RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обмін "під ялинку": як Україна звільняла своїх полонених

На Донбасі 29 грудня відбувся масштабний обмін полоненими

На Донбасі 29 грудня відбувся масштабний обмін полоненими Фото: president.gov.ua

У неділю, 29 грудня, на КПВВ "Майорське" в районі окупованої Горлівки відбувся ще один раунд масштабного обміну полоненими між Україною та сепаратистськими "республіками" "ДНР" та "ЛНР". У підсумку формула обміну виглядала таким чином: 123 людини від України, 76 від "республік". "Апостроф" зібрав головні подробиці цієї події.

Передісторія

Домовленість про новий великий обмін була досягнута на "нормандському саміті" в Парижі 9 грудня. Потім 23 грудня учасники переговорів Тристоронньої контактної групи по врегулюванню конфлікту на Донбасі домовилися про обмін полоненими за формулою "всі встановлені на всіх встановлених". Переговори проходили не в Мінську, а в режимі відеоконференції.

Пізніше ЗМІ повідомили, що обмін відбудеться 29 грудня на КПВВ "Майорське", в районі окупованої Горлівки.

Українських ЗМІ на КПВВ "Майорське" не було: в штабі операції Об'єднаних сил пояснили, що обмін відбудеться без преси, а все фото та відеоматеріали підготує Офіс президента.

Що відбувалося

Представники терористичної організації "ЛНР" 29 грудня виїхали на контрольний пункт пропуску "Горлівка-Майорське" на території Донецької області для обміну з Україною.

"Сьогодні, 29 грудня, ми вирушаємо на пропускний пункт "Майорське" "ДНР", аби зробити звільнення та обмін утримуваними особами з території України та з території "республік", - заявила представник терористів Ольга Кобцева. Також стало відомо, що автомобільна колона з людьми, які утримувалися терористами "ДНР", виїхала з окупованої Макіївки до місця проведення обміну, а з аеропорту "Бориспіль" вилетів спеціальний військовий борт.

Українська сторона готувалася обміняти екс-беркутівців, які звинувачуються у вбивстві та пораненні десятків людей на Майдані в лютому 2014 року, а також осіб, визнаних винними у теракті біля Палацу спорту в Харкові в лютому 2015 року. Всім їм напередодні обміну змінили запобіжний захід на особисте зобов'язання.

Процедура обміну полоненими між Україною та незаконною "ЛНР" почалася близько 11 години. Вона відбулася на території, яка підконтрольна Україні. На початку процедури тих людей, яких мала звільнити Україна, провели в намет для верифікації. Керувала процесом представник "ЛНР" Ольга Кобцева.

Ув`язнених з України вивели з автобуса та завели в намет. Представники "ЛНР" провели перекличку. Одна з ув'язнених з боку "ЛНР" приїхала в кофті з написом "Моя держава Україна", написаної кимось від руки. Журналісти "Радіо Свобода" з'ясували, що це - Олена Сорокіна, власниця зоомагазину в Первомайську Луганської області, який перебуває під контролем терористів "ЛНР". Вона зникла 31 жовтня 2018 року - тоді її затримали бойовики.

В результаті українська сторона в рамках обміну полоненими передала "ЛНР" 63 прихильників "республіки". У свою чергу, з Луганська прибули 25 людей, заявила представник "ЛНР" Ольга Кобцева.

Обмін полоненими з так званої "ДНР" відбувся в окупованій Горлівці. Раніше так звана "омбудсмен" "ДНР" Дар`я Морозова повідомила, що Україна передасть 87 осіб і отримає назад 55. Але в підсумку Дар`я Морозова заявила, що Україна передала 60 осіб, а "ДНР" - 51. За її словами, кілька людей по дорозі "загубилися", але Київ надав посвідки про їхнє звільнення. "Обмін не закінчений", - заявила Морозова.

Формула обміну виглядала таким чином: 123 від України, 76 від обох "республік".

Кого звільнили

Через годину після початку обміну український омбудсмен Людмила Денисова заявила про повернення перших українців з полону бойовиків "Л/ДНР".

"Зокрема, звільнили чотирьох військових, які перебували тривалий час в полоні на тимчасово окупованій частині Донбасу - Сергія Іванчука, Юрія Явтушка, Івана Дєєва та Романа Фурсова", - повідомила вона.

Військовослужбовці 8-го полку спецпризначення Дєєв та Іванчук 5 лютого 2017 року потрапили до полону під час виконання бойового завдання. Військовослужбовець 16-го мотопіхотного батальйону 58-ї окремої мотопіхотної бригади Роман Фурсов потрапив до полону в листопаді 2017 року під час бою біля села Кримське Луганської області та деякий час вважався загиблим. Боєць 14-ї окремої механізованої бригади Юрій Явтушок в травні 2018 року був захоплений ДРГ противника під час висування на передовий спостережний пункт.

Повний список з усіх 76 звільнених українців був опублікований СБУ:

За повідомленнями ЗМІ, ще 22 людини не погодилися, аби їх передали бойовикам "ДНР" і "ЛНР". Звільнених українських полонених після обміну доправлять до Києва. Вони прибудуть в аеропорт Бориспіль близько 20:00.

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році