RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Круїз зі смертельним ризиком: що відбувається на охопленому коронавірусом судні Diamond Princess

Серед тих, що заразилися вірусом 2019 nCoV, на круїзному судні - українець.

Серед тих, що заразилися вірусом 2019 nCoV, на круїзному судні - українець. Фото: rg.ru

Смертельний коронавірус з Китаю, який забрав вже 910 життів, продовжує наводити жах на весь світ. Не обійшлося без пригод і в Японії - тисячі туристів опинилися заблокованими на круїзному лайнері в порту Йокогами. Судно помістили на карантин після того, як з'ясувалося, що один з його пасажирів був заражений коронавірусом. Незабаром число тих, хто підхопили небезпечну хворобу, стрімко зросло. "Апостроф" розповідає все, що відомо про ситуацію на Diamond Princess.

Круїзний лайнер Diamond Princess, на борту якого перебували близько 3 700 осіб з 50 країн світу, в тому числі України, вийшов з японського порту Йокогами 20 січня і повернувся 3 лютого. Його вирішили помістити на карантин після того, як з'ясувалося: у 80-річного пасажира, який зійшов з лайнера півтора тижні тому, підтвердився діагноз коронавірус 2019 nCoV.

Спочатку пасажирам оголосили, що стоянка займе мінімум 24 години, але медики працювали на судні всю ніч. За першу добу сім людей поскаржилися на погане самопочуття. Владою Японії було прийнято рішення оголосити на судні двотижневий карантин до 19 лютого, щоб уникнути поширення коронавірусу.

Незабаром медики встановили, що на круїзному лайнері є 600 пасажирів, яким для лікування або профілактики якихось захворювань потрібно приймати ліки на регулярній основі. У той же час число тих, що заразилися новим китайським коронавірусом, пасажирів і членів екіпажу судна досягло 130. Проведені дослідження показали 60 нових випадків зараження.

Серед заражених є українець. За даними видання Nhk, це 20-річний член екіпажу судна. Він розміщений у лікарні, стан фахівці оцінюють як задовільний. У найближчі 14 днів чоловік буде під наглядом медиків. Всього на лайнері знаходиться 25 громадян України. Всі вони - члени екіпажу.

Варто відзначити, що лайнер Diamond Princess був спущений на воду в 2004 році. На його борту - кілька ресторанів і барів, спа-салон, п'ять басейнів, фітнес-центр, тенісний корт, міні-поле для гольфу, нічний клуб і казино. Втім, його пасажири зараз не можуть користуватися ніякими послугами - їм заборонено залишати свої каюти.

Щоб скрасити дозвілля туристів, які опинилися в небезпечній "пастці" на кораблі через смертельний коронавірус, їм дозволили скористатися додатковими послугами - додали 8 ТБ-каналів в перегляд і 80 фільмів на різних мовах. Крім того, в каюти приносять головоломки і пазли. Виходити на свіже повітря можна тільки з дозволу співробітників японського МОЗ.

Прогулянки по палубі дозволені тільки тим, у кого немає вікон у каютах, проте без масок не обійтися. Медики вимагають від туристів тримати дистанцію один від одного і по поверненню в номер вимити руки. Іноді до судна намагаються наблизитися журналісти, щоб поспілкуватися з його пасажирами.

На лайнері доступний Wi-Fi, який і рятує туристів від нудьги. Вони тільки так можуть спілкуватися між собою, якщо знаходяться в різних каютах. Особливо популярні пости про їжу. На вірус пасажирів тестують вибірково - при наявності симптомів і контактів з раніше зараженими.

Перші симптоми коронавірусу

Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є лихоманка і утруднене дихання. За словами китайських лікарів, спочатку людина може відчути нудоту, потім почнеться діарея і проблеми з травленням.

Серед інших можливих перших ознак зараження - головні болі, прискорене серцебиття і відчуття обмеженості грудної клітини. Підвищення температури і кашель з'являються вже на пізніх стадіях розвитку хвороби.

Експерти з лікарні Уханьского університету стверджують, що після зараження новим типом коронавірусної пневмонії у пацієнтів уражаються травна і нервова системи, виникають проблеми з серцем і очима, а також лихоманка, втома і сухий кашель.

Проте, було виявлено багато "нетипових" випадків при діагностиці та лікуванні нової пневмонії. У багатьох клінічних випадках у пацієнтів не було типових респіраторних симптомів, таких як лихоманка і кашель, але відзначалися тільки перші симптоми захворювань травної системи. Такі, як слабкий апетит, втома, дратівливість, нудота, блювота, діарея і т. ін.

Імовірно, коорнавірус 2019 nCoV відноситься до того ж сімейства вірусів, що і коронавірус SARS, що викликав у 2002 році в Китаї епідемію атипової пневмонії, від якої померли близько 800 осіб.

Як уберегтися від коронавірусу і що про нього треба знати

Коронавіруси - це сімейство вірусів, які переважно вражають тварин, але в деяких випадках можуть передаватися людині. Головними симптомами нового коронавірусу є відчуття втоми, утруднене дихання, висока температура, кашель і/або біль у горлі.

За даними німецьких вчених, коронавірус нового типу розмножується в носоглотці і травному тракті у людей, що заразилися, зі слабкими симптомами незалежно від того, вразив він легені чи ні. Симптоми багато в чому схожі з багатьма респіраторними хворобами.

Для зменшення ризику зараження коронавірусом медики радять підтримувати чистоту рук і поверхонь, намагатися не торкатися рота, носа або очей немитими руками (зазвичай такі дотики несвідомо здійснюються нами в середньому 15 разів на годину) і носити з собою дезінфікуючий засіб для рук.

Особливо обережними потрібно бути в людних місцях, аеропортах і громадському транспорті. Бажано носити з собою одноразові серветки і завжди прикривати ніс і рот при чханні і кашлі. Не можна їсти їжу (горішки, чіпси, печиво та інші снеки) із загальних упаковок або посуду.

Читайте також

Кожен українець є мобілізаційним резервом: хто має йти воювати

Важлива деталь - на сьогодні в Україні немає потреби мобілізовувати абсолютно всіх

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО