RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми в Італії два тижні живемо, наче на війні – українець із Риму

Італійці стороняться один одного через коронавірус, бояться пройти поруч, розповів українець Володимир Царюк

Італійці стороняться один одного через коронавірус, бояться пройти поруч, розповів українець Володимир Царюк Поліцейський перевіряє італійця на блок-посту Фото: Getty images

В охопленій коронавірусом COVID-19 Італії за один день, 12 березня, померли 197 осіб, а всього за тиждень кількість померлих становила - 1016 людей. Влада відповіла пандемії жорсткими заходами, закривши практично всі магазини та громадські заклади. Однак ситуація продовжує загострюватися незважаючи на те, що уряд поширив карантин на всю країну.

Докладніше про настрої, які панують у Вічному місті, та обмежувальні заходи влади "Апострофу" розповів українець ВОЛОДИМИР ЦАРЮК, який живе і працює у Римі.

- Які у вас враження від того, що зараз відбувається?

- Ситуація неординарна, такого ніколи не траплялося у нашому житті. Враження, ніби ми знімаємося у якомусь фільмі чи є персонажами комп'ютерної гри.

- Але був спалах вірусу Ебола, атипової пневмонії SARS, інших вірусних захворювань. Невже не було такої напруги, як зараз?

- Коли були спалахи інших інфекційних захворювань, було таке враження, що нас напряму це не стосується, що хвороба далека, бо більшість випадків сталися за кордоном. Зараз всі ці випадки - в Італії, в Європі, і хвороба дуже швидко поширюється, тому й вживають таких безпрецедентних заходів.

- Ви в Італії живете родиною? Скільки вже часу?

- Живу з дружиною в Римі – вона теж українка – десь з 2000 року. Наша донька народилася в Україні, живе в Києві, іноді до нас навідується. Але цього разу приїхала якраз, коли почалися перші посилення заходів безпеки – пару тижнів тому. Ми мали страх, що доньку не пустять у країну – уже почали перевіряти температуру в аеропортах. Але їй навіть температуру не перевірили, бо прибула з країни, де ситуація не критична.

- Яка зараз ситуація в Римі?

- Ситуація така, що зараз практично нічого не функціонує, на вулицях людей практично не видно. Транспорт ходить регулярно, але майже весь пустий. Магазини напівпорожні. Практично кожен день приймаються нові "декрети" – розпорядження, які посилюють карантин. Люди мають залишатися вдома, поки поширення вірусу не буде припинено. Зараз карантин оголосили до початку квітня.

Для того, щоб вийти з дому і піти на роботу чи до магазину, треба мати спеціальний дозвіл – його бланк можна знайти в інтернеті, але треба вписати, куди ти йдеш і з якою метою полишив дім, інакше тебе може зупинити поліція і виписати штраф. Читав, що лише зранку 12 березня на 200 євро оштрафували 15 людей. Пересуватися можна лише до місця роботи, в аптеку чи в магазин.

Усі бари, магазини й інші подібні заклади з 9 березня працювали до шостої вечора. Але 12 березня я побачив, що працюють лише аптеки, магазини й пошта – всі інші заклади – торгівельно-розважальні центри, магазини одягу – закриті. Тож кожен день обмеження стають все більш жорсткими й серйозними. Ходять чутки, що скоро приймуть "декрет", яким заборонять взагалі виходити із дому.

Рим, ІталіяФото: Getty images

Рим зараз – пусте місто. Туристів немає, місцеві не ходять, готелі пусті. Літаки майже не літають. Усі, кого зустрічаю на вулиці, - в масках, мають збентежений вигляд, стороняться один одного, бояться пройти поруч. І ніхто не знає, що буде далі.

Я думаю, обмежувальні заходи будуть мати певний сенс. По усіх каналах пояснюють, що ліпше лишатися вдома – так ми не будемо піддавати себе ризику.

Ми тут два тижні, наче на війні – щодня читаємо зведення про те, що відбувається. Спочатку захворіло 10 людей, потім 20, 30, 40. А коли кожен день хворіє 1500-1700 людей, то це вражає.

- Чи мають місце погроми?

- Ні-ні-ні! Такого апріорі не може бути. Навпаки, люди стають більш солідарні, вони розуміють ситуацію. Один із декретів регламентував правила поведінки у транспорті, у місцях підвищеної концентрації людей. Це 7-8 правил, які постійно звучать по телебаченню й про які пишуть у соцмережах. Наприклад, дистанція один метр між людьми. І всі цього дотримуються – ніхто не підходить ближче, не обіймаються, за руку не вітаються, не цілуються двічі, як прийнято в Італії.

В Італії немає вандалізму, натомість бувають прояви істерії. Наприклад, якщо хтось у транспорті підходить ближче, ніж на метр, людина може закричати: "Не підходьте до мене! Що ви собі дозволяєте? Тримайте дистанцію!". Але про погроми я не чув. Навпаки, читав у газеті, що у Генуї якийсь ресторан безкоштовно обслуговує медиків. Тобто є солідарність і єднання на фоні спільної загрози.

- В Україні теж запровадили карантин, і в соцмережах сміялися, що треба бігти скуповувати сіль, гречку й сірники. Чи є в Італії ажіотаж на продукти і товари першої необхідності?

- Коли динаміка захворювання розвивалася швидко, пару тижнів тому був невеликий ажіотаж. Із прилавків зникли макарони і рис, маски, дезінфікуючі засоби. Але потім люди зрозуміли, що все буде, тож зараз у магазинах все є, окрім дезінфікуючих засобів і масок. Маски у вільному доступі купити неможливо - треба або через інтернет замовляти, або в аптеці - з попередньою оплатою, і тобі її привезуть через 3-10 днів.

Маски від самого початку були досить дорогі - коштували від 0,5 до 5 євро. Не знаю, скільки коштують зараз, бо не користуюся ними, оскільки кажуть, що вони погано захищають. Я взагалі подумав, що ліпше в одноразових рукавичках ходити, ніж у масці, краще частіше дезінфікувати руки, телефони, ключі й інші дрібні предмети.

- Ви вдома сидите чи ходите на роботу?

- Я ходжу на роботу. Я працюю будівельником, але сам на себе, як приватний підприємець. Але деякі клієнти мені уже дзвонили, говорили, що припиняють роботи. Проте я не користуюся громадським транспортом, не перебуваю в тісному контакті з людьми.

Порожній вокзал в Римі, ІталіяФото: Getty images

При цьому ми не сиділи постійно вдома – вигулювали собаку, ходили в магазин за овочами й хлібом, бо м'ясом забили морозилку і накупили пасти на пару тижнів.

- На вашу думку, бізнес багато втратить через коронавірус?

- Я думаю, що втрати будуть у всіх, бо воно, як ланцюжок: якщо люди не ходять на роботу і не заробляють, то вони не витрачають. Припинення ділової активності вдарить по усіх. Як вийде Італія, Європа і весь світ із цього, важко сказати, бо ми ще не бачимо, куди ми дійшли. Невідомо, скільки триватиме карантин.

Я особисто вважаю, що світ не буде таким, як до цієї хвороби. Ми бачимо, як опустилася ціна на нафту, упали фондові біржі, скасували концерти, припинили футбольні матчі серії А – їх не буде навіть при закритих трибунах. Заборонили навіть похорони! Читав у газеті, що під час одного прощання з померлим були присутні лише троє людей. Прийти в гості до друзів – це взагалі стало дурним тоном. Таких речей ніколи в житті не траплялося. Ситуація просто нереальна!

Все це нагадує загальну світову кризу, яка торкнеться усіх і наслідки якої складно передбачити. Може, буде інша конфігурація сил у війни України з Росією. Ситуація настільки динамічно розгортається, що один день може змінити все.

Зараз ми живемо ніби в експерименті. Але я оптиміст, і я думаю, що все буде добре.

- Щоб ви порадили українцям, які хочуть втекти від коронавірусу з Італії і поїхати в Україну?

- З Італії зараз не можна виїхати. Автобуси, які їздять до України, не виїжджають, бо їх потім не пустять назад. Практично всі прямі авіарейси між Україною та Італією скасували.

До того ж ніхто не сказав, що в Україні не буде епідемії. Втекти фактично нема куди – мусиш сидіти вдома. Але я не думаю, що зараз українці будуть масово виїжджати з Італії. Це станеться хіба що, якщо не буде роботи. А під час епідемії немає сенсу кудись рипатися.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають