RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський оголошує війну злодіям у законі: чому грузинський метод не спрацює

Президент планує розправитися з організованою злочинністю

Зеленський оголошує війну злодіям в законі Апостроф Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Президент Володимир Зеленський вирішив піти війною на злодіїв у законі. Глава держави подав на розгляд парламенту законопроект, згідно з яким за одне тільки перебування в статусі злодія в законі можна загриміти за ґрати на 10 років із конфіскацією майна. Як президент планує розправитися з організованою злочинністю, і, найголовніше, чи спрацює це, розбирався "Апостроф".

Статусні злодії

Щоб засудити злодія в законі для початку необхідно визначити, кого слід вважати злодієм у законі.

Законопроект №2513, пропонує вважати злодієм у законі "особу, яка дотримується властивих злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які здійснювали кримінальні правопорушення, керує, координує і/або організовує діяльність злочинної спільноти, її частини або є учасником такої спільноти".

Більш того, Кримінальний кодекс президент пропонує доповнити статтею, яка вводить відповідальність просто за перебування людини в статусі злодія в законі. За таке "високе" звання, навіть без доведення вини "законника" в конкретному злочині, пропонують давати від 7 до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.

За звернення до злодіїв у законі з проханням "вирішити питання" президент також планує карати тюремним строком від 3 до 10 років. А ось якщо хтось із членів злочинної спільноти (тільки не злодій у законі) вирішить здати "коронованого" законника владі, то звільниться від кримінальної відповідальності.

Кримінальним правопорушенням і пропуском до в'язниці на строк від 3 до 6 років може стати і організація бандитської "сходки". Але знову ж таки, якщо організатор здасть усіх учасників "сходки" ще до її початку, то уникне відповідальності.

Навіщо це потрібно

З одного боку, діяльність злодіїв у законі в Україні, зі слів глави МВС Арсена Авакова, є великою проблемою. У країні, за даними Авакова, налічується близько 100 "законників". Ці злочинні "генерали", наприклад, координують близько 70% всіх автомобільних викрадень у країні, 60% квартирних крадіжок, ну і, звичайно ж, організовують замовні вбивства.

З іншого боку, заяви влади покінчити з організованою злочинністю просто прийнявши один закон, виглядають популізмом. Справа в тому, що минулий склад парламенту намагався зробити абсолютно те саме: ввести в Кримінальний кодекс поняття "злодія в законі" і "закрити" всіх їх надовго. Та ось тільки нардепи провалили законопроект ще в 2016 році, віддавши за нього лише 178 голосів.

Кримінальний кодексФото: unian

Зараз, звичайно, ситуація інша: навряд чи "слуги" зважаться провалити президентський законопроект, та ще й за такою темою. Але!

Що тоді, що зараз у самій концепції законопроекту є один істотний недолік: засудження злодія в законі не за конкретний злочин, а за сам статус. Як це взагалі в теорії повинно працювати? Правоохоронці затримують "законника" і прямо задають йому запитання: чи є він злодієм у законі? Згідно з традиціями бандитського світу, заперечувати такі речі для злочинного "генерала" не комільфо. Відповідно, отримавши визнання, суди успішно виносять вироки і "закривають" "законників". Саме так і робили на початку нульових у Грузії, коли влада вирішила обезголовити організовану злочинність.

Але чи спрацює така схема в Україні?

На старі граблі

По-перше, минулого разу у науково-експертного управління ВР були претензії до планів депутатів дозволити саджати людей тільки за сам статус, а не за конкретні дії. У новому законопроекті такий принцип нікуди не подівся.

По-друге, "еліта" злочинного світу також не стоїть на місці.

"Якщо раніше кодекс злодійський честі не дозволяв нікому заперечувати, що він злодій у законі, навіть якщо про це запитує міліціонер, то на сьогодні пройшли злодійські сходки, на яких ухвалили, що для збереження собі свободи правоохоронцям можна говорити про те, що ти не злодій у законі навіть на камеру", - коментував ситуацію "Апострофу" екс-глава Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький.

"А навіщо сидіти в тюрмі, тільки за одне визнання того, що ти злодій? Вони будуть домовлятися як схитрувати, щоб уникнути покарання", - додає "Апострофу" відомий український оперативник, засновник кримінальної розвідки Управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) Валерій Кур.

Відповідно, якщо "законники" будуть все заперечувати, правоохоронцям доведеться якось доводити, що той чи інший затриманий - злодій у законі. Але проблема в тому, що "дотримуватися властивих злочинному середовищу традицій", "мати авторитет серед осіб, які здійснювали кримінальні правопорушення" і навіть "керувати діяльністю злочинного співтовариства" можуть не тільки злодії в законі, а й інші авторитетні злочинці, необов'язково в статусі бандитського "генерала".

"Як доводити - хто злодій? Повинно бути чітке правове визначення, кого саме вважати злодієм у законі. Щоб фз ними боротися, нам тоді потрібно буде узаконити їхні ієрархічні "звання" і "посади": "смотрящий", "мурчащий", "ображений", "стукач" і так далі. Цим всім поняттям потрібно буде давати правове визначення. А інакше - це просто гра на публіку. Чим кримінальне право відрізняється від інших сфер права? Тим, що має бути максимально чітко визначено - що не можна", - пояснює "Апострофу" екс-слідчий із особливо важливих справ МВС Руслан Сушко.

"Немає чіткого визначення в законопроекті, хто такий злодій у законі, - додає "Апострофу" правозахисник Євген Захаров. - Але його і в принципі немає, тому кожен, хто буде йти цим шляхом і буде намагатися переслідувати злодіїв у законі, потрапить в цю пастку. Чітких правових ознак визначення цієї категорії людей немає. Законопроект досить посередній. Він погано прописаний. Під відповідальність можна за допомогою нього підвести набагато більшу кількість людей, ніж тільки злодіїв у законі. Наприклад, хтось зустрівся із злодієм, отримав від нього якусь інформацію - адвокат чи журналіст, і виходить, що цих людей можна буде переслідувати в кримінальному порядку".

Та й не тільки адвокат чи журналіст.

"У принципі може бути створений механізм, при якому представники фінансово-промислових груп, очолюючи силові відомства, будуть користуватися законом як інструментарій для усунення неугодних", - запевняє Валерій Кур.

Антитерористичні навчанняФото: unian

Виходом із ситуації могло б стати не введення відповідальності за сам статус злодія (який довести буде досить проблематично), а, наприклад, криміналізація діяльності, яка зараз під кримінальне покарання не підпадає. У законопроекті ця лінія простежується: відповідальність за організацію "сходки", за допомогу злочинній спільноті: як-то надання приміщень, транспорту, грошей і навіть просто інформації членам злочинного співтовариства.

Класика vs сучасність

Утім, якщо у законодавців буде реальна політична воля обезголовити злочинну верхівку, навіть користуючись, м'яко кажучи, сумнівними методами, суспільство навряд чи стане відчувати сентименти до "законників". Це розуміли в тій же Грузії, коли приймали схожі закони.

"Це порушення. Але без цих порушень основоположних норм прав людини не можна обійтися. Чому? Та тому що авторитети брешуть, обманюють, порушують самі свої ж принципи, які проповідують. Чому ж суспільство тоді має з ними носитися?" - зазначає Валерій Кур.

Але от невдача: де гарантії, що злочинна верхівка буде реально обезголовлена, адже певна частина бандитських авторитетів уже сидить у в'язницях і здійснює керівництво злочинними організаціями, перебуваючи в ув'язненні.

"Класичний авторитет злочинного світу, якого "коронували", це не предмет для такого роду закону, - додає Валерій Кур. - Справа в тому, що за класичними принципами такий злодій, або як ми вже кажемо - злодій у законі, повинен все життя проводити в місцях позбавлення волі. Він повинен вийти на мить. Він не повинен дихати свободою, тому що його вибирали авторитетом, щоб "братва" бачила, що ти більшу частину життя провів у місцях позбавлення волі і знаєш це життя зсередини і керуєш злочинним світом зсередини. Відповідно, який сенс у такому законі, якщо класичний авторитет і так вже сидить, а якщо і вийде, то вийде ненадовго".

Правда, класичних авторитетів стає все менше.

"Зараз з'явилося багато злодіїв, які ніколи не сиділи у в'язниці. Вони і не хочуть сидіти. Вони хочуть бути королями тут, на волі. І вони курирують цілі напрями злочинної діяльності", - підкреслює Кур.

Ці злочинні "генерали", за словами Валерія Кура, часто піднімаються ієрархічними злодійськими сходами штучно.

"Сьогодні ж ми часто чуємо, як не без участі силовиків якісь, так звані "мільйонники", які не мають ніякого відношення до злодійського світу, не судимі, а просто кимось зручно поставлені, раптом починають управляти "общаком" у розмірі мільйона доларів. Наприклад, в ЗМІ нещодавно писали, як Нєдєлю (Андрій Недзельський злочинний авторитет, - "Апостроф") "опускали" свої ж. Чому? Та тому що це просто перерозподіл сфер впливу в злочинному бізнесі. Він штучно піднявся, він не має судимостей. Значить, комусь просто зручно поставити свого злодія і направити потоки в кероване русло", - резюмував Валерій Кур.

А якщо "законника" можна створити штучно, то суспільство завжди буде мати справу з драконом, у якого на місці однієї відрубаної голови моментально виростає дві нові. Тоді який сенс у законопроекті?

"Сенс в тому, що стався дисбаланс між правоохоронною системою і криміналітетом. А раз відбувся перекіс, людям потрібно щось показати, якісь реальні кроки. А реальних кроків і результатів показати не можуть. Значить, потрібно діяти інакше, закидаючи в суспільство кістку", - резюмував Руслан Сушко.

На думку експертів, реальним стратегічним планом з боротьби з організованою злочинністю мала б стати профілактика: реформа пенітенціарної системи, поліпшення умов утримання ув'язнених, профілактика дитячої злочинності.

"Але профілактика не дає результатів. За неї не можна ні звань собі заробити, ні підвищення отримати", - резюмував Валерій Кур.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто