RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Страх і ненависть через коронавірус: що відбувається з евакуацією українців з Уханя

Куди евакуюють українців з Уханя і чому на батьківщині зводять барикади

Куди евакуюють українців з Уханя і чому на батьківщині зводять барикади

Через евакуацію українців з китайського Уханя - центру поширення смертельного коронавірусу - виникло безліч чуток. Налякані люди почали зводити барикади, протестуючи таким чином проти розміщення людей на карантин поруч з їх місцем проживання.

"Апостроф" зібрав всі подробиці про те, як і коли буде відбуватися евакуація.

Коли і куди прилетить літак

У ніч на 19 лютого літак авіакомпанії SkyUp вилетів з Києва в Ухань, звідки буде проведена евакуація українців і громадян ще десяти країн через спалах коронавірусу. Повернуться тільки ті, хто підписав офіційну згоду відправитися на 14-денний карантин після повернення, і у кого не буде симптомів коронавирусу.

Передбачається, що літак повернеться в Україну 20 лютого о 8 ранку і приземлиться в київському аеропорту Бориспіль. В цілому лайнеру доведеться подолати 14 тисяч кілометрів.

Напередодні вильоту літака міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька заявила, що уряд досі не визначився з місцем, де будуть знаходитися евакуйовані. Раніше МОЗ розглядав близько 30 медичних установ. Основних вимог три: комфорт людей, безпека для місцевого населення і охорона території.

Територію, де будуть знаходитися евакуйовані українці щодоби охоронятимуть 30 поліцейських і 17 військовослужбовців Нацгвардії.

Чутки і гнів місцевих жителів

10 лютого МОЗ повідомив, не називаючи точного місця, що евакуйованих українців можуть розмістити в санаторії "Пролісок" під Києвом на двотижневий карантин. Це приватний дитячий санаторій, який знаходиться в елітному селищі Козин.

Цікаво, що погодилася розмістити евакуйованих лікарня в Миронівці Київської області. Поки це лише пропозиції для МОЗу. Для розміщення евакуйованих необхідно виписати з лікарні 74 громадян, які зараз проходять лікування.

У Тернопільській області в ніч на 18 лютого місцеві жителі організували кілька блокпостів. Серед місцевих людей поширилися чутки, що українців повинні привезти в санаторій "Медобори".

У Винниках, що під Львовом, 19 лютого люди перекрили під'їзд до госпіталю, щоб не допустити поселення туристів. До воріт госпіталю звезли автомобільні шини. Паніка почалася вранці, коли з госпіталю почали евакуювати пацієнтів.

Кілька днів тому в Одесі нагнеталось занепокоєння в зв'язку з прибуттям в порт контейнеровоза з Китаю. Екіпаж цього судна перехворів грипом і вилікувався, але медики не давали гарантій, що моряки не є носіями коронавирусу. У підсумку, все обійшлося благополучно. Пізніше з'явилися чутки, що карантинну зону організують в колишньому одеському санаторії "Лермонтовський" або на базі відпочинку для військових під Одесою. Керівники цих установ інформацію спростували.

"Якби люди надходили до нас, ми б розгортали зараз інфекційну, ми б розгортали протокол з карантину, і ми б закривали санаторій і виселяли людей. Ми працюємо в штатному режимі", - сказав начальник медцентру реабілітації та санаторного лікування "Одеський" (колишній санаторій Лермонтовський) Ілля Лабуш.

Аналогічне спростування озвучило керівництво Військово-медичного клінічного центру Південного регіону.

секретна евакуація

Евакуйованих з китайського Уханю українців розмістять в 4 місцях дислокації, які засекретили, заявив 19 лютого заступник міністра охорони здоров'я Дмитро Коваль.

"Є чотири пункти дислокації. Через різні настрої серед українців вони не розголошуються. Всі 4 установи готові до прийому громадян та іноземців. Тому панікувати - це зайве", - сказав він.

Українці в Ухані вже пройшли два етапи санітарного контролю та приступили до третього. Всі пасажири - здорові.

"Біля місць, визначених для обсервації евакуйованих, є інфекційні лікарні. Щодо лікування - воно симптоматичне і ці лікарні обладнані всім необхідним обладнанням та забезпечені ліками. До місця обсервації при необхідності буде залучено додатковий медперсонал", - сказав чиновник.

Відомо, що на евакуацію з'явилися всі 48 громадян України.

"На посадку з'явилися всі 48 громадян України і 29 іноземних громадян: вісім - Аргентини, п'ять - Домінікани, п'ять - Еквадору, чотири - Сальвадора, по два - Казахстану і Коста-Ріки і по одному громадянинові з інших держав", - сказав Заєць.

Погодилися повернутися не всі

Погодилися евакуюватися не всі українці, що там знаходяться, зокрема, харківська студентка Моніка Рустамова, яка вивчає в Ухані китайську мову.

"Вважаю, що мені безпечніше залишатися в ізоляції тут, ніж наражатися на небезпеку під час шляху додому", - розповіла дівчина.

Українська влада, за її словами, нічим не допомагає українцям, як переконують журналістів.

"Нікому не цікаво, в якій обстановці ми знаходимося, чим ми харчуємося або є у нас хоча б вода. Я розумію, що нам ніхто нічого не винен, але коли всюди пишуть про те, що українців тут забезпечують матеріально, доставляють провіант і взагалі плекають і обожнюють, то це порядком доводить до відчаю", - сказала Моніка.

Цікавий факт про Ухань

Ухань і Київ є містами-побратимами з часів СРСР. "Спорідненість" між містами різних країн передбачає розвиток дружніх зв'язків в області економічного і культурного співробітництва, освіти, медицини, захисту навколишнього середовища.

Київ приєднався до руху в 1961 році. Першими побратимами української столиці стали польське місто Краків і фінський Тампере. У 1990 році з Києвом поріднився Ухань.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами