RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Операція "мокрі штанці": чому українці дозволяють садочкам "викрадати" своїх дітей

Вартість послуг в легальних приватних дитсадках просто недоступна для батьків

Вартість послуг в легальних приватних дитсадках просто недоступна для батьків Фото: unian

Мізансцена: низький столик, за ним на приставних стільчиках в два ряди розсаджені діти 3-4 років, над дітьми схилилися поліцейські у формі. Це не сюжет невідомої картини генія сюрреалізму Сальвадора Далі й не замальовка з повісті Орвелла - це реальність Подільського району Києва, де правоохоронці "накрили" підпільний дитячий садочок. За даним фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 146 КК України "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини". Адже, за інформацією копів, дитячий садочок розташовувався в приватному будинку і працював без дозвільних документів. "Надалі працівники сектору ювенальної превенції перевірять причини, які штовхають батьків залишати своїх дітей у невідповідних для цього умовах", - зазначили правоохоронці. Відповідь на це питання спробував знайти й "Апостроф".

Дуже дивні справи

Взагалі вся ця історія з нелегальним дитячим садком у Подільському районі столиці виглядає дуже дивно.

Судіть самі: копи отримують анонімне повідомлення про те, що в приватному будинку працює незаконний дитячий садок, і на місце події виїжджає не дільничний, не найближчий патруль, а цілий начальник райвідділу і голова райдержадміністрації.

"Тому можна припустити, що автором анонімного дзвінка був хтось, хто перебуває в конкурентних відносинах з цим закладом", - говорить "Апострофу" експерт із прав дітей Людмила Волинець.

Крім того, кваліфікація цього інциденту правоохоронцями "Незаконне позбавлення волі" - не витримує ніякої критики.

"Адже це воля самих батьків: куди вони самі хочуть, туди й віддають своїх дітей. Про якесь незаконне утримання не може бути й мови, адже все було за згодою самих батьків", - пояснює "Апострофу" юрист громадської організації "Батьки SOS "Роман Бондаренко.

Практично те саме говорить і стаття 151 Сімейного кодексу України.

"Батьки мають право залучати до виховання дитини інших осіб, передавати на виховання фізичним та юридичним особам", - наголошується в тексті статті.

А значить, притягати батьків дітей, які перебували в незаконному садку, до будь-якої відповідальності, щонайменше, некоректно.

Правда, до відповідальності можна притягнути керівників такого садка.

"Максимум, тут може бути адміністративна відповідальність за незаконне здійснення підприємницької діяльності", - додав Бондаренко.

Для таких підприємців, які працюють без ліцензії (а діяльність у сфері дошкільної освіти повинна обов'язково ліцензуватися), законом передбачено штраф від 17 до 34 тисяч гривень.

Водночас, отримати ліцензію й відкрити приватний дитячий садок легально - бюрократичне завдання із "зірочкою".

Незаконний дитячий садокФото: npu.gov.ua

Так, згідно з постановою КМУ "Про затвердження ліцензійних умов провадження освітньої діяльності" дошкільний заклад повинен мати достатню матеріально-технічну базу, а кожен працівник такого садка повинен оформити медичну книжку. Крім того, необхідно зібрати низку документів: заяву про отримання ліцензії, письмове зобов'язання про кадрове, матеріально-технічне, навчально-методичне забезпечення освітньої діяльності, зокрема, про безпеку життєдіяльності дітей та охорону праці.

"Труднощі можуть виникати на будь-якому етапі: реєстрація ФОП або ТОВ. Це перший крок. Тут можуть бути типові труднощі в оформленні документів, статуту. Якщо ви далекі від юридичної спеціальності, то краще довірити це професіоналу, - розповідає "Апострофу" директор одного з приватних освітніх закладів Тамара Шевченко. - Важливий аспект - підібрати правильне приміщення, яке відповідало б санітарним, пожежним й іншим нормам. Важливий етап - підбір кадрів, програм, за якими буде працювати заклад, підбір навчально-методичного матеріалу, потрібно визначитися і з формою харчування дітей".

Утім, таку велику кількість бюрократичних зволікань не можна оцінити однозначно негативно, адже робота з дітьми - справа відповідальна. Але чому ж тоді українські батьки "забивають" на законність і користуються послугами нелегальних садків?

Батьки викручуються

Тут все просто - фізична і фінансова недоступність легальної послуги.

Якщо говорити про фізичну недоступність, то, за словами прем'єр-міністра Олексія Гончарука, перед початком навчального року 2019-2020, черга в дитячі садки України налічувала 30 тисяч дітей.

Особливо гостро відчувають нестачу місць жителі нових районів Києва і передмість, які інтенсивно розвиваються.

"Найближчий комунальний садочок розташований від нас кілометрів за три, - розповідає "Апострофу" жителька села Софіївська Борщагівка (передмістя Києва) Юлія. - Маршруткою - лише пара зупинок. Здавалося б, зовсім не багато. Але! Проїхати ці три кілометри практично нереально. Дорога з села лише одна, а житлових комплексів тут - десяток, не менше. Тому вранці дорога перетворюється в одну суцільну пробку, і щоб проїхати ці нещасні дві зупинки, потрібно простояти в пробці не менш ніж годину. Але навіть якби я і була згодна щоранку по годині "маринувати" трирічну дитину в пробці, то в маршрутку, яка йде до садка, вранці втиснутися просто нереально. Ось ніяк цього не зробити взагалі, а власного автомобіля у мене немає. Аналогічна ситуація і ввечері, коли всі їдуть з роботи. Але навіть якщо якимось дивом я змогла б добиратися щоранку в цей садок, то він просто тріщить по швах: у групах по 40-50 дітей. Хто там буде взагалі займатися моєю дитиною хоча б мінімально?"

Ось і доводиться батькам викручуватися, віддаючи дітей у нелегальні дошкільні заклади або...

"У нас в месенджері сформувалася група матусь, одна одну знаємо, і по черзі стежимо за дітьми один одного, якщо комусь терміново потрібно від'їхати у справах або по роботі. Іноді це дуже виручає. Ну а що робити?" - додає жителька Софіївської Борщагівки Юлія.

Дійсно, що? Уряд і влада на місцях визнають проблему нестачі місць в дитячих садах. Тому кожен новий або реконструйований садочок стає чудовим приводом для піару чиновників, починаючи від мерів міст і закінчуючи прем'єр-міністром.

Кожен новий або реконструйований садочок стає чудовим приводом для піару чиновниківФото: unian

Насправді ж, ще в грудні 2017 року Кабмін своїм розпорядженням затвердив план поетапного створення додаткових місць у закладах освіти для дітей дошкільного віку. Згідно з цим планом із 2017 по 2019 рік в Україні мало з'явитися 167 нових садочків комунальної форми власності на 18 тисяч місць і 63 приватних дитсадка - ще на 4 тисячі місць.

Пік відкриття нових дитячих садків комунальної форми власності мав прийтися саме на 2019 рік - 90 садочків на 10 тисяч місць. Однак, за інформацією МОН, яка озвучувалася в ЗМІ, всього в 2019 році відкрилося 76 закладів дошкільної освіти на 7,6 тисяч місць. Плани міністерства на 2020 рік ще більш грандіозні - 100 сучасних дитячих садків.

Робота на дитячий садок

Сотня нових дитячих садків, звичайно, звучить добре, але далеко не всі з них будуть комунальними, тобто безкоштовними. Навіть у програмі діяльності Кабміну зазначено, що уряд має намір "стимулювати розвиток мережі дошкільних закладів, зокрема приватних".

Адже саме фінансова доступність дошкільної освіти не менш важлива, ніж доступність фізична. Критичного дефіциту місць в приватних садках немає.

"У групах у нас 20 дітей. П'ятиразове харчування. Все готується на власній кухні, привозної їжі немає. Дві прогулянки: вранці і ввечері, денний сон, - розповіли "Апострофу" в адміністрації одного з приватних дитсадків Софіївської Борщагівки. - Вчимо дітей за державною освітньою програмою: музика, хореографія, англійська мова, сенсорний розвиток, фізкультура, розвиток мови, художня література, ліплення, аплікації, малювання. Додатково з дітками проводить навчання художниця".

Умови - просто казка, чи не так? Але далеко не кожному така казка по кишені, адже за місяць в цьому садку потрібно заплатити 9,5 тисячі гривень, та ще й сплатити разовий вступний внесок - 10 тисяч гривень. І це при тому, що згідно з останніми даними Держстату, середня зарплата в Україні 10679 гривень.

"Батьки, яких опитували різні служби, говорять про те, що в цьому закладі (нелегальному садочку в Подільському районі, - "Апостроф") вартість послуги була майже вдвічі менша, ніж у такому самому закладі, але оформленому офіційно, - додає Людмила Волинець. - Звичайно, нормою є безпечна та якісна послуга для дитини і сім'ї, але, з іншого боку, навіть у Києві не проаналізована вартість послуг дошкільного виховання. Вартість послуг в легальних дитячих садках зашкалює. Вона просто недоступна для батьків".

Ось і виходить замкнуте коло. Нічим платити? Віддавай дитину в комунальний садок. Комунального садка немає? Платіть за приватний. Нічим платити?...

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто