RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мирний хаб під крики: як Сивохо представляв платформу примирення на Донбасі

Що відбувалося 12 березня в КВЦ "Парковий"

Що відбувалося 12 березня в КВЦ "Парковий" Фото: facebook.com/sivokho

У Києві 12 березня в КВЦ "Парковий" відбулася презентація національної платформи примирення і єдності, яка була підготовлена радником секретаря РНБО Сергієм Сивохо. Точніше спроба презентації, оскільки захід переріс у серйозний конфлікт і навіть бійку. Кореспондент "Апострофа" побував у гущі подій і розповідає про те, що сталося в "Парковому".

Нагадаємо, що представити свій рецепт припинення війни на Донбасі Сивохо хотів ще з середини лютого. Однак через загострення бойових дій на лінії розмежування розмови про діалог довелося відкласти.

Сьогодні Сивохо і команда просунулися трохи далі: радник секретаря РНБО скликав прес-конференцію, на якій крім журналістів була присутня екс-регіоналка Тетяна Бахтєєва, колишній заступник губернатора Донецької області Борис Адамов, режисер серіалу "Слуга народу" Олексій Кірющенко. До команди самого Сивохо у проекті національної платформи примирення і єдності увійшла екс-заступник губернатора Донецької області Марина Черенкова, яка в 2016 році була виселена з окупованого Донбасу бойовиками.

Головна суть національної платформи примирення і єдності, за словами самого Сергія Сивохо - це широкий діалог з жителями окупованих територій. Для цих цілей Сивохо запропонував два інструменти.

По-перше, співпрацювати з міжнародними організаціями та навіть організаціями на непідконтрольних територіях.

"Ми запрошуємо до співпраці всіх представників міжнародної спільноти разом розробляти, обговорювати та коригувати державну політику для того, щоб інститути влади могли користуватися нашими продуктами. Звертатися з ініціативою про спільну роботу до громадських об'єднань і організацій на непідконтрольних територіях, але тільки до тих, хто займається гуманітарними питаннями", - підкреслив Сивохо.

По-друге, радник секретаря РНБО виступив з ідеєю про створення так званого мирного хабу.

"Створити мирний хаб у двох варіантах: віртуальний і реальний. Це буде нейтральний простір для мирних жителів обох сторін лінії зіткнення, де вони зможуть спілкуватися, а також вести спільну громадську роботу або отримувати адміністративні послуги. Який мирний хаб, як і де він буде створюватися - це вирішувати ми будемо разом", - резюмував Сергій Сивохо.

Читайте: Це бізнес і великі гроші: Сивохо прокоментував бійку на презентації платформи примирення

Водночас, поки політик представляв національну платформу примирення, в КВЦ "Парковий" вже ламали двері представники полку "Азов", які хотіли потрапити на прес-конференцію. Втім, деякі з них вже були в залі. Один з них - Сергій Тамарін, який став називати Сергія Сивохо "зрадником" і "ворогом України".

"Ви не називаєте Росію ворогом. Ви не говорите, що на нас напала Росія. Ви не кажете, що йде війна. Ви обманюєте країну, і обманюєте всіх людей. Ви говорите про те, що потрібно домовлятися. З ким ви збираєтеся домовлятися? З колаборантами, які запросили в країну ворога", - емоційно відповідав Тамарін.

За лічені хвилини градус конфлікту виріс: в зал для прес-конференцій увірвалися представники "Азова", які обступили Сергія Сивохо і команду національної платформи примирення, продовжуючи звинувачувати радника секретаря РНБО. Під крики "Ганьба" і "в Ростов вали" Сивохо виштовхали із залу для прес-конференцій, штовхнули, після чого політик впав. Потім Сивохо допомогли піднятися і він покинув "Парковий".

Через 5 хвилин після інциденту в КВЦ "Парковий" прибув десант Нацполіції: близько 20 осіб. Однак їхньої допомоги вже ніхто не потребував, адже представники "Азова" покинули "Парковий".

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни