RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зварити Україну заживо: чому загострилася ситуація на Донбасі та чого добивається Путін

Кремлю необхідно продавити свою позицію на переговорах

Кремлю необхідно продавити свою позицію на переговорах Український військовослужбовець в районі Авдіївської промзони Фото: unian

Незважаючи на розведення військ та заяви президента Володимира Зеленського про новий етап обміну полоненими, який відбудеться незабаром, ситуація на Донбасі продовжує погіршуватися. Російські війська та підконтрольні їм бойовики з початку березня активізували обстріли позицій ЗСУ. Трагічні новини з фронту надходять чи не кожен день. Навіщо Росія пішла на новий виток ескалації конфлікту, розбирався "Апостроф".

Обстрілюють навіть медиків

Ситуація на фронті почала погіршуватися на початку місяця. Так, 2 березня бойовики 13 разів порушили режим припинення вогню, обстрілявши позиції ЗСУ з артилерійських систем калібру 152 мм, мінометів калібру 120 мм, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. У той день було поранено двоє українських військових.

Наступного дня відбулося 7 порушень режиму припинення вогню, один військовий загинув. У неділю, 8 березня, з протитанкового ракетного комплексу бойовики обстріляли вантажний автомобіль ЗСУ. Один військовий загинув ще двоє отримали поранення.

9 березня бойовики атакували санітарний автомобіль.

"За допомогою безпілотних літальних апаратів ворог скинув два заряди ВОГ-17 на дах транспортного засобу, який був маркований емблемою Червоного Хреста", - відзначили в штабі ООС.

Особливо трагічним видався день 10 березня. Бойовики знову обстріляли вантажний автомобіль ЗСУ. В результаті інциденту загинули двоє українських захисників, ще семеро отримали поранення. Протягом доби терористи 17 разів порушували режим тиші, що стало причиною загибелі ще одного бійця.

У наступну добу в результаті обстрілу кілька українських бійців отримали поранення. Наприклад, протягом доби 15 березня, двох військовослужбовців ЗСУ було поранено і ще двоє отримали бойові травми.

Політичне загострення

Погіршення ситуації на фронті, за багатьма ознаками, нагадує традиційні періодичні загострення, які відбуваються на Донбасі практично кожної весни, коли настає відлига та вести бойові дії стає зручніше. Крім того, не варто забувати і про ротацію "іхтамнетів", котрі прибувають на Донбас для бойових навчань.

Російські танки біля ЛуганськаФото: Getty images

Втім, на думку співрозмовників "Апострофа", ескалація, яка спостерігається зараз, більше схожа на елемент політичної гри.

"В даному випадку це не просте весняне загострення, а спроба впливати на ситуацію в Україні та військово-політичне керівництво країни. Це спроба змусити керівництво України погодитися на російські умови в переговорному процесі", - пояснює "Апострофу" координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець.

"Це нагадування від Путіна. Треба постійно підштовхувати Україну до якихось кроків щодо виконання Мінських угод, - додає "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов. - Але ми-то підписали Мінські домовленості, а хто їх підписав з того боку? Ніхто. То що таке ДНР? Це не держава, не організація, не приватна особа. Тобто відповідальності немає. Тому так вони і діють: коли ми говоримо, що бойовики застосовують заборонене Мінськими домовленостями озброєння, то, вибачте, а хто їм забороняв? Вони ж не в Мінському форматі. Вони можуть робити все що завгодно, тому що їх немає. Вони не існують юридично".

За словами Жданова, в найближчі кілька тижнів не варто очікувати затишшя на лінії розмежування.

"Не виключаю, що в будь-який момент на фронті ми ще отримаємо пару таких же "гарячих" ночей із серйозними втратами та застосуванням артилерії. А в наступному місяці планувалася зустріч в Нормандському форматі. От вам і загострення. Потрібно поговорити про обмін незаконно утримуваних осіб? От вам загострення та нагадування про те, з ким потрібно розмовляти: їхати в Донецьк та Луганськ і з тими "керівниками" домовлятися. Це традиційний спосіб політичного тиску через військові механізми".

"Продавити" Україну

Але яких саме поступок від України чекає РФ, нагнітаючи ситуацію на фронті? Найближча перспектива - підігріти фронт перед зустріччю Нормандське четвірки, яка анонсувалася на квітень. Але конкретна дата цієї зустрічі ще невідома - в оточенні президента допускали, що саміт може бути перенесений на травень або ще далі.

Читайте також: Нові угоди по Донбасу: що хочуть підписати у Зеленського в Мінську

Втім, вже зараз в Мінську йдуть переговори, на яких Кремлю будь що треба продавити свою позицію. "РФ намагається суб'єктивізувати Л/ДНР. Це саме те, чого Росія намагалася добитися завжди. І це перший крок до того, щоб РФ вийшла з поля учасника конфлікту, - пояснює "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. - Сьогодні Росія постійно балансує: то її визнають учасником конфлікту, то не визнають, але як би там не було, питання безпосередньої участі РФ в конфлікті завжди буде порушуватись, наприклад, під час обговорення формату миротворчої місії. Якщо Росія дистанціюється від визначення "учасник конфлікту", повернути її в це поле буде складно. У такому випадку, Росія зможе брати участь і в миротворчій місії, і в місії по обговоренню майбутнього Донбасу. А тепер уявімо ймовірність реінтеграції Донбасу на прийнятних для України умовах, якщо в складі миротворчих сил будуть росіяни".

Голубовське, УкраїнаФото: Getty images

Втім, на думку військово-політичного оглядача Олександра Коваленка, навіть якщо представники ОРДЛО і сядуть за стіл переговорів з Києвом, це ще нічого не означає, адже на рівні тих же зустрічей у тристоронній групі вони давно присутні.

"Ніякого офіційного статусу у представників ДНР і ЛНР немає і бути не може, - запевняє Коваленко. - У всіх переговорних процесах, які проводяться в рамках Мінських угод, вже присутні представники обох "республік". Але не можна говорити про те, що вони мають офіційні повноваження або статус. Вони просто виконують роль фону.

Однак, за словами Ігара Тишкевича, непомітно для України цей "фон" може перетворитися на один з головних елементів політичної композиції, а поступки, які робить Україна для того, аби вийти на переговорний процес з Росією, здатні серйозно нашкодити нашій країні.

"Стратегічно можна опинитися в дуже неприємній ситуації. Це те саме, що зварити жабу. Якщо кинути її в окріп відразу, то, швидше за все вона просто вискочить. Але якщо поступово піднімати температуру, то жаба буде зварена заживо. Ось РФ і намагається зварити Україну, як жабу, заживо", - резюмував аналітик.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу