RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

За кілька днів дізнаємося, чи є коронавірус на Полтавщині - лікар з Кременчука

Лікарі Кременчука тримають ситуацію під контролем

Лікарі Кременчука тримають ситуацію під контролем Фото: Getty images

13 березня стало відомо, що у Кременчуку 21-річного студента Національного університету ім. М. Остроградського госпіталізували з підозрою на коронавірус COVID-19. Про те, як себе почуває хворий, та чи готовий один із найбільших економічних центрів Полтавщини до епідемії небезпечної інфекції, "Апострофу" розповіла завідувачка відділенням профілактики інфекційних захворювань Кременчуцького лабораторного центру ЛАРИСА КОРОВІНА.

- Прокоментуйте, будь ласка, випадок зі студентом у Кременчуку. Що відомо зараз?

- На сьогоднішній день є підозра на коронавірусну інфекцію у чоловіка. Стан його задовільний. Є історія подорожей, на основі якої поставлено діагноз. Відомо, що він мандрував, прибув у Кременчук і після цього у нього з'явилися ознаки гострого респіраторного захворювання. Все це дозволило лікарям запідозрити COVID-19. Але підкреслю, що це підозра. Матеріал на лабораторні дослідження відправили сьогодні в Полтаву.

На сьогодні тести, які визначають наявність коронавірусу, є лише у Києві. Полтава нібито збиралася закупити, але яка там ситуація зараз, сказати не можу. Хворого госпіталізували у боксову палату інфекційного відділення лікарні інтенсивного лікування "Кременчуцька". Його протестували швидкотестами на грип А і грип Б – на сьогодні він дав негативний результат, який ще треба підтвердити.

- Наскільки епідеміологічна служба Кременчука забезпечена на випадок спалаху інфекції?

- Ми достатньо забезпечені. У нас є засоби індивідуального захисту, біозахисту. Ми проводили тренінги в інфекційному відділенні лікарні "Кременчуцька", вчилися одягати і знімати "протичумні" костюми.

Читайте: Удар по Донбасу і зараження дружини Трюдо: як коронавірус продовжує "крокувати" по світу

- Але ті костюми треба міняти кожні чотири години, маски теж.

- Є маски, в яких можна працювати цілий день – у нас такі є. Костюми ми зніматимемо, дезінфікуватимемо і знову працюватимемо. Костюм потрібен для того, щоб зайти в палату до хворого. Вийшов – зняв – змінив. Персонал же не перебуває у боксі весь час.

- Наскільки зараз в Кременчуку критична ситуація із респіраторними захворюваннями, пневмонією – тим, що можна переплутати із COVID-19?

- Стан захворюваності на ГРВІ в Кременчуку знаходиться на низькому рівні, показники не перевищують епідемічні пороги, ситуація контрольована. Лабораторний центр проводить щоденний моніторинг захворюваності. На сьогодні у нас немає тенденції до зростання кількості хворих.

- Часто читаю, що COVID-19 важко відрізнити від звичайної пневмонії – принаймні на перших етапах. Людей із пневмонією перевіряють на коронавірус?

- Для того, щоб поставити діагноз COVID-19, треба мати так звану історію подорожей. Якщо людина захворіла на пневмонію і не виїжджала за територію України взагалі, то не може бути навіть підозри на коронавірус. Якщо людина приїхала з держави, де реєструється дійсно велика кількість хворих – Італії, Іспанії чи Німеччини, де реєструється понад 1-2 тисяч, тоді можна підозрювати. Але сказати точно, що це COVID-19, можна лише після лабораторного підтвердження.

Дивіться: Що відбувається в Радомишлі, де зафіксована перша смерть від коронавірусу: відео

- Коли будуть результати даних аналізів?

- У Чернівцях результат отримали на третій день, у Житомирській області – приблизно також на третій-четвертий день. У нас матеріал уже в Полтаві, але зважаючи, що зараз вихідні, важко сказати, коли буде результат. Але я сподіваюся, вкладуться в 3-4 дні.

- Я думаю, він ходив і на заняття, і контактував з іншими людьми. У них може розвинутися хвороба?

- Зараз ведеться розслідування, я не маю даних, чи ходив він на заняття і зі скількома людьми він контактував. Він живе у приватному будинку, четверо його близьких людей зараз на самоізоляції. З ними зв'язалися сімейні лікарі, вони тримають ситуацію під контролем. І так буде з кожним, у кого є підозра.

Читайте також

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу