування маршрутів патрулювання буде проводитися залежно від криміногенної ситуації в конкретному населеному пункті. Гвардійські патрулі будуть залучатися в ті райони міста, де обстановка більш напружена", - підкреслили в прес-службі МВС.

Всі патрулі несуть службу в, так званих, зонах оперативного реагування площею до 1,5 кілометра. Всього таких зон 175 Фото: mvs.gov.ua

Навіщо це потрібно?

У МВС запевняють, що гвардійці в патрулях потрібні для того, щоб посилити поліцію і збільшити кількість правоохоронців у місцях масового скупчення людей, а також в районах зі складною оперативною обстановкою. Та й взагалі, практика самостійного патрулювання вулиць військовослужбовцями досить поширена в країнах Європи, тому панікувати з цього приводу не варто.

Умовно нововведення МВС можна розділити на дві категорії: практичної та політичної доцільності.

Що стосується практичної доцільності, то введення самостійних патрулів Нацгвардії, за словами експертів, опитаних "Апострофом" - не найкраща ідея.

"Нацгвардія - це військовослужбовці і військове формування. Так, в законі написано, що вони мають правоохоронні функції, але сам закон сумнівний з точки зору Конституції. Адже в частині 4 статті 17 Конституції написано, що не можна використовувати військові формування для обмеження прав і свобод громадянина, а будь-яка поліцейська дія в якійсь мірі є обмеженням прав і свобод. Тому навіть не принципово як саме патрулює Нацгвардія: з поліцейськими або без них, питання конституційності залишається, - пояснює "Апострофу" юрист, виконавчий директор ГО "Правозахисна Ініціатива" Михайло Каменєв. - Крім того, дуже сумнівно, щоб гвардійці могли когось притягнути до відповідальності за адміністративне правопорушення, так як в кодексі вони прямо не згадуються. Відповідно, в разі правопорушення гвардійці все одно будуть змушені залучати поліцію".

Однак, як зазначають експерти, на такий крок в МВС пішли не від хорошого життя.

"Самі представники МВС і Нацполіції заявляли, що у них недобір патрульних близько 20%. Тобто, не вистачає кожного п'ятого патрульного", - додає Каменєв.

"Або виходить на вулиці Нацгвардія, або не виходить ніхто, тому як працювати в поліції просто нікому, - каже "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. - Будь-який начальник підрозділу поліції 10 разів подумає: або звільнити за статтею винуватого працівника, або дати йому ще один шанс, тому що на патрулювання завтра буде просто нікому вийти".

У той же час, комплектація кадрів Нацгвардії, на відміну від поліції, добровільно-примусова. Адже в гвардію потрапляють як контрактники, так і солдати строкової служби, тобто проблему недобору в гвардію завжди можна вирішити новою порцією строковиків.

Втім, за спробу навести порядок на вулицях МВС складно критикувати.

"Але це повинна бути системна робота, а вона підміняється по суті разовим показовим піар-набігом, - нарікає експерт з питань безпеки Сергій Шабовта, коментуючи ситуацію "Апострофу". - Нацгвардія створена для певних цілей і завдань, а її постійно перетворюють в тушки: то гвардійці закривають підхід до адміністрації президента, то живим ланцюгом стоять під ВР".

Що стосується політичної сторони питання, то тут відіграє роль кілька факторів. По-перше: "Наближається велике перезавантаження уряду і, ясна річ, що кожен міністр прагне показати свою максимальну ефективність", - сказав "Апострофу" один з депутатів "Слуги народу", який пройшов до парламенту.

По-друге, крім ефективності, міністру потрібно показати і контроль над ситуацією в країні. Тим більше на тлі інформації, яка днями з'явилася в ЗМІ, про створення нардепом Дмитром Ярошем і його однодумцями парамілітарної організації, яка перебуватиме в активній опозиції до нової влади. Та й прийдешнє святкування Дня незалежності після скасування військового параду цілком може обернутися провокаціями.

"Але все залежатиме від того, як таке патрулювання покаже себе на практиці. Якщо ці патрулі впливатимуть на можливі протести або політичні акції, тоді можна буде говорити про серйозну політизацію гвардійців. Але якщо все обмежиться лише підтриманням правопорядку, то навряд чи можна говорити про політичну складову. Аваков і без цього інструменту зберігає достатній вплив", - пояснив "Апострофу" політтехнолог Ярослав Макітра.

Читайте також

Кожен українець є мобілізаційним резервом: хто має йти воювати

Важлива деталь - на сьогодні в Україні немає потреби мобілізовувати абсолютно всіх

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО