RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Грошей немає, продукти - лайно: як в Донецьку зустріли Новий рік

Життя в "ДНР" завмерло між Росією та Україною

Життя в "ДНР" завмерло між Росією та Україною Фото: Getty Images

Шостий Новий рік в окупованому Донецьку пройшов приблизно так само, як і попередній. Окупаційні адміністрації не розщедрилися на сучасні розважальні програми, на "віджатих" підприємствах тільки в останній момент виплатили зарплати, а прилавки магазинів не ломилися від недорогих та якісних продуктів.

Від слова "зовсім"

Буквально за два-три дні до свята значна частина бюджетників так званої "ДНР" видихнула з полегшенням - на зарплатні картки ніким не визнаного "центрального республіканського банку" капнули якісь гроші. Чи то частина зарплати, то чи частина боргу з попередніх років. Щасливчики спустошили банкомати та кинулися за покупками до святкового столу.

"Ми думали, що зустрінемо Новий рік пляшкою шампанського та парою цукерок - і на цьому все. Грошей не було від слова "зовсім". Ми з дружиною працюємо в бюджетній сфері і не надто шикуємо. Купувати ялинку за 750 рублів (близько 286 грн за курсом НБУ - середня ціна на ялинку в Донецьку коливалася від 450 до 4000 рублів) нам було не по кишені, а тому обійшлися гілками. Коли отримали на карту залишки зарплати за жовтень, пішли на ринок, а там половина торгових місць закриті. І це в центрі міста, за три дні до Нового року!!! Ті, хто працював, безперечно, накрутили ціни, втім трохи подешевшала свинина, рублів на 30-50, але все одно дорого - майже 300 рублів за кілограм (за курсом НБУ - приблизно 114-115 грн, - "Апостроф")", - поділився інженер виробництва, який представився Сергієм.

Як і в попередні роки, поїздки "в Україну" (за лінію розмежування, на підконтрольні території) перетворилися на "контрабанду" солодощів, алкоголю та подарунків. "Асортимент наших магазинів здебільшого - суцільне лайно, - констатує пенсіонер Олександр Євгенович. - Ні нормальних солодощів, ні доброго шампанського. Захочеш щось купити, потішити себе - і не знаєш, що там під обгорткою, але швидше за все, гидота. Тому в кожній поїздці на ідентифікацію в Покровськ купуємо трохи шоколадних цукерок, шампанського, навіть пляшку доброго коньяку. І подарунки дітям та онукам не за ціною квартири. Таких як ми - сотні-тисячі, ми тягнемо до Донецька ласощі, при цьому нам завжди страшно, що їх відберуть на блокпостах".

За його словами, колишніх радісних очікувань та святкових передчуттів у нього вже давно немає. "Можна скільки завгодно відкрити ялинок у місті, набрати танцюристів і піснярів, але радості справжньої вже немає. На площі Леніна, коли відкрили ялинку, мало хто гуляв та розважався. Мабуть людям не до свята. Безперечно, ялинка гарна... Але настрій у людей так собі, очі порожні, у багатьох апатія. Слава Богу, що нас не лякали черговим наступом "укрів".

Наступу не буде

"В день народження Степана Бандери 1 січня ВСУ підуть в наступ", - цю мантру бойовики повторюють перед кожним Новим роком, змушуючи і без того переляканих громадян остаточно втрачати залишки самоконтролю. Цього року на фоні нормандських зустрічей, обмінів та інших процесів, спрямованих на врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, цієї мантри не було. Але замість неї прийшла інша.

Святкування дня народження Степана Бандери в КиєвіФото: Апостроф / Олександр Гончаров

"У нас же паспортизація відбувається, люди беруть російські паспорти про запас, щоб було. Наші ватажки запевняють, що тут, в Донецьку, незабаром всі отримають ці паспорти РФ, а потім - вперед, до Росії! Хоча частка тих, хто отримав мізерно мала, але Господь з ними... на питання, чому Росія шість років не приєднує і жодним чином не натякає на це - мені відповідають лютим сичанням та свистом. Типу, треба почекати, вже трохи залишилося. Паспорти ж... і тут же бойовики буквально перед самим Новим роком переможно розповідають нам з екрану телевізора, що порушили питання щодо зміни Конституції України та закріплення в ній особливого статусу Донбасу. Це вони підносять як перемогу. І знову виникає питання: "Зачекайте, тобто Донбас - в складі України?" Знову чуємо сичання, прокльони, незрозумілі вигуки...", - ділиться враженнями житель Донецька Геннадій.

Тобто наступ 1 січня точно не відбувся, але очікування чи то входження до складу Росії, чи то повернення до складу України прикрасили сірі післясвяткові будні донеччан. Ще одна хороша новина - тимчасове скасування комендантської години - до 8 січня.

"Поки сходимося в одному: ситуація перебуває в стадії заморожування і шляхів для розморожування поки що не видно", - вважає донеччанин.

У кого салют довше

Цікаво, що кількість салютів, які почали звучати о 23:00 (о 0:00 за київським часом) в новорічну ніч, була не меншою, ніж тих, що прозвучали після півночі в Донецьку. Часова різниця в часі дозволила визначити, скільки в окупованому місті залишилося людей, які зустрічають свято разом із жителями підконтрольних територій України.

Виявилося, що таких доволі багато. Після 23:00 феєрверки та салюти шуміли не менше 20 хвилин та викликали жвавий інтерес у мешканців прилеглих будинків. Однак ані сигналів поліції, яка б поспішала втихомирити "українських диверсантів", ані телефонних дзвінків пильних прихильників окупантів - не було. Салюти після донецької півночі були навіть скромнішими, хоча і тривали довше.

"Загалом, "українські ДРГ" в Донецьку надзвичайно люб'язні та не заважають людям зустрічати Новий рік, - з іронією говорить донеччанка Олена. - Вони у нас зазвичай, як розповідають ЗМІ бойовиків, в будній день на пустирях щось підривають або міни на рейки підкладають, де потяги не ходять... Але в Новий рік - ні-ні. І в свята. І на вихідних. Дивовижні люди!"

Також з соцмереж стало відомо, що з підконтрольних територій в напрямку Донецька 30 грудня на повітряних кулях полетіли патріотичні листівки. Однак ні в цей день, ні в наступні про долю листівок нічого не було відомо, донеччани не повідомляли про "посилки".

Відправлення посилки в ДонецькФото: twitter.com

"Ми дуже часто читаємо в інтернеті, що до нас запускають то повітряні кулі, то листівки, то листівки до свят. Але жодного разу я їх не бачила, хоча після повідомлень завжди намагалася потрапити на місце передбачуваного прольоту "посилок" (якщо була відома адреса відправлення, то можна зрозуміти, над яким районом Донецька вони можуть пролетіти). Але я жодного разу не бачила нічого", - з прикрістю констатує Олена.

Чиє привітання дивилися?

"Нічиє! - відповіли п'ятеро з семи опитаних жителів Донецька. - Слухали музику, підняли келихи під сигнали точного часу. Мабуть не хотіли зайвих розборок, хто тут за кого голосував. Потім вже 1 січня подивилися, що сказав Зеленський, Порошенко, глянули трохи на Путіна, - і зрозуміли що нічого не втратили ".

У новорічну ніч багато хто віддав перевагу українським каналам, які вели прямі трансляції в інтернеті та їхнім розважальним передачам. "Ми пройшлися по каналах нашого кабельного - і жахнулися. Все одне й те саме: Пугачова, Ротару, Газманов, Лещенко, Кіркоров, група "Любе"... Старі зірки розважають молодь? Це вже занадто! Знайшли своїх артистів, українських в інтернеті, потім просто на музику перемикнулися... Але дивитися московське дійство по ТБ - ніколи! ", - розповіла мешканка Макіївки Галина.

В цілому, Новий рік в Донецьку минув спокійно, якщо не брати до уваги займання в ТРЦ "Донецьк-Сіті" 30 грудня новорічної ялинки. Обійшлося без жертв, вогонь загасили, але в Донецьку досі кажуть, що до війни ніколи такого не було. "Господи, вони навіть ялинку нормально поставити не можуть!", - в серцях говорить Галина, маючи на увазі окупаційну владу та їхніх посіпак.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію