RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

По порушниках починають стріляти: як світ намагається зупинити коронавірус, фото і відео

Коронавірус вбив понад 34 тис. осіб у світі.

Коронавірус вбив понад 34 тис. осіб у світі. Фото: Telegram

Смертельний коронавірус з Китаю намагаються зупинити усіма силами - без превентивних заходів від COVID-19 в цьому році могло б померти 40 млн осіб, заявили вчені з Імперського коледжу в Лондоні. За їх підрахунками, небезпечну хворобу могли підхопити 7 млрд людей.

Імовірно, коронавірус нового типу SARS-COV-2 міг з'явитися задовго до того, як його було виявлено в Ухані. Група вірусологів з США, Великобританії і Австралії прийшла до висновку, що він давно передавався від тварин людині, але не від людини до людини.

В Україні в рамках боротьби з коронавірусом прийнято рішення про обов'язкову обсервацію для тих українців, які повернуться з-за кордону. "Апостроф" розповідає все, що відомо про ситуацію в нашій країні і світі на даний момент.

За останніми даними, загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, в світі становить 34 018 осіб.

Найбільше смертей зафіксовано в Італії - 10 779 осіб і в Іспанії - 6 803. У Китаї - 3 186 людей за весь час епідемії. Всього в світі 723 740 інфікованих, одужали 152 042 людини.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США, Італія, Іспанія, Німеччина, Франція і Іран.

У США продовжили до 30 квітня дію карантину в країні, оголошеного з метою протидії пандемії коронавірусу. За словами президента країни Дональда Трампа, перш за все американцям потрібно обмежити соціальні контакти і дотримуватися дистанції в громадських місцях.

Американський лідер нагадав, що, згідно з прогнозом Імперського коледжу Лондона, в разі неприйняття ніяких заходів в США від коронавірусу можуть померти до 2,2 млн осіб.

"Якщо завдяки заходам уряду вдасться обмежити кількість смертей 100 тис., це означає, що всі ми добряче постаралися. Але навіть 100 тис. смертей від коронавірусу - це жахлива цифра", - визнав Трамп.

Тим часом, у мережі з'явилося відео, як в одному з найбільших міст американського штату Флорида Майамі жителі продовжують прогулюватися по набережній, не дотримуючись режиму самоізоляції.

Поліції доводиться розганяти їх силою навіть із застосуванням зброї.

Судячи з кадрів, поліція з порушниками карантину не особливо церемониться. Копи валять на землю і скручують чоловіка, який посмів вступити з ними в перепалку, а по натовпу стріляють.

Туреччина припинила авіасполучення з усіма країнами через коронавірус. Пересування між містами здійснюється з дозволу місцевої влади. Вулиці ретельно дезінфікують.

У Словенії уряд посилив карантин - з 30 березня введено обмеження на виїзд громадян за межі своїх муніципалітетів. Вхід у закриті приміщення, такі як магазини, дозволено лише в захисній масці і рукавичках. Люди похилого віку будуть допущені в продовольчі магазини тільки спеціально відведений час для вразливих груп - з 8 до 10 ранку.

До цього в Словенії були закриті всі бари, ресторани, готелі, спортивні центри, культурні установи і магазини, крім продовольчих. Також у країні скасовано всі види громадського транспорту, включаючи повітряний рух, а також масові зібрання людей.

В Іспанії вступають у силу ще більш жорсткі заходи щодо стримування коронавірусу. Уряд заборонив всім працівникам другорядних сфер залишати свої будинки.

Оскільки офіційний наказ був опублікований лише вчора, пізно ввечері, деяким компаніям дають додатковий день, щоб привести свої справи в порядок, перш ніж почати дотримуватися нових вимог.

У Латвії заборонили всі публічні заходи. Оператори мобільного зв'язку за запитом зобов'язані надати дані про пересування людей, інфікованих Covid-19, а також контактних осіб. Контроль покладено на поліцію, яка буде проводити рейди і реагувати на сигнали. Армію на вулиці міст виводити поки не будуть.

До охорони кордону залучила військових. Покарання за порушення - штраф (зараз - до 350 євро, але розмір штрафу, швидше за все, буде збільшений). Якщо порушення призведе до серйозних наслідків, може настати кримінальна відповідальність.

У Швейцарії щовечора протягом останнього тижня на вершину гори Матерхорн проектували світловий напис "Залишайтеся вдома" або "Надія".

Близько двох тижнів тому в країні закрилися школи, бари, ресторани і непродуктові магазини, людей закликали, по можливості, працювати дистанційно. Близько 150 тисяч підприємств перевели співробітників на скорочений графік. Найбільш постраждалий швейцарський кантон, Тічино, на кордоні з Італією, зупинив все виробництво.

В уряді Швейцарії анонсували пакет підтримки для бізнесу обсягом 44 млрд доларів, проте визнають, що цього недостатньо для пом'якшення економічних наслідків пандемії.

У Китаї ж оголосили про зупинку епідемії коронавірусу в країні. Офіційний представник Національної комісії з охорони здоров'я Мі Фенг зазначив, що кількість тих, що заразилися і продовжують хворіти, не перевищує трьох тисяч осіб. Пік захворюваності в Китаї припав на середину лютого.

29 березня відновили роботу всі аеропорти провінції Хубей, поки крім самого Уханю. Але напередодні там вже відкрили частину станцій метро і повернули на рейси кілька автобусів і поїздів, на дорогах з'явилися перші машини, відкрилися деякі ресторани і торгові центри, деякі співробітники вже виходять на роботу.

Ситуація в Україні

Станом на понеділок, 30 березня, в Україні зафіксовано 480 випадків коронавірусної хвороби COVID-19. З них 11 - летальних, 6 пацієнтів одужали.

Упродовж минулої доби було зафіксовано 62 нових випадки коронавірусної хвороби. На даний час статистика по областях виглядає так:

Вінницька область - 23 випадки;

Волинська область - 2 випадки;

Дніпропетровська область - 8 випадків;

Донецька область - 6 випадків;

Житомирська область - 5 випадків;

Закарпатська область - 1 випадок;

Запорізька область - 11 випадків;

Івано-Франківська область - 41 випадок;

Кіровоградська область - 4 випадки;

м. Київ - 102 випадки;

Київська область - 49 випадків;

Львівська область - 6 випадків;

Луганська область - 2 випадки;

Одеська область - 8 випадків;

Полтавська область - 1 випадок;

Рівненська область - 11 випадків;

Сумська область - 9 випадків;

Тернопільська область - 60 випадків;

Харківська область - 1 випадок;

Херсонська область - 1 випадок;

Хмельницька область - 2 випадки;

Чернівецька область - 75 випадків;

Черкаська область - 50 випадків;

Чернігівська область - 2 випадки.

Напередодні Кабінет міністрів прийняв рішення про обов'язкову обсервацію для тих українців, які повернуться з-за кордону - готується перелік локацій, в яких будуть проживати українці, що знаходяться на обсервації. У їх число можуть увійти, в тому числі, готелі.

Спочатку пасажири літака, який евакуював українців з В'єтнаму, спробували уникнути обсервації і втекти від поліції. Незабаром їх "прикладу" послідували українці з Катару, влаштувавши бунт у "Борисполі".

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів