RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус, але не той: чи дійшов "вбивця" з Китаю до України і як врятуватися

Небезпечний коронавірус передається від людини до людини ще в інкубаційний період.

Небезпечний коронавірус передається від людини до людини ще в інкубаційний період. Фото: Telegram

Смертельний коронавірус, який лютує в Китаї, забираючи десятки життів за добу, до України ще не добрався. Принаймні, "Київський міський лабораторний центр МОЗ України" заявив, що коронавірус, випадок захворювання на який зафіксували в столиці, родом не з Китаю. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент і як врятуватися від "вбивці", який налякав увесь світ.

За минулу добу коронавірус в Китаї забрав 24 життя, кількість інфікованих збільшилася до 2835 осіб. Під підозрою на зараження перебувають близько 3,8 тис. осіб.

На вулицях міст, яких торкнувся карантин, люди ходять тільки в масках, діють обмеження на пересування на авто, не працюють розважальні заклади. Раніше переповнені вулиці в Китаї пустують, з полиць магазинів буквально змітають овочі, рис і яйця - є підозра, що коронавірусом можна заразитися, вживаючи м'ясо і рибу.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

Як розповів житель Хуаду, передмістя Гуанчжоу, масової паніки немає, але уклад життя китайців дуже змінився. Всі ресторани вуличної їжі закриті. Скрізь всім міряють температуру: в метро, при вході в автобус, супермаркет, офісне приміщення.

У багатьох містах Китаю (Гуанчжоу, Шеньчжень, Чжухай, Чжуншань, Дунгуань) місцева влада прийняла постанову, що забороняє знаходиться в громадських місцях без маски.

Ситуація зі стрімким поширенням коронавірусу викликає занепокоєння у багатьох країнах - Франція, Німеччина та Іспанія заявили про плани евакуювати своїх громадян з Ухані..

В Україні ж почали перевіряти пасажирів прямих рейсів з Китаю в "Борисполі" - вони проходять температурний скринінг тіла.

"Перевіряють абсолютно всіх пасажирів - і тих, хто приїхав в Україну, і тих, хто подорожує транзитом. Чому ми ввели такий скринінг тільки на прямі рейси з Китаю? Тому що такі ж перевірки працюють в інших аеропортах світу. Наприклад, якщо людина приїжджає в Київ транзитом, наприклад, через Мілан, то температурний скринінг ця людина пройде в Мілані", - заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Як уберегтися від коронавірусу

Міністерство охорони здоров'я України дало поради, як можна вберегтися від коронавірусу. У першу чергу, радять часто мити руки або обробляти їх дезінфікуючими засобами.

Також варто уникати тісного контакту з усіма, хто має лихоманку і кашель; при підвищеній температурі тіла, кашлі і утрудненому диханні - відразу звертатися до лікаря; уникати контакту з тваринами і поверхнями, які контактують з ними.

Категорично заборонено вживати в їжу сирі або недостатньо термічно оброблені продукти тваринного походження. З сирим м'ясом, молоком і т. ін. слід поводитися обережно.

Перші симптоми небезпечної хвороби

Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є лихоманка і утруднене дихання.

За словами китайських лікарів, спочатку людина може відчути нудоту, потім почнеться діарея і проблеми з травленням.

Серед інших можливих перших ознак зараження - головні болі, прискорене серцебиття і відчуття обмеженості грудної клітини. Підвищення температури і кашель з'являються вже на пізніх стадіях розвитку хвороби.

Експерти з лікарні Уханьского університету стверджують, що після зараження новим типом коронавірусної пневмонії у пацієнтів уражаються травна і нервова системи, виникають проблеми з серцем і очима, а також лихоманка, втома і сухий кашель.

Проте, було виявлено багато "нетипових" випадків при діагностиці та лікуванні нової пневмонії. У багатьох клінічних випадках у пацієнтів не було типових респіраторних симптомів, таких як лихоманка і кашель, але відзначалися тільки перші симптоми захворювань травної системи. Такі, як слабкий апетит, втома, дратівливість, нудота, блювота, діарея і т. ін.

Імовірно, коорнавірус 2019 nCoV відноситься до того ж сімейства вірусів, що і коронавірус SARS, що викликав у 2002 році в Китаї епідемію атипової пневмонії, від якої померли близько 800 осіб.

Чи є шанс вижити після зараження

Летальність при зараженні новим коронавірусом порівняно низька, якщо згадати про поширення іншого коронавірусу в 2002 році. Тоді SARC забрав близько 1000 життів, а при зараженні близькосхідним MERSом смертність сягала 30 відсотків.

Вірус-збудник 2002 року генетично збігається з новим на 70%. Тобто ці віруси відносно близькі "родичі", але за словами експертів, якщо не вжити заходів, новий коронавірус може вбити більше людей.

Китайські медики стверджують, що вилікували вже 36 осіб від нового коронавірусу 2019 nCoV. Першою пацієнткою, яка поборола хворобу, стала 56-річна жінка в Шанхаї. Її лікували в міській лікарні. За останні шість днів після лікування у пацієнтки не було ніяких симптомів захворювання. Її двічі перевіряли на наявність вірусу перш, ніж виписати.

У Китаї також приступили до розробки вакцини від нового коронавірусу. Вченим вже вдалося виділити штам вірусу, заявив глава Центру по контролю і профілактиці захворювань Сюй Веньбо. За його словами, зараз центр відбирає ліки, які ефективно борються з пневмонією, викликаною коронавірусом. Розробка вакцини проти нового вірусу ведеться в Росії і США.

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств