RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перше вересня на Донбасі: як виглядають школи-примари в Широкиному і Зайцевому

Школи-привиди у прифронтовій зоні

Школи-привиди у прифронтовій зоні Фото: Апостроф

Війна перетворила декілька шкіл на Донбасі на примари. На Азовському узбережжі в Широкиному замість першого дзвінка лунатимуть постріли. Тут, незважаючи на перемир'я, у бойовиків свій "навчальний процес". У селищі Зайцеве під Горлівкою школа вже кілька років служить базою бойовиків: у спортзалі зберігаються не спортивні, а бойові снаряди, і БТР давно змінив у дворі шкільний автобус.

Таку ж "освітню програму" освоюють і в так званій ЛНР. Не так давно з'явилися новини, що жителі міста Ірміно збунтувалися через наміри терористів зробити з місцевої школи казарму. Батькам щось невиразно прокричали про "державну необхідність", але всім зрозуміло, що в класах надійніше ховатися від обстрілів у відповідь.

Напередодні Дня знань, який цього року припав на неділю, "Апостроф" побував в Широкиному і Зайцевому, де нам вдалося поспілкуватися з колишніми вчителями та учнями про їхні школи-примари.

За школою ховалися групи бойовиків

Євген Корабльов був учнем широкинської школи, а потім воював на її околицях. У рідному класі був в 2014 році, напередодні президентських виборів. Він згадує, що тоді вже приїхали "туристи" з Росії, але село жило своїм звичайним життям. Хтось в Маріуполь на роботу їздив, хтось виходив в море за рибою. На останній випускний зійшлося все село: після танців школярі пішли зустрічати схід сонця біля моря.

"Майбутня війна не відчувалася. Проросійських активістів можна було перерахувати на пальцях у всьому районі. Максимум, чого вони домоглися - в Новоазовську під українським прапором повісили ганчірку ДНР", - розповідає Євген.

Він згадує, що тоді як по Маріуполю, так і по Широкиному ходили чутки про підготовку штурму Правим сектором. Базою сили всерйоз вважали кондитерську фабрику, що належала Петру Порошенку. У підсумку, в Приазов'я вторглися війська з боку РФ.

Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1
Апостроф
1 / 1

"Я був там у 2015 році, ми утримували висоти в Широкиному. Зайти в селище групи бойовиків не могли, все було під нашим прицілом. Але школа розташована так, що використовуючи її стіни, як прикриття, можна було підійти з кулеметами. І це була зручна позиція для спостереження, там було непримітне вікно, де напевно був бойовик з біноклем. Сховатися можна було і в шкільному дворі, в приміщенні колишнього тиру", - розповідає Євген.

Декількох тижнів вистачило для того, щоб школа стала руїнами. Зараз в класах стоять обгорілі парти, серед уламків цегли пошарпані підручники російської мови. На одній зі стін зберігся масштабний малюнок, присвячений Другій світовій: "Батьківщина-мати кличе". Поруч від руки записано, що вона закликає припинити пияцтво.

Читайте: Навколо нас стояв густий запах крові - очевидець про боях під Іловайськ

Зі школи тягнеться мережа окопів

Школа в Зайцевому (передмістя Горлівки, непідконтрольна територія) фактично закрилася тільки в 2015-16 році. Довгий час тут було відносно спокійно, бої йшли в стороні, але під вікнами з'явився блок-пост бойовиків. Педагоги обурилися, але почули: "Хочете продовжувати працювати - закрийте роти".

У 2015 році селище перерізала лінія фронту, але учні продовжували ходити на уроки. Йшли, не дивлячись на заміновану дорогу і обстріли. "Падаєш в канавку і чекаєш поки стихне", - розповідали старшокласники про дорогу на навчання.

Довгий час школа залишалася україномовною, потім перейшла на російські букварі, потім на стан облоги.

"Почався обстріл, і так "збіглося", що поруч було російське телебачення, яке зняло евакуацію дітей. Їх витягали прямо через вікна. Напевно, для цього в школу і стріляли", - розповідали нам місцеві жителі.

Про обстріл школи бойовики повідомляли регулярно. У наших же зведеннях писали так: "За інформацією, отриманою від місцевих жителів Зайцевого, на свиноферму прибула група невідомих військових ДНР, одягнених у форму типу "Флора" з синіми і двома білими пов'язками на зброї і формі. Після розміщення на свинофермі вони відкрили вогонь в напрямку школи ", - йшлося у повідомленні штабу АТО (ООС).

Школа звільнилася і її щільніше зайняли терористи. Вона розташована на висоті, а одне найближчих поселень Жованка - як на долоні. Кілька років тому там побували представники ОБСЄ, які відзвітували про розквартированих військових. Потім в соцмережах з'явилося відео, де двоє бойовиків (у одного характерний російський акцент) грають в спортзалі в баскетбол, а біля стін лежать ящики з боєприпасами. Ще одне красномовне фото було зроблене з повітря - від школи тягнеться мережа окопів.

Фото: facebook.com
1 / 1
Фото: facebook.com
1 / 1
Фото: facebook.com
1 / 1
Фото: facebook.com
1 / 1
Фото: facebook.com
1 / 1
Фото: facebook.com
1 / 1

Вчителі з болем розповідають про те, що на фото їх кабінетів все розкидано - але не вибухами, а вандалами. І згадують, скільки було вкладено праці в ремонти: "У нас і вікна нові були, і парти, і лінолеум - не у кожної нашої міської школи таке було".

І про демілітаризацію або хоча б перемир'я мова не йде.

"Днями були прильоти з "важкого". Після таких будинки сіпаються і потріскують. Тиша тривала недовго, тижнів зо два. Почалося з стрілецької, потім переходить у "серйозні відносини". Ми раділи, що хоч мінометів не чути. А потім знову почали" , - розповідали нам в Зайцевому.

Читайте також

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону