RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Дурість або збій системи: дві версії загибелі українського літака

Boeing авіакомпанії МАУ став жертвою трагічного збігу обставин

Boeing авіакомпанії МАУ став жертвою трагічного збігу обставин Зенітна ракетна система Tor-М2. Дане ЗРК було раніше поставлено до Ірану з Росії Фото: Getty Images

У суботу, 11 січня Іран офіційно визнав, що збив український пасажирський Boeing 737 авіакомпанії МАУ. Іранські військові пояснили, що літак здійснив різкий поворот в сторону секретної військової бази та був знищений внаслідок "людської помилки". "Апостроф" спробував відтворити картину того, що сталося.

Нагадаємо, що літак Boeing-737 української авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи вранці 8 січня неподалік від Тегерана. Встигнувши піднятися на висоту в 2400 метрів, машина звалилася на землю. Всі 176 осіб, які перебували на її борту, в тому числі 11 українців - загинули. Однією з головних причин катастрофи спочатку розглядалася технічна несправність, яка привела до спалаху двигуна, через що літак і зазнав катастрофи. Однак вже 9 січня, представники США, Канади, Великобританії та навіть Австралії почали схилятися до думки, що літак був збитий однієї або двома зенітними ракетами, запущеними з комплексу "Тор". Відзначимо, що 29 ЗРК "Тор" Росія поставила до Ірану в середині "нульових".

В суботу, 11 січня, іранські військові офіційно визнали, що літак був збитий через "людську помилку". У заяві Генштабу Ірану вказується, що машина зробила різкий поворот в сторону секретного об'єкта Корпусу Вартових Ісламської революції (КВІР), на озброєнні якого знаходяться ЗРК "Тор", внаслідок чого і потрапив під обстріл. Саме КВІР взяв на себе повну відповідальність за катастрофу. "Коли я почув про катастрофу українського літака, я захотів померти, щоб не бути свідком цієї трагедії", - завив командувач військово-космічними силами Корпусу Амір Алі Хаджизаде.

"Сумний день. Попередні висновки внутрішніх розслідувань збройних сил: людська помилка за часів кризи, викликаного авантюризмом США (мається на увазі напруженість, викликана ліквідацією американськими військовими генерала КВІР Касема Сулеймані, - "Апостроф "), призвела до катастрофи. Наші глибокі вибачення та співчуття нашому народові, сім'ям загиблих та іншим постраждалим країнам", - написав з цього ж приводу міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф.

Особливості конструкції ЗРК "Тор", а також бойової роботи зенітних ракетних комплексів, з якими знайомий автор цих рядків, свідчать про те, що літак міг бути збитий не тільки через людську помилку. Звернемо увагу на відеореконструкцію ракетної атаки на Boeing-737, яка вже з'явилася в Інтернеті.


Отже, дивізійний зенітний ракетний комплекс "Тор" ближнього радіусу дії з дальністю стрільби до 12 км був розроблений в СРСР і пізніше модернізований в Росії. В Україні такі системи не виробляються, хоча певна кількість є в розпорядженні ВСУ. Даний ЗРК забезпечує поразку однією ракетою цілі типу "літак" з ймовірністю від 30 до 77%. Система дозволяє працювати як в ручному, так і в автоматичному режимі. В останньому випадку запуск ракет по повітряній цілі відбувається, якщо об'єкт не відповідає на запит "свій-чужий".

Цих коротких характеристик досить для того, щоб перейти до версій. Якби "Тор" керувався в ручному режимі, військовослужбовці, які прикривали секретну базу КВІР, зобов'язані були супроводжувати ціль та виконати чийсь наказ на пуск ракети. Хто міг би віддати такий наказ - залежить від конкретної ситуації. Такі можливості та повноваження є у командира розрахунку, командира батареї, командира дивізіону або ж у вищого керівництва. Однак з огляду на напруженість військово-політичної ситуації навколо Ірану та секретність об'єкта, навряд чи рішення на відкриття вогню могло б прийматися рівнем вище, ніж батарея-дивізіон.

Проте, не дивлячись на складність становища, в якому опинився Іран, чисто людський фактор викликає подив. Необхідність думати головою ніхто не відміняв і, за радіолокаційними даними (висота, швидкість, розміри об'єкта) зенітники просто зобов'язані були розпізнати пасажирський літак. Батарея знаходилася в радіусі 12 км від аеропорту. Час був ранковий, тобто великої кількості об'єктів в небі не спостерігалося. Радіолокаційна обстановка, швидше за все, теж не викликала побоювань - ніхто не ставив активних перешкод та не застосовував засоби радіоелектронного придушення, як це буває в зоні активних бойових дій. Балістичні та крилаті ракети, а також ворожі літаки Тегерану в той момент теж не загрожували. Зрештою, обслуга ЗРК, який було розгорнуто поблизу цивільного аеропорту, повинна була мати уявлення про розклад авіарейсів. Та й чим іще, окрім цивільного літака, може бути величезна машина, яка повільно набирає висоту поблизу аеропорту? Отже, якщо Boeing дійсно збили люди - це можна пояснити лише дурістю та надмірною завзятістю зенітників, ніж військовою необхідністю або підступністю США.

У зв'язку з цим виглядають дуже дивними заяви генерала Хаджизаде про те, що іранські зенітники сплутали літак з американською крилатою ракетою, пуски яких по іранських об'єктах, нібито, очікувалися. Така заява з головою видає некомпетентність іранського персоналу, оскільки американські крилаті ракети "Томагавк", які США теоретично могли б запустити по Ірану, летять на висоті до 50 метрів від землі, але аж ніяк не на висоті в 2400 метрів. Характер польоту КР на гранично малих висотах та з оминанням рельєфу місцевості докорінно відрізняється від характеру польоту пасажирського лайнера та й будь-якого іншого літального апарату взагалі.

Більш зрозумілою є ситуація, якби "Тор" діяв в автоматичному режимі та відкрив вогонь, не отримавши задовільну відповідь на запит "свій-чужий". На кадрах відеореконструкціі видно, що машина "холоднокровно" випустила дві ракети, очевидно для того, щоб впевнено довести ймовірність ураження конкретного об'єкту до значення, близького до "одиниці". Схожа історія сталася 17 серпня 2010 року, коли іранські "Тори" збили власний винищувач F-4, який увійшов в заборонену зону над АЕС в Бушері. Можливо і тоді, і зараз це збій системи, але швидше за все, автоматика просто справно виконала заздалегідь закладену програму - знищити те, що не є "своїм".

Президент Володимир Зеленський вже зажадав від іранської сторони повного визнання провини та виплат компенсацій. Будемо сподіватися, що справедливі вимоги голови держави будуть задоволені. Тим більше, що керівництво авіакомпанії МАУ заперечує заяви про те, що літак відхилився від курсу. Президент української компанії Ігор Сосновський запевнив, що до ракетної атаки екіпаж повітряного судна чітко виконував всі вказівки диспетчерської вежі аеропорту.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр