RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скоро в школу: як заощадити на арсеналі першокласника

Хоча шкільну форму й скасували, зібрати першокласника до школи буде недешево

Хоча шкільну форму й скасували, зібрати першокласника до школи буде недешево Фото: pixabay.com

Лічені дні залишаються до старту нового навчального року, а це означає, що батькам майбутніх першокласників вже давно пора приступати до операції "збори до школи", щоб купити дитині все необхідне. Ринок пропозицій на 1 вересня традиційно величезний: шкільне приладдя можна придбати на спеціалізованих ярмарках, у великих гіпермаркетах або навіть в інтернеті, якщо немає особливого бажання прочісувати магазини за руку з дитиною. Скільки в 2019 році буде коштувати зібрати першокласника до школи, і чи можна тут заощадити, розбирався "Апостроф".

Рюкзак

Це центральний предмет учнівського арсеналу, відповідно, до його вибору варто підійти з усією відповідальністю.

"Все ж рюкзак річ недешева, береться хоча б на пару років, тому, крім якості самої тканини, зручності й практичності, краще купувати рюкзак без зображення мультяшних персонажів, - ділиться досвідом із "Апострофом" мама другокласника однієї зі столичних шкіл Анна Гуржій. - Справа в тому, що на наступний рік мультик може вийти з моди, або з'явиться новий, ще більш популярний, і дитина закотить істерику і захоче новий рюкзак із новими малюнками, хоча старий буде ще у відмінному стані".

Найдешевший варіант рюкзака обійдеться сімейному бюджету в 300-350 гривень. Варіанти солідніше (з анатомічною спинкою, світловідбиваючими елементами і великою кількістю кишень і відділень) будуть коштувати від 500 до 1000 гривень. Нарешті, наймодніші шкільні рюкзаки - каркасні з безліччю опцій регулювання під конкретну дитину і незабутнім дизайном - можна купити в межах від 1500 до 1800 гривень.

Канцтовари

Мінімальний набір канцтоварів для першокласника виглядає так: пара кулькових ручок, пара простих олівців, пенал, лінійка, ластик, 10 зошитів у клітинку, стільки ж зошитів у косу лінію, обкладинки для підручників і зошитів.

Все це за мінімальними підрахунками обійдеться в межах від 230 до 250 гривень. Але це економ-варіант із дешевою дерев'яною лінійкою, зошитами без зайвих малюнків, найпростішими ручками і клейончастим пеналом.

Набір канцтоварів для першокласника із зображеннями мультиплікаційних персонажів і більш функціональним пеналом, якісними зошитами та ластиком, який не просто так називається, але дійсно стирає написане, буде коштувати в межах від 300 до 350 гривень.

Але, крім необхідного мінімуму, першокласнику також необхідний набір канцтоварів для творчих уроків: альбом для малювання, акварельні фарби, пара пензликів, пластилін, кольорові олівці та фломастери.

Самий бюджетний варіант альбому на 16 аркушів можна купити за 10-15 гривень, варіанти цікавіше обійдуться в 30-40 гривень, і альбоми з обкладинкою з крафтового картону, пружинним кріпленням аркушів і якісним оформленням будуть коштувати близько 70 гривень.

Акварельні фарби - ще від 30 гривень в економ-сегменті до 150-200 гривень, якщо не економити. Кисті, як правило, йдуть вже в наборі з фарбами, але, якщо їх там не виявилося, це ще 10-30 гривень.

Пластилін обійдеться 25-30 гривень за найдешевшу коробку, в якій буде 5 різних кольорів загальною вагою 50 грам, до 100-150 гривень за коробку з 18 кольорів. Набір кольорових олівців, якщо сильно економити, можна купити і за 10-15 гривень, якщо економити не сильно, то можна вкластися в 30-50 гривень, а якщо не економити взагалі, то є для школярів пропозиції на ринку в межах від 200 до 350 гривень. Аналогічні ціни й на набори кольорових фломастерів.

Разом весь арсенал канцтоварів із набором для творчих уроків обійдеться по мінімуму в 360-380 гривень. Купівля необхідних канцтоварів за принципом "ні в чому дитині не відмовляти" стане сімейному бюджету в 1000-1200 гривень.

"Але, якщо стоїть завдання взагалі мінімально морочитися з марафонами по шкільних базарах, вибором олівців, ручок, альбомів та іншого, в інтернеті продаються вже готові набори канцтоварів для дітей. Їхня ціна, до речі, не сильно буде відрізнятися, від набору, який ви зберете самі. Я бачила такі набори, наприклад, починаючи від 400-450 гривень", - додала Анна Гуржій.

Шкільна форма

Цей атрибут шкільного життя вже давно став архаїзмом. Справа в тому, що носіння форми регламентував президентський указ 1996 року, але Володимир Зеленський його скасував. Утім, це не означає, що педагоги на місцях перестали вимагати "чорний низ, білий верх" від учнів. Якщо батьки принципово не згодні одягати своє чадо в строгі ділові тони, а адміністрація школи невблаганна, то, як пояснив "Апострофу" юрист громадської організації "Батьки SOS" Роман Бондаренко, потрібно діяти в межах законів.

"Все, що відбувається на словах, потрібно переводити в письмову площину. Можна просто написати заяву про відмову від шкільної форми і все. Дітей не можуть не пускати в школу, якщо немає форми, тому що це буде порушенням права на освіту. Не можуть також робити зауваження дітям із приводу зовнішнього вигляду, тому що це вже буде буллінг. І в такому випадку можна буде написати заяву вже про буллінг і психологічний тиск на дитину", - зазначив Бондаренко.

Але якщо батьки і самі не проти, щоб їхня дитина в школі виглядала як майбутній міністр, то вперед за покупками.

Комплект шкільної форми для хлопчиків обійдеться в середньому 1600-2200 гривень. Близько 600-800 гривень доведеться віддати за костюм, ще по 200-250 гривень за пару сорочок і 600-900 гривень обійдуться туфлі.

Приблизно стільки ж буде коштувати комплект для дівчаток: 250-350 гривень потрібно буде віддати за спідницю, ще по 200-300 гривень - за пару блузок, 500 гривень обійдеться піджак і 700-1000 гривень - за шкільні туфлі. Втім, на формі для дівчаток можна і заощадити, якщо замість піджака, спідниці та блузки купити шкільне плаття. Така покупка обійдеться в діапазоні від 300 до 600 гривень.

Ціни / Апостроф Фото: Апостроф / Колаж

Де закуповуватися?

Після того як бюджет і список покупок розплановано, слід визначитися з місцем здійснення покупок: шкільний ярмарок, супермаркет чи інтернет. Зі слів досвідчених батьків, у кожного з варіантів є свої плюси і мінуси.

"Наприклад, шкільну форму, звичайно, краще брати там, де її відразу можна приміряти, тобто на шкільному базарі або в якому-небудь великому гіпермаркеті, - розповідає Анна Гуржій. - Але в інтернеті, як правило, така покупка буде дешевша, а якщо ще й подумати про ці речі дуже заздалегідь і замовити ту ж шкільну спідницю на китайських сайтах, то вона взагалі обійдеться в смішні гроші - гривень в 150-200, і нормальної якості".

"Можна купити все найнеобхідніше тільки на перший час, наприклад, пару зошитів, ручок і олівців, - каже "Апострофу" батько київського другокласника Сергій. - Шкільні ярмарки будуть стояти ще десь до 10 вересня, і ось в цей час ціни на канцтовари впадуть, разом із падінням купівельного ажіотажу. Коли все подешевшає, тоді і можна закупити все, що потрібно".

Читайте також

Реформа освіти має змусити виші ганятися за абітурієнтами - заступник голови МОН

Студенти в Україні в рамках реформи вищої освіти отримуватимуть гранти, що покриють більшу частину вартості навчання

Курс на війну: що чекати на фронті після виборів Путіна

Військові експерти та аналітики розповіли, чого чекати на фронті після переобрання Путіна

Батальйон "Інвалід": всіх непридатних 2-3 групи на перекомісію

Депутати хочуть відправити на перекомісію інвалідів 2-3 груп - добре хоч першу не чіпають