RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не панікувати: як Україна підготувалася до епідемії коронавірусу

Влада не виключає найгіршого сценарію

Влада не виключає найгіршого сценарію Фото: УНІАН

Китайський коронавірус вже у всю "господарює" в Європі. В одній лишень Італії захворіло понад 10 тисяч осіб. Блискавичне поширення COVID-2019 змушує владу країн ЄС йти на нестандартні заходи. Так, наприклад, Австрія закрила в'їзд в країну для громадян Італії, а Польща ввела санітарний контроль на кордоні з Україною, Росією і Білоруссю. В Україні, на щастя, епідемії коронавірусу немає, але ситуація може змінитися за лічені дні. Чи готова влада до найгіршого сценарію і як планує не допустити спалаху небезпечного захворювання, дізнавався "Апостроф".

Життя на паузі

За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні був зафіксований лише 1 лабораторно підтверджений випадок захворювання, спричинений китайським коронавірусом - у Чернівцях. Однак перевіряються аналізи ще кількох пацієнтів з підозрою на коронавірус.

Але український уряд закликає українців не панікувати, мовляв, влади має план, як не допустити спалаху коронавірусу в країні. Цей план затверджував ще Кабмін Олексія Гончарука на початку лютого, а сам Гончарук був призначений головою оперативного штабу із запобігання поширенню коронавірусу в Україні.

Згідно з цим планом, який досі є чинним, заходи щодо недопущення поширення коронавірусу повинні були розробити облдержадміністрації до 10 лютого. Загалом, так вони й зробили, правда, прострочивши розробку місцевих планів на 2-3 тижні.

Суть практично всіх місцевих заходів щодо стримування коронавірусу зводиться до трьох пунктів: інформування, дезінфекція та навчання медперсоналу. Наприклад, в Полтаві розпорядилися організувати вологе прибирання транспорту хлоровмісними засобами не менше трьох разів на добу, а всі установи освіти і культури забезпечити достатньою кількістю мила і настінними диспенсерами з антисептиками для рук.

А в Харкові, крім дезінфекції в метро, місцева влада розпорядилася щодня моніторити стан здоров'я співробітників, які працюють на підприємствах з масовим скупченням людей: супермаркети, ринки, гуртожитки, торгові центри, а також провести чистки кондиціонерів на цих об'єктах.

У Львові та Хмельницькому створили спеціалізовані бригади екстреної медичної допомоги, укомплектовані костюмами біологічного захисту, які виїжджатимуть на виклик до пацієнтів з підозрою на коронавірус.

У Чернівецькій області випадок зараження коронавірусом визнали надзвичайною ситуацією регіонального масштабу. З 6 березня у регіоні на 16 днів заборонено всі масові заходи і призупинено навчальний процес у школах.

Навчання в КиєвіФото: Getty images

Активно готуються не перетнутися з коронавірусом і у столиці. Мер Києва Віталій Кличко з 12 березня вирішив відправити на карантин всі дитсадки і школи. Крім того, Кличко пообіцяв закрити розважальні центри, скасувати сеанси в кінотеатрах, а в торгових центрах поставити чергувати санітарних лікарів. Громадський транспорт поки ніхто не зупинятиме, адже перед виходом на маршрут його дезінфікують, а дві спеціальні бригади швидкої готові у будь-який момент транспортувати людину з підозрою на коронавірус в одну з семи підготовлених лікарень Києва.

Що ж стосується загальнонаціональних заходів, то новий прем'єр-міністр Денис Шмигаль вже встиг затвердити посилений план по боротьбі з розповсюдженням коронавірусу в Україні. Згідно з планом Шмигаля, найперше необхідно забезпечити українців достатньою кількістю засобів індивідуального захисту, а Антимонопольному комітету потурбуватися про те, щоб маски в аптеках не продавалися за ціною новенької Tesla. Для закупівлі засобів індивідуального захисту уряд виділив додатково 100 мільйонів гривень.

Крім того, до 1 червня КМУ заборонив експорт товарів протиепідемічного призначення, ввів тритижневий карантин у навчальних закладах та обмеження на проведення масових заходів чисельністю понад 200 осіб.

Ймовірно, уряд міг би вчинити жорсткіше. Однак за словами екс-міністра охорони здоров'я Олега Мусія, заходи Кабміну поки є адекватними.

"На сьогодні цього достатньо. Потрібно, щоб запрацював хоча б цей механізм, щоб не посіяти серед людей паніку, - запевняє "Апостроф" Мусій. - Якщо оголосити тотальний карантин і закрити Україну як Італію, то це може викликати паніку, причому абсолютно необґрунтовану. Інша справа, що 100 мільйонів, які виділили, абсолютно недостатньо. Це ніщо".

Небезпечна "контрабанда"

Втім, якщо коронавірус потрапить в Україну і випадок захворювання пройде повз увагу медиків, мити з хлоркою поручні в громадському транспорті і скасовувати концерти буде вже пізно. Відповідно, важливо не допустити "контрабанди" небезпечного захворювання через кордон.

Для цих цілей Держприкордонслужба ввела температурний скринінг всіх, хто перетинає кордон України. З 25 лютого прикордонники встигли перевірити температуру понад 1,5 мільйона чоловік.

Перевірка на кордоніФото: unian

"Перевіряють 100% людей, що перетинають державний кордон України, - пояснили "Апострофу" у прес-службі Держприкордонслужби. - Якщо на одному з пунктів пропуску у людини виявлена підвищена температура тіла, викликається спеціальна бригада швидкої, яка вже проводить додаткові дослідження і приймає рішення про визначення людини в інфекційне відділення".

Однак такі заходи на кордоні прийняті швидше для галочки. Адже, по-перше, людина може заразитися коронавірусом від носія прямо в черзі на пункті пропуску та перші ознаки захворювання у нього можуть проявитися вже через кілька днів після перетину кордону. А, по-друге, прикордонний скринінг легко обдурити.

"На жаль, є приклади, коли особи, яким міряли температуру, приймали жарознижуючі і не були ідентифіковані як хворі. Тому далеко не завжди вимір температури дозволяє виявити можливих інфікованих громадян, - пояснило "Апострофу" джерело у Міністерстві охорони здоров'я. - Більш того, інкубаційний період становить 14 днів і зовсім не обов'язково, що протягом цих 14 днів у людини підніметься температура. Тим більше, вже є дані, що існують легкі форми перебігу даного захворювання і, природно, вони не супроводжуються дуже вираженою симптоматикою, за якою можна запідозрити можливість інфікування".

А тому, найдієвіший спосіб не допустити поширення коронавірусу в Україні - обмежити транспортне сполучення з іншими країнами. Так, наприклад, вже вчинили в авіакомпанії МАУ, скоротивши перельоти в країни ЄС, Туреччину та Ізраїль. Пізніше в Кабміні прийняли рішення про припинення авіасполучення з Італією.

Але тотально закривати небо уряд не поспішає.

Торкнулися зміни і порядку перетину лінії розмежування з ОРДЛО. На КПВВ на Донбасі також ввели процедуру температурного скринінгу.

"Громадян України, які мають реєстрацію на підконтрольній уряду України території, в разі підозри на ураження коронавірусною інфекцією, доставлятимуть у спеціалізований лікувальний заклад", - зазначають в Держприкордонслужбі.

Але якщо українець намагається перетнути лінію розмежування з боку ОРДЛО, а прописки на вільній території України у нього немає, зате є підвищена температура тіла, то йому відмовлять у перетині.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами