RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Процес завершено: всі подробиці, фото і відео обміну полоненими між Києвом і бойовиками ЛДНР

Обмін полоненими відбувся в районі Горлівки Донецької області.

Обмін полоненими відбувся  в районі Горлівки Донецької області. Фото: 24tv.ua

У неділю, 29 грудня, напередодні Нового року пройшов великий обмін полоненими між Києвом і бойовиками ЛДНР, мова про який йшла в ході переговорів "нормандської четвірки" в Парижі. Процес узгодження списків на обмін не розкривався, але без скандалів не обійшлося. Відомо, що Україна нібито погодилася передати бойовикам колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут", обвинувачених у справі про розстріли на Майдані в лютому 2014 року. "Апостроф" розповідає все, що відомо про обмін, і продовжує стежити за подіями.

16:42 З'явився повний список прізвищ звільнених українців з полону бойовиків. За даними прес-центру СБУ, в Україну вдалося повернути 76 осіб, в тому числі 12 військовослужбовців і 64 цивільних.

15:05 Процедура обміну полоненими під Горлівкою між Києвом і бойовиками завершена. Попередньо, Київ передав бойовикам ДНР 60 осіб, вони - 52 людини, Київ передав бойовикам ЛНР 63 людини, вони - 25 осіб.

14:54 Мешканка Первомайська Олена Сорокіна, яку бойовики ЛНР, передали Києву, відзначилася сміливим вчинком під час обміну - вона прикрасила свій одяг гербом України і патріотичними словами. На спині жінки був напис "Моя держава - Україна".

Сорокіну викрали восени 2018 року бойовики за відкриту проукраїнську позицію і відправили "на підвал", а потім у в'язницю. Їй звинувачували у співпраці з українськими спецслужбами.

13:34 Обмін полоненими завершився. Автобуси зі звільненими людьми роз'їжджаються.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

12:48 Імена перших звільнених з полону "Л/ДНР":

1. Іван Дєєв

2. Юрій Євтушок

3. Едуард Алоян

4. Вікторія Вороніна

5. Тетяна Горбуліч

6. Володимир Данильченко

7. Юрій Євтушок

8. Валентина Єременко

9. Серегей Іванчук

10. Роман Картишко

11. Денис Олійник

12. Анастасія Мухіна

13. Олександр Павуків

14. Михайло Сікацький

15. Анатолій Семеренко

16. Олена Сорокіна

17. Валерій Тарасюк

18. Андрій Яровий

Всього звільнено вже 25 осіб.

12:12 Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що в межах великого обміну полоненими на підконтрольну Україні територію мають повернутися 80 громадян, незаконно утримуваних в ОРДЛО.

12:10 Йде обмін полоненими між Києвом і бойовиками ЛНР.

12:08 Опубліковано фото полонених, яких Київ передає бойовикам ЛДНР.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

11:56 З'явилася інформація, що за видачу екс-беркутівців, яких поки не видно на пункті обміну, українська сторона може вимагати розширити списки українських полонених - таким чином процес обміну полоненими може затягнутися.

11:27 Частина українських полонених пройшли верифікацію Червоного хреста.

11:16 Офіс президента України оприлюднив онлайн відео трансляцію обміну полоненими.

11:13 Обмін полоненими триває. З'явилися фото, як бойовики ведуть українських військових.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Відомо, що близько 20 осіб відмовилися від обміну і хочуть залишитися на підконтрольній Києву території.

10:59 Російські бойовики привезли українських військовополонених на місце обміну.

10:50 По закінченню обміну звільнених українських військових доставлять у Краматорськ, звідти літаком - до аеропорту "Бориспіль".

10:26 Бойовики ДНР передали полонених Україні. За повідомленнями з того боку, автозаки вже проїхали на підконтрольну Україні територію.

09:45 Як повідомляє Telegram-канал Klymenko Time, обмін полоненими вже стартує. Автобуси повезли людей з Бахмутського СІЗО.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

09:42 На КПВВ "Майорське" очікується обмін полоненими. Сторони вже на місці.

09:24 Бойовики ДНР заявили, що доставили українських полонених для обміну на пункт пропуску "Майорське".

У той же час активісти продовжують блокувати виходи з Лук'янівського СІЗО, звідки повинні вивезти екс-беркутівців для обміну.

09:11 Журналістка Соня Кошкіна повідомила в своєму Telegram-каналі, що спеціальний військовий борт вже вилетів з "Борисполя". Тим часом бойовики ЛДНР заявили, що до місця обміну вирушили спостерігачі ОБСЄ.

08:00 Бойовики ЛНР заявили, що їх представники виїхали на пункт пропуску "Майорське" разом з утримуваними особами. Так званий "керівник робочої групи з обміну полонених ЛНР" Ольга Кобцева заявила, що вони сподіваються на успішний обмін.

Коли і де відбудеться обмін полоненими

Офіційно час і місце обміну полоненими не повідомляються з міркувань безпеки, але за даними журналістів, процес відбудеться об 11:00 на контрольно-пропускному пункті "Майорське". Цю версію підтверджує заява штабу Операції Об'єднаних сил, що пункт не буде працювати 29 грудня.

"Згідно з розпорядженням командувача Об'єднаних сил, з технічних причин пропускні операції через КПВВ "Майорське" 29 грудня цього року здійснюватися не будуть", - сказано в заяві.

На обмін полоненими українських журналістів не пустять, заявив спікер штабу Операції Об'єднаних сил Віталій Саранцев. За його словами, всі фото і відео підготує апарат Офісу президента.

"Робота преси на даному заході не передбачена. На жаль. Не будемо ні ми працювати, ні ви. Це не наше рішення. Ми цей захід тільки забезпечуємо - даємо технічну допомогу, медичну, охорону. Рішення приймають не в штабі ООС", - заявив він.

Кого обміняють

Списки на обмін оприлюднені не були, але попередньо відомо, що обміняють приблизно 210 осіб за такою формулою: Донецьк/Київ - 55/65, Луганськ/Київ - 25/65. За даними журналіста Андрія Павловського, загальне число осіб на обмін становить 130 від Києва і 80 від бойовиків ЛДНР.

Ймовірно, бойовикам можуть передати:

- Миколу Бутрименка, який засуджений за загибель двох груп бійців 3-го полку спецназу Збройних сил України 29 липня 2014 року. Він передав ворогові інформацію про перебування на околиці села Латишева українських військових, після чого посиленою мобільною групою терористів були вбиті 10 захисників.

- обвинувачених у теракті в Харкові, під час якого загинули чотири людини і дев'ять отримали поранення, - Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцкого і Сергія Башликова.

- обвинувачених у державній зраді Дарину Мастікашеву і Олександра Каратая, які в 2017 році під приводом роботи на будівельних об'єктах організували виїзд у Росію колишніх українських військових, які брали участь у бойових діях на Донбасі.

- екс-беркутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані - Олега Янишевського, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтура і Олександра Маринченка.

Бойовики можуть передати Києву:

- спецназівців Сергія Глондаря і Олександра Коринькова, які в лютому 2015 року виводили колони української армії з Дебальцевого та потрапили у ворожу засідку.

- військовослужбовця 8-го полку спецназу ЗСУ Івана Дєєва, який 2016 році був нагороджений орденом "За мужність" 3-го ступеня за участь в АТО на Донбасі. Він перебуває в полоні у Луганську з лютого 2017 року.

- 23-річного Василя Жемелінського і 54-річного Бориса Пундора. Жемелінський служив у 57-й бригаді ЗСУ і потрапив у полон бойовиків 17 лютого 2018 року під Пісками. Пундор - був одним з восьми бійців 43-ї ОМБр "Патріот", які потрапили в полон бойовиків, заїхавши вантажівкою на непідконтрольну українській владі територію 22 травня 2019 року.

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде